Az egri SIKER-recept

Szerző: | ápr 18, 2023 | Blog

1849. márciusában Kossuth Lajos azt mondta, amikor Egerben járt: „Itt nem hirdetni, itt csak tanulni lehet a hazafiságot!”. Valóban, talán jobb helyszínt nem is lehetne találni az országban, hogy példát állítsunk a helyiek kiállására.

A Momentum Mozgalom bár rengeteg aktivistát mozgósított, hogy az egrieknek megadják a lehetőséget a véleményük kinyilvánítására, a több ezer aláírást összegyűjtését jelentő sikerhez azonban több is kellett, mint a lelkesedés.

Az alábbi négy tényező együttes hatása kulcsfontosságúnak bizonyult:

  • A kiállás, amit a politikusaink és aktivistáink tanúsítottak. Hiszen egy fontos, a városlakók jelentős részének életminőségét befolyásoló ügyről van szó. Muszáj volt nyíltan felvállalni és megmutatni a véleményünket, hogy az mindenki számára világos legyen: Nem akarunk szmogot és zajt a városon belül.
  • Az összefogás, amit az egriek ismét bizonyítottak – ez volt talán a legfontosabb. Enélkül hiába is álltunk volna az utcákon és tereken. Az emberek szolidaritása és józan belátása, ami arra ösztökélt sokakat, hogy a népszavazási kezdeményezés mellé álljanak volt végső soronaz, ami meghozta a sikert.
  • A szabad információáramlás biztosítása elengedhetetlen, amennyiben őszintén egy jó ügy mellett való kiállásra szeretnénk buzdítani az embereket.
  • Végül meg kell említeni azt az állhatatosságot, amellyel nagyon sok civil és valamennyi párt-aktivista végigkísérte az aláírásgyűjtés időszakát. A Momentum Mozgalomnak persze volt tapasztalata hasonló kezdeményezésben, talán ezért is volt sok aktivistánk számára egyértelmű, hogy kitartóan támogatnunk kell ezt a fontos ügyet.

Tanulságként megjegyezhetjük: helyi ügyekben, csak a helyi lakosokkal összefogva győzhető le a hatalom, és érvényesülhet a helyben élők akarata. Egy jövőbeni kormányváltáshoz pont az ilyen látványos helyi győzelmek vezethetnek. Ezért a Momentum a jövőben is bátran ki fog állni hasonló kezdeményezések mellett.

Mint ahogy a Momentum Mozgalomban sokan mások, én is ezen fogok dolgozni a következő években is.

Az aláírásgyűjtést hátráltató tényezőkről ITT olvashat.

Jánosi Zoltán
a Momentum egri helyi szervezetének elnöke

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest