Völner Pál ne kaphasson milliós végkielégítést

Szerző: | dec 9, 2021 | Magyarország

A hírek szerint közel négymilliós végkielégítés jár Völner Pál volt igazságügyi államtitkárnak abban az esetben is, ha jogerősen elítélik. Donáth Anna, a Momentum elnöke arra szólította fel a kormánypártot, hogy ha már Rácz Zsófia érdekében korábban törvényt módosítottak, módosítsák a végkielégítési jogszabályt is.

Donáth Anna elmondta:

„Elképesztő, hogy sikerült olyan törvényeket alkotni, amely alapján még az ilyen súlyos korrupciós ügybe belebukott államtitkárok is milliós végkielégítést kapnak az adófizetőktől. Emlékszünk, hogy Rácz Zsófia érdekében tudtak törvényt módosítani, hogy diploma nélkül „fiatalokért felelős” helyettes államtitkár lehessen. Akkor itt a lehetőség, hogy Völner Pál korrupciós ügye után is jogszabályt módosítsanak: ne kaphasson végkielégítést az a kormánytag, akit jogerősen elítélnek!  Ha a fideszes többség nem hajlandó módosítani a végkielégítési szabályozást, egyértelműen beismerik, hogy még a bizonyítottan korrupt fideszeseknek is jár a jutalom.”

További részletek Donáth Anna Facebook-posztjában.

A Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin bejelentette, levélben fordul Didier Reyndershez, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosához. Egyrészt tájékoztatni fogja őt Völner Pál korrupciógyanús ügyéről, másrészt pedig megkérdezi a biztostól, mennyiben egyeztethető össze a jogállamisági elvekkel, mennyiben kérdőjelezi meg a lehallgatások jogszerűségét az, ha a lehallgatásokat engedélyező kormányzati szereplő a megalapozott gyanú szerint korrupciós ügybe keveredik.

„Völner Pálról, Orbán Viktor és Varga Judit bizalmi emberéről kiderült, hogy milliós összegeket fogadott el kenőpénzként a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. Ne felejtsük, államtitkárként ő hagyta jóvá a titkos lehallgatások a Pegasus kémszoftverrel, az ő engedélye kellett ahhoz, hogy újságírókat, politikusokat ügyvédeket és civileket hallgasson le a hatalom. A Pegasus-ügy szerte Európában hatalmas felháborodást váltott ki, mi, EP-képviselők már korábban az ügy kivizsgálását követeltük, az Európai Bizottság elnöke pedig nemrég elfogadhatatlannak nevezte azt. Orbán és Varga bizalmi emberének most kiderült botránya csak még jobban rávilágít arra, hogy minél hamarabb és minél alaposabban ki kell vizsgálnunk a törvénytelen lehallgatások ügyét.”

Cseh Katalin Facebook-bejegyzése itt olvasható.

Mint ismeretes, Völner Pál, az igazságügyi minisztérium államtitkára december 7-én lemondott, miután a Legfőbb Ügyészség hivatali visszaéléssel gyanúsította meg. Donáth Anna ennek kapcsán haladéktalan lemondásra szólította fel:

“Ma kiderült, hogy Varga Judit azon államtitkárának kezébe adta azt a döntést, hogy ki ellen vethetik be Magyarországon a Pegasus kémszoftvert, aki még Polt Péter ügyészsége szerint is korrupt, és folyamatosan milliós összegeket fogadott el készpénzben a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. Ha a Bírósági Végrehajtói Kar le tudja fizetni Völnert, vajon kinek tett még „szívességet”? Engedélyezhette bárki lehallgatását kenőpénzért cserébe? Völner Pál lemondott. De Varga Judit igazságügyi miniszternek is le kell mondania, mert hagyta, hogy egy megvesztegethető államtitkára feleljen a lehallgatások engedélyezéséért. A miniszter nem csak képtelen ellátni feladatát és mással végezteti a lehallgatások engedélyeztetését, de saját minisztériumát és beosztottait is képtelen felügyelni. Azonnal le kell mondania.”

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest