Tavasszal megmozdult Eger

Szerző: | ápr 20, 2023 | Blog

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke már kifejtette: az egri elkerülő úttal kapcsolatos népszavazási kezdeményezéshez több mint az aláírások háromnegyedével járult hozzá a Momentum, és hogy ez a győzelem mit is jelent az ellenzék számára. Én most egy részletesebb áttekintéssel kívánok szolgálni azok számára, akik szeretnék jobban átlátni a helyzetet.

Eger elkerülő útjának szükségessége már régóta napirenden volt. Az elmúlt évtizedekben rengeteg szakember foglalkozott a témával.  Az elkerülő út célja, hogy a városközponton áthaladó forgalmat és zajt, szmogot csökkentse, tehermentesítse. Minden bizonnyal lett volna olcsóbb és kevesebb felhajtással járó megoldás is arra, hogy a döntéshozók a lakossággal egyeztetve megtaláljanak egy konszenzusos nyomvonalat, mint egy népszavazás.

Viszont nem úgy alakultak a dolgok, ahogy azt egy polgári, demokratikus országban elképzelnénk. Mert egyes döntéshozóknak vagy fontosabbak az önös érdekeik vagy egyszerűen az önkényes, az emberek igényét nem figyelembe vevő döntéshozatalhoz vannak szokva.

Vegyük sorra azokat a közelmúltban történt eseményeket, amik a népszavazási kezdeményezéshez vezettek:

Példaértékű közösségi tervezés zajlott 2022 májusában és júniusában a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából: Kérdőívekben kérdezték meg a városlakókat és a környéken élőket – Eger több pontján kihelyezett standoknál és online is – a város körül tervezett belső- illetve külső elkerülő út nyomvonalaival kapcsolatban. A kérdőívre 1162-en válaszoltak. Már itt megmutatkozott, hogy az emberek nem szerették volna a belső nyomvonalat, hanem egyértelműen a külső mellett tették le a voksukat. A mai napig olvashatóak a www.egrielkerulo.hu-n azok a túlnyomó többségben a belső nyomvonalat ellenző megjegyzések, amiket a közösségi tervezésben résztvevők tettek.

A közösségi tervezés idején az elkerülő út terveit megismerve elindultak a lakossági petíciók a belső nyomvonal ellen. A felnémeti és az almagyar-dombi lakosok is aláírásgyűjtést szerveztek, hogy lakóhelyüket és életminőségüket védjék. Az érintett területekről több, mint 2600 aláírást gyűjtöttek annak érdekében, hogy ne a belső nyomvonal valósuljon meg. Ezen a ponton a felelős vezetőknek látnia kellett, hogy a lakosság hajlíthatatlan ebben a kérdésben, és az érintett városrészek lakói nem kérnek sem a szmogból, sem a zajból, sem pedig abból, hogy csökkenjen az ingatlanjaik értéke!

2022 őszén Keresztes Zoltán (Momentum) és Oroján Sándor (Fidesz) önkormányzati képviselők folytattak a lakosságot tájékoztató és egyeztető tevékenységet. Ennek az volt a célja, hogy az emberekkel megismertessék a nyomvonalakat és visszajelzésre ismételt lehetőséget nyújtsanak. Az önkormányzat – Keresztes Zoltán momentumos önkormányzati képviselő beterjesztésére – el is fogadott egy határozatot, aminek a lényege, hogy csak a külső elkerülő utat támogassák. Viszont ezt a Heves Vármegyei Kormányhivatal főispánja, Ignácz Balázs elutasította, mondván, hogy a kormány az egri elkerülő utat már nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúra-beruházással összefüggő üggyé nyilvánította.

Nagyon nagyra értékelem azt a civil népszavazási kezdeményezést, amit ezek után az egri elkerülő úttal kapcsolatosan hívott életre Kovács F. László, az Egri Kertvárosért Civil Társaság alapítója. Eger lakossága esélyt kapott arra, hogy megállíthassa, azt az elképesztően rosszul átgondolt tervezetet, amely szerint családi házak tövébe, kertek végébe és a Rozália temetőt feltúrva építenének újabb főutat a városon keresztül. Mi momentumosok pedig esélyt kaptunk, hogy bebizonyítsuk: Kiállunk az indokolatlan, a lakosság számára káros politikai döntésekkel és az önkényeskedéssel szemben. 7713 egri lakostól gyűjtöttek aláírást lelkes, kitartó, elszánt és nem utolsó sorban önkéntes momentumos aktivisták az egri lakosok érdekeinek védelmében. De ahogy egy fecske nem csinál nyarat, úgy egyetlen politikai erő sem elég ahhoz, hogy eldöntsön egy ilyen nagy horderejű kérdést. Rengeteget számított azoknak a civil aláírásgyűjtőknek is a hozzájárulása, akik szintén időt, energiát nem sajnálva járultak hozzá a kezdeményezéshez.

Manapság szokatlan módon a politikai különbségeken felülemelkedve, pusztán a közös helyi ügy érdekében az egri civilek és a népszavazási kezdeményezést támogató pártok heteken át közösen dolgoztak a népszavazásért.

Az aláírásgyűjtők állhatatos munkájának köszönhetően összesen több mint 9500 aláírás lett leadva az egri Helyi Választási Irodában. Ez az a teljesítmény és közös siker, amiből erőt meríthetünk a következő években.

A sikerhez szükséges négy tényezőről ITT olvashat.

Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselője

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest