Donáth Anna: emberközpontú gazdaságra van szükség!

Szerző: | ápr 18, 2023 | Magyarország

Április közepén nagy érdeklődés mellett zajlott le a Holnap Magyarországa Egyesület és a Momentum első közös konferenciája, ami a Holnap Magyarországa Tervben körvonalazott emberközpontú gazdasági modell kialakításának lehetőségeiről szólt.

A Holnap Magyarországa Egyesületet Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője azzal a céllal hozta létre, hogy segítsen közelebb hozni egymáshoz a pártokat és a civileket, a politikusokat és az értelmiséget, hogy ösztönözze közöttük a párbeszédet és az együttműködést. Ennek keretében került sor a már említett konferenciára, melyet hamarosan újabbak követnek majd.

Az esős idő ellenére teltházas rendezvényt Donáth Anna nyitotta meg, majd felszólalt Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke,  Dr. Győrffy Dóra, az MTA Közgazdaságtudományi Bizottságának elnöke, a Corvinus Egyetem oktatója, továbbá Bojár Gábor, a Graphisoft és az Aquincum Institute of Technology alapítója. Utánuk Reszkető Petra, a Budapest Intézet igazgatója és Skopál Attila, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány igazgatója osztotta meg szakmai műhelyeik bevált, jó gyakorlatait az esélyteremtő vállalkozások és az okosváros kialakításának lehetőségei kapcsán.

Az előadások után Ilyés Márton, a Momentum elnökségi tagja és gazdaságpolitikusa ismertette a Momentum Holnap Magyarországa Tervben leírt gazdasági elképzeléseit. Majd kerekasztal-beszélgetésre invitálta a témában a konferencia három előadóját, Surányi Györgyöt, Győrffy Dórát és Bojár Gábort.

Az esemény házigazdája Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője és frakcióvezető-helyettese volt, aki egyúttal bemutatta, milyen visszajelzések érkeztek az interneten a Holnap Magyarországa Terv gazdasági fejezete kapcsán.

Donáth Anna nyitóbeszédében többek között elmondta: vitathatatlan, hogy Magyarországon az elmúlt évtizedben sok munkahely jött létre, de ezek rosszul fizetnek és gyakran nem adnak kellő megbecsülést az ott dolgozóknak.  “A magyar ember sokat dolgozik, de keveset keres” – foglalta össze röviden a kormány munkaalapú gazdasági modelljét Donáth Anna. Hozzátette: amíg hazánk azért lesz vonzó a külföldi cégek számára, mert itt alacsony a munkabér és lazák a dolgozókat és a környezetet védő szabályok, addig ez nem is lesz másképp.

A Momentum szerint ezért egy olyan új gazdasági modellre van szükség, aminek a középpontjában az ember áll: az emberek jóléte, fejlődése, egészsége, életminősége. Tudatosan olyan külföldi cégeket kell Magyarországra hozni, amelyek jelentős hozzáadott értéket termelnek, és hajlandóak magasabb bért fizetni. De tudni kell, hogy ezek a cégek cserébe jól képzett munkaerőt, stabil gazdasági környezetet, egyértelmű és átlátható szabályozást várnak el. Ehhez pedig minőségi oktatásra, és a jelenlegitől eltérő szemléletű állami működésre van szükség.

Surányi György szerint a kiugróan magas, 25% feletti inflációért jelentős részben a magyar kormány a felelős. Az infláció nem idén, hanem már 2018-ban elkezdett növekedni, és a kormány sorozatos elhibázott lépései miatt évről-évre romlott a helyzet. A gazdaság túlfűtése, a féktelen hitelezés, az MNB által alacsonyan tartott kamatok, a kormány választások előtti osztogatása, majd a megszorítások és adóemelések mind-mind az inflációt növelték. Hiába próbálja a kormány a háborúra meg a szankciókra fogni, ezek nem magyarázzák meg, miért két és félszer akkora a magyar infláció, mint az EU-átlag.

Ugyanakkor Surányi György szerint a magyar gazdaságban egyelőre még megvannak azok a tartalékok, amelyek segítségével új pályára lehetne állítani az országot. Példaként megemlítette az EU-ból érkező pénzeket, továbbá a költségvetés több elemét is, amelyek megfelelő átcsoportosításával, hatékonyabb felhasználásával még visszafordulhatunk az egyre mélyebb válságba vezető úton.

Győrffy Dóra előadásában elhangzott: az akkumulátor-gyárakhoz Magyarországon szinte minden szükséges feltétel vagy hiányzik (technológia és nyersanyag), vagy kevés van belőle (energia, víz, munkaerő). Ami van, az a “kormányzati elköteleződés”, és az ebből következő állami támogatások, na meg a laza környezetvédelmi szabályozások. Erre építeni az “akkumulátor-nagyhatalom” vízióját teljes tévút.

Bojár Gábor kitért rá: az emberközpontú gazdaság egyik fontos feltétele, hogy a gazdaság által megtermelt bevételeket az állam visszaforgassa az emberekbe. A korábban világhírű oktatásunk, a szürkeállományunk, a folyamatosan fejlődésben lévő informatika mind lehetőséget teremt arra, hogy felzárkózzunk, és akár a világ élmezőnyébe tartozzunk. De az állam jelenleg nem költ eleget az oktatásra – mint ahogy egyébként az egészségügyre és a társadalmi védőhálóra sem. Ez pedig súlyos hiba, mert a jövőnket élik fel ezzel az értelmetlen spórolással.

A konferencia teljes hangfelvételét meg lehet hallgatni a Momentum YouTube csatornáján.

Már szervezzük a Holnap Magyarországa Konferenciák következő eseményét, a részletekkel hamarosan jelentkezünk. Addig is mindenkinek ajánljuk figyelmébe a Holnap Magyarországa Tervet. Olvassák el, és írják meg véleményüket, észrevételeiket róla a benne található kérdőívek segítségével!

 

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest