Voksturizmust figyelő oldalt fejlesztettünk

Szerző: | febr 2, 2022 | Magyarország

Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő és Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja videóban jelentették be, hogy elindult a voksturizmus.momentum.hu oldal, melynek célja, hogy folyamatosan követhető legyen az egyéni választókerületek népességének változása. Az alkalmazás lehetőséget ad rá, hogy ha egy adott körzetben irreálisan megnő az oda bejelentett választópolgárok száma, akkor vizsgálatot lehessen indítani a választások tisztaságának megőrzése érdekében.

 

 

Szél Bernadett felhívta rá a figyelmet, hogy nem csak a szavazás napján, hanem már előtte is lehet tenni a választások tisztaságáért:

Magyarországon a választások tisztasága komoly veszélyben van. Ezért mindenhol szükség van szavazatszámláló biztosokra, azonban az addig elvezető úton is folyamatosan figyelnünk kell.

Az úgy nevezett voksturizmusnak tavaly decemberben a Fidesz megkönnyítette az útját. Mi azonban kiharcoltuk, hogy a Nemzeti Választási Iroda tegye közzé hetente a választókerületi lakossági adatokat.

Hajnal Miklós hozzátette:

A Momentum informatikusai fejlesztettek egy oldalt, hogy azokat az adatokat, amiket a választási iroda hetente tesz közzé, azonnal láthassuk. Így valós időben követhetjük, hogy december óta mennyivel nőtt, vagy éppen csökkent a választókerületben a választásra regisztráltak száma.

Ez alapján tudunk arra következtetni, hogy az adott választókerületben voksturizmusról lehet és kell beszélni, vagy csak természetes népesség mozgás történik. Ehhez hasonló digitális megoldásokkal szeretnénk készülni a jövőben is, ehhez azonban kormányváltásra van szükség.

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest