Lőcsei Lajos

Parlamenti képviselő

Magyar agrármérnök, politikus.

1984. szeptember 14-én Gyöngyösön született. Édesapja korán elhunyt, őt és nővérét édesanyjuk nevelte fel szerény körülmények között, viszont annál több szeretetben. Tanulmányai során meghatározó élményt jelentettek számára a kisebbségi létből fakadó hátrányok, megkülönböztetés, de az egy-két jóakaró tanártól jövő segítség és biztatás is, és bevallása szerint ezzel nagy mértékben befolyásolták a személyiségfejlődését.

Az érettségit a hevesi Eötvös József Szakközépiskolában szerezte 2003-ban. 2003-tól 2006-ig járt a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola agrármérnöki szakára. A főiskola után agrármérnökként nem tudott elhelyezkedni, ehelyett egy műanyagipari cégnél dolgozott minőségellenőrként, majd az építőiparban érvényesült, mint építésvezető.

Politikai munkássága 2019-ben kezdődött. Egy Heves megyei falu, Tarnaörs, polgármesteri címéért indult az önkormányzati választásokon, mint független jelölt. A polgármesteri címet csupán 9 szavazat híján nem sikerült megszereznie.

2020 februárjában lépett be a Momentumba. 2021-től mint roma stratégiáért felelős politikus tevékenykedett, majd az ellenzéki előválasztáson Heves 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületének képviselőjelöltjeként indult.

Mivel az előválasztáson nem nyerte meg a választókerületet, a 2022-es országgyűlési választáson országos listán indult. Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt javaslatának megfelelően az ellenzéki összefogás pártjai (Egységben Magyarországért) három roma származású képviselőt biztosan bejutó helyre tették, ezért az országos lista 20. helyére került, és 2022 májusától a magyar Országgyűlés tagja lett. A Momentum frakcióba ült be. A vállalkozásfejlesztési és mezőgazdasági bizottságok tagja.

A kisebbségi és roma-ügyekre érzékeny, szolidaritást hirdető politikus. Szeretné a romák iskolázottságát és életszínvonalát javítani. A magyarországi romák helyét a magyar nemzeten belül képzeli el. Állítása szerint a magyarság egészének fontos a romák felemelése. Mottója: “Csak együtt, közösen lehet sikeresen hazát és jövőt építeni.”

Agrármérnök lévén a vidékfejlesztés is foglalkoztatja, ezért is lett az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának tagja.

Vagyonnyilatkozatok:

2021