Így bukott el a holland Orbán

Szerző: | nov 13, 2017 | Blog

Hogyan tud megbírkózni Európa az előtte álló kihívásokkal? Milyen lesz az új EU? Mit jelent az, hogy Új Közép-Európa? Milyen lehetséges utak állnak a jövőben a közösség előtt? Migrációs válság, illiberális rezsimek, oktatás, médiafogyasztás, start-upok. Hogyan gondolkodnak ezekről a frissen alakult pártok Szlovákiában, Romániában, Lengyelországban és Ausztriában? Gyertek el most szombaton a konferenciára, amit a holland kormánypárt (VVD) és a Momentum szervez.

Az európai úton, a legnagyobb sebességgel

Európa nem kérdés annak, aki Sopron környékéről Ausztriába jár dolgozni, nem kérdés annak, aki egyetemistaként Erasmus-programban vesz részt, nem kérdés annak, aki Berlinből annyit utazik Debrecenbe, mint másvalaki Pécsről Budapestre. Egy nyári EU-s szabályozás után megszűntek a roamingdíjak az Európai Unióban, a távközlési cégeknek belföldi díjakért kell mobilszolgáltatást biztosítaniuk az unión belül időszakosan külföldre utazók számára. Az ilyen döntések után sokan gondoljuk, hogy

Brüsszelt nem megállítani, hanem inkább felgyorsítani kell.

Egy korábbi vlogadásban szedtük össze, hogy mennyire nagy a tét: egy új EU jön, amiből egy kétsébesességes Európa is lehet. Számunkra egyértelmű, hogy Magyarország jövője Európában van, nekünk pedig az a feladatunk, hogy megtaláljuk az utat a magjához. Ehhez idővel elengedhetetlen lehet az euró bevezetése vagy az Európai Ügyészséghez való csatlakozás, hogy európai szinten küzdhessünk a korrupció ellen. Továbbá

egy hatékony és közös határvédelemben hiszünk, miközben megerősítenénk a titkosszolgálati együttműködést az EU-ban.

De támogatjuk az Európai Bizottság elnökének közvetlen megválasztását, vagy egy kiterjesztett Erasmus-programot, amivel bővítenénk az uniós fiataloknak igénybe vehető kedvezmények körét. Készítettünk egy másik vlogadást az Európai Unió és a Momentum viszonyáról, amit a programunk erre vonatkozó fejezetében tovább részletezünk.

Az Európa előtti kihívásokról fog szólni a szombati első panel (többek közt) a holland VVD, a román USR és a Momentum részvételével.

Új Közép-Európa. A visegrádi négyek újratöltve

A Momentum, az osztrák NEOS, a lengyel Nowoczesna és a Progressive Slovakia nemrég összefogott, és elindított egy új regionális kezdeményezést, az Új  Közép-Európát. Az új blokk egyértelműen a mag-Európát erősítené. A cél, hogy utólérhessük a közösség sikeres Európa fősodorát, miközben Magyarország számára nem Ausztria, hanem valójában a szlovák, lengyel (vagy észt)  felzárkózás állít inkább példát.

A Momentum olyan Közép-Európát javasol a programjában, ami azokra a területekre koncentrál, ahol valóban vannak közös érdekek:

orosz befolyás elleni küzdelem, energiaunió, infrastruktúra-fejlesztés.

A V4-eknek az EU-t erősítő, és nem pedig különutas politikát kell folytatni, és olyan új országokat is be kell vonni az együttműködésbe, mint a Nyugat-Balkán államai vagy Románia.

A második panelban az Új  Közép-Európáról fogunk beszélgetni a NEOS, a Progressive Slovakia és a Nowoczesna részvételével. Az EU jövője itt kezdődik az új keleti blokkban az innovatív és sikerorientált gondolkodásmódunkkal. Az alternatív V4 befolyása növekszik, hagyjunk nyomot, és írjunk történelmet!

Technológia és innováció: jövőközpontú Közép-Európa

Jön a robot és elveszi a munkádat. A negyedik ipari forradalomról szól egy korábbi vlogadásunk. A Momentum lehetőségeket is lát ebben a kihívásban. Az innováció ösztönzését az oktatáson keresztül képzeljük, az új (hightech-infotech) iparágak fejlesztése és a vállalkozásbarát környezet megteremtése egy korszerű biztonságpolitikával a programunk sarokköve.

Átvezetjük az iskolákat a 21. századba,

legyen szó akár a digitális platformok használatáról, akár a változó világban legfontosabb készségek fejlesztéséről.

A prosperáló új blokk az alternatív V4 köré szerveződik, és állandó innovációval képes új perspektívákat nyitni az egész európai közösség számára. A megreformált tudásalapú társadalmat a legnaprakészebb iskolák fogják táplálni, amik bátorítják az informatikát és a programozást, mint karrier.

Továbbá a kritikus és tudatos médiafogyasztás is alap, amire képessé kell tennünk az új generációt,

hiszen a kérdések visznek minket előre. Tehát nyissuk ki a világunkat és tegyünk azért, hogy az új ötletek valóra váljanak.  

Merjünk új vállalkozásokat alapítani,

Merjünk új vállalkozásokat alapítani, amihez megkönnyítenénk az utat gyors, online adminisztrációval és e-közigazgatással, aminek feladata az innováció és a start-upok támogatása és az, hogy ezek szárnyaljanak ahelyett, hogy megfojtaná őket a bürokrácia.

Végül: hogyan reformáljuk meg az EU-t?

Erős nemzetállamok, vagy egységes Európa? Esetleg mindkettő? Hogyan reformáljuk meg az EU-t? Hol van ebben Magyarország helye, mi ebben Magyarország szerepe? Szükség van közös európai identitásra? Hogyan készíthetjük fel a jövő generációit a tudatos médiafogyasztásra? Hogyan lesznek tudatos európai állampolgárok? Mit tehet egy állam, és mit tehet az EU az internetet elárasztó hamis hírek ellen? Van-e dolga az EU-nak akkor, ha egy tagállam kormánya átveszi és terjeszti az orosz propagandát?

Hogyan tudunk itthon válaszolni a felvetett problémákra? Meghívtunk politikusokat nagyobb ellenzéki pártokból és a kormány részéről is, hogy megbeszéljük, mi az ajánlatuk ahhoz, hogy egy innovatív országot építsünk.

Menetrend

  • 9:00 – 10:00 Regisztráció
  • 10:00 – 10:15 Nyitóbeszéd – Fekete-Győr András, elnök, Momentum
  • 10:15 – 10:30 Vitaindító felszólalás – Sophie Hermans, parlamenti képviselő, VVD
  • 10:30 – 11:30 Nemzetközi blokk – Az európai úton (angolul)
  • 11:30 – 11:50 Kávészünet
  • 11:50 – 13:00 Régiós blokk – A visegrádi négyek neve újra nagy lesz (angolul)
  • 13:00 – 13:50 Ebédszünet
  • 13:50 – 15:00 Innovációs blokk –  Jövőközpontú Közép-Európa (magyarul)
  • 15:00 – 16:30 Politikai blokk – Hogyan reformáljuk meg az EU-t? (magyarul)
  • 16:30 – 16:40 Záró gondolatok

További részleteket a Facebook-eseménynél találtok, ami folyamatosan bővül.

Találkozzunk szombaton a Flashback Photo Studioban!

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az esemény Eventbrite oldalán lehet.

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest