A Momentum és a térségbéli centrista pártok összefogásával elindult az Új Közép-Európa

Szerző: | szept 20, 2017 | Hírek

 

Az Európai Unió évtizedes válságból felemelkedve a változás és megújulás útjára lépett. Közép-Európa azonban továbbra sem képes múltjától elszakadni. Míg az uniós tagországok nagy része reagál a változásokra és a közös jövőt tartja szem előtt, addig régiónk jelenlegi vezetői nem találják helyüket és szerepüket az új Európában.

 

Kormányaink egy része sárba tiporja demokratikus értékeinket, nem titkoltan céljuk az európai szolidaritás és egység aláaknázása. Más vezetők pedig kicsinyesen, cinikusan és kihasználható forrásként tekintenek Európára. Nem egységként képviseljük érdekeinket, hanem mindenki saját hasznára dolgozik.

 

Ezen változtatni fogunk. A Momentum, a NEOS, a Nowoczesna és a Progressive Slovakia összefog, hogy együtt olyan Közép-Európáért küzdjünk, amely elfogadja az európai identitást és értékeket, és amely segíti Európát a megújulásban ahelyett, hogy évtizedekkel korábban megrögzült formákhoz ragaszkodna. Víziónkban Közép-Európa az Európai Unió legbelsőbb magja, országaink pedig mind az eurózóna részei.

 

Felejtsük el, hogy Közép-Európa érdekei és szükségletei ellentétben állnak vagy alapvetően különböznek Nyugat-Európáétól. Ma már egyetlen, egységes Európa létezik. A problémák már nem regionálisak vagy nemzetiek, hanem európaiak. Mindegy, hogy Oroszország birodalmi logikája vagy a terroristák jelentenek fenyegetést – a biztonsági kihívásokra csak közösen tudunk válaszolni. Csak összefogva találhatunk megoldást a klímaváltozás kezelésére, a digitális forradalom kihívásaira vagy a migráció nehézségeire. Gazdaságaink csak akkor lehetnek sikeresek, ha jólétünk is közös.

 

Hisszük, hogy Közép-Európa fejlődését nem önmagában, hanem Európa részeként kell meghatározni. Állampolgáraink törekvései – jobb gazdasági kilátásokért, társadalmi igazságosságért, nagyobb biztonságért és valódi demokratikus felelősségért – csak egy sokkal rugalmasabb, sokkal összetartóbb és demokratikus Európai Unióban valósulhatnak meg. Manapság a regionális politikánk egyre jobban háttérbe szorul, szétaprózódik, így ez a jövő veszélyben van.

 

Öszzefogtunk, hogy egy új regionális kezdeményezést, az Új  Közép-Európát népszerűsítsük: Az Új Közép-Európa közös platform a párbeszédre és közös politikai fellépés mozgalmaink és állampolgáraink között. Az Új Közép-Európán keresztül mozgalmaink rendszeresen konzultálnak majd, közös álláspontot képviselve kormányainkkal és partnereinkkel Európában, Európáért.

 

Az Új Közép-Európával összekapcsoljuk kampányainkat, erősítjük az összefogást azok között, akik pozitív változásokat szeretnének elérni társadalmunkban. Az Új Közép-Európa  erőt ad a valódi Közép-Európának, ami modern, európai és elkötelezett. Az Új Közép-Európa készen áll.

Balról jobbra: Soproni Tamás (alelnök, Momentum), Angelika Mlinar (Európai parlamenti képviselő, NEOS), Ivan Štefunko (elnök, Progresszív Szlovákia), Ryszard Petru (elnök, Nowoczesna)

 

 

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest