Csoportpraxis és kapuőr. A jövő háziorvosi rendszere

Szerző: | nov 14, 2017 | Blog

Több, mint 300 betöltetlen felnőtt háziorvosi praxis van ma Magyarországon. Ezek nagy többsége hátrányos helyzetű települések ellátásáért felelne. Egy 2015-ös felmérés szerint a háziorvosi körzetekben praktizálók átlagéletkora 57 év volt. A 60 éves vagy annál idősebb háziorvosok száma a teljes létszám 42%-át teszi ki. A háziorvosi rendszer reformjára óriási szükség van, nem véletlenül ez a Momentum egészségügyi programjának egyik alapköve.

Ha valakinek egy Momentum-kormány idején egészségügyi segítségre lenne szüksége, akkor tudna kihez fordulni. Online és telefonos információs szolgálatot vezetünk be, ahol a nap bármely pontján felteheti kérdéseit egy képzett, szakmailag kompetens csapatnak. Nem fog elveszni az interneten terjedő, bizonytalan forrású adatok tengerében, nem kell a szomszédok tanácsát kikérni az orvosi problémák ügyében.

Orvoshoz menni nem teher lesz, hanem a gyógyulás irányába tett első lépés. A háziorvosi rendszert megreformáljuk és

a magányos praxisok helyett csoportpraxisokat alakítunk ki.

A csoportpraxisokban a háziorvosok mellett szakorvosok, szakápolók, gyógyszerészek, gyógytornászok, védőnők és más egészségügyi dolgozók is elérhetőek lesznek az otthonunkhoz közel. A betegeket a lehetőségeknek megfelelően igyekszünk majd helyben ellátni, hogy csak a komplexebb problémákkal kelljen messzire utaznia.

A csoportpraxisokba falubusz program juttatja majd el a betegeket,

ezzel kötve össze az otthonokat és a rendelőt.  

Az alapellátás csoportpraxisos reformja nemcsak a betöltetlen helyek problémáját segítene megoldani, hanem szakmai tudásban is többet nyújtana.

Így valódi kapuőr szerepe lehet a háziorvosoknak.

Ugyanakkor a fiatal generáció doktorait is motiválhatja egy helyi problémákra fókuszáló, de emelt szintű ellátást nyújtó egységben való belépésre.

Amikor a háziorvos már nem elegendő a segítségnyújtáshoz, akkor sem kell mindig hosszú kórház tartózkodásra felkészülnie.

Támogatni fogjuk az egynapos sebészeti rendszer fejlődését

és a lehető legtöbb ellátást tesszük elérhetővé ennek keretein belül. Egyszerű műtétek után nem kell majd napokat a kórházakban feküdnie, hanem a gyors felépülést elősegítő beavatkozások után az otthonában is gyógyulhat majd.

Az egyszerűbb diagnosztikát házhoz visszük. Támogatjuk az internetes eléréssel rendelkező digitális eszközök széleskörű elterjedését.

Az otthon mért vérnyomásértékeket, vércukorszintet és egyéb egészségügyi mutatókat a háziorvosok online felületen érhetik el,

napi szinten tájékozódhatnak betegeik állapotáról és azonnal látni fogják, ha problémák merülnek fel. A segítséget így gyorsabban kaphatják meg a betegek, nem kell vele megvárni a tünetek jelentkezését.

A betegadatok áramlását hatékonnyá tesszük, a csoportpraxisokat, a diagnosztikai centrumokat, rendelőket és a kórházakat összekötő közös információs hálózatot továbbfejlesztjük. Az egyes szintek közötti információs utakat megkönnyítjük. Nem nehezítjük meg az életét azzal, hogy külön, minden egyes leletért, beutalóért személyesen kelljen elmennie, hanem az adatokat a kezelőorvosok egyszerűen, online is lekérdezhetik majd. Így senki sem veszik majd el a rendszerben.

Egy modern egészségügy azonban nem csak a gyógyításról szól, hanem az egészségmegőrzésről is. Az online és telefonos információs szolgálatok mellett a csoportpraxisok szintjén stabil és mindenki számára elérhető megelőző és

ismeretterjesztő programokat fogunk szervezni,

hogy az egészségét, mint értéket, a lehető legtovább megőrizhesse.

A háziorvosok kapuőr szerepének megerősítéséről és az alapellátás reformjáról bővebben a Momentum Egészséges Ország programjában írtunk.

A jövőben az egészségügyet nem felesleges továbbutalások, kusza betegutak és kórházak között elveszve vándorló betegek jellemzik majd, hanem a gyógyulás útjára lépő, tudatos betegek, akik egy megbízható, helyben elérhető ellátásra alapozó XXI. századi rendszerben kezeltethetik magukat.

dr. Drajkó Zsombor
Momentum Egészségpolitika munkacsoport

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest