Két feltétellel vezetnénk be az eurót Magyarországon

Szerző: | okt 18, 2017 | Hírek

 

A Momentum október 15-én bemutatott programjában elköteleződött az euró bevezetése mellett Magyarországon. A Momentum Gazdaságpolitikai munkacsoportja elemzést készített arról, hogy mire alapozzuk a döntésünket, és milyen feltételeket szabunk az euró hazai bevezetésének. Elemzésünk írásakor olyan elismert, illetve fiatal szakértők véleményét is figyelembe vettük, mint Surányi György, Farkas Ádám, Kónya István, Zsoldos István, Csajbók Attila, Motyovszki Gergő, Szijártó Norbert, Iker Áron, Szabó Barna, és további 24 közgazdász.

 

Magyarországnak középtávon érdeke az euró bevezetése. Stabilabbá és kiszámíthatóbbá válik az ország fejlődése: a tagság révén élénkülő külkereskedelem és csökkenő finanszírozási költségek elősegítik hazánk növekedését. Az euró bevezetésének azonban feltételeket szabunk, hiszen a valutauniós tagság kockázatokkal is jár. Ha ezen feltételek jó része teljesül, akkor Magyarország alkalmassá válik arra, hogy kihasználja a csatlakozás előnyeit, és a kockázatokat minimálisra csökkentse – azaz érdekében álljon csatlakoznia az eurózónához.

 

Az euróbevezetés feltételei:

  1. Megfelelő hazai gazdasági szabályozások, felelős fiskális politikai intézmények kialakítása
  2. Stabil, jól működő eurózóna, intézményi garanciákkal

 

1. Megfelelő hazai szabályozás

A legfőbb kockázatot a hitelbuborékok kialakulásának veszélye, illetve a túl laza fiskális politika következményeként beszűkülő költségvetési mozgástér jelenti. Ez utóbbi főleg egy esetleges gazdasági visszaesés enyhítésében jelenthet problémát, hiszen az önálló monetáris politika eszközei már nem fognak rendelkezésünkre állni. Ezek a kockázatok megfelelő szabályozással és felelős fiskális politikai intézmények kialakításával küszöbölhetőek ki. Az elemzésünkben szereplő javaslatok (pl. a Költségvetési Tanács jogköreinek visszaállítása, hatékony makroprudenciális szabályozás) nemcsak az euróbevezetés kockázatait mérsékelnék, hanem a hazai gazdaságpolitika szempontjából is fontos előrelépést jelentenének.

 

2. Stabil eurózóna

A Momentum számára fontos feltétel az is, hogy hazánk egy jól működő eurózónához csatlakozzon. Egyre erősebb politikai akarat látszik olyan intézményi garanciák megteremtésére, amelyek hosszú távon is biztosítják az eurózóna stabilitását. Ennek fontos alapköve a bankunió befejezése a betétbiztosítás létrehozásával, valamint az eurózónán belüli kockázatmegosztás erősítése pl. a közös mentőalapok kibővítésével, illetve az eurókötvény bevezetésével. Az eurózóna tagjaként Magyarország is ott ülne a tárgyalóasztalnál – nekünk is beleszólásunk lenne hasonló jövőbeli reformokba.

Olvassátok el a teljes elemzést.

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest