Március 15: jogunk és kötelességünk a kezünkbe venni a jövőnket

Szerző: | márc 15, 2023 | Beszédek

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Momentum politikusai rendezvény keretében és a közösségi médiában is megemlékeztek a 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójáról.

A Nagytétényi forradalmi piknik elnevezésű eseményünkön Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője többek között elmondta:

„A márciusi ifjak úgy döntöttek, hogy kezükbe veszik a sorsukat, közösségbe szervezik azokat, akiknek a szabadság és a nemzet érték. Minden generációnak joga és kötelessége, hogy kezébe vegye a jövőjét. Mi másról szólnak ezek a nemzeti ünnepek, mint arról, hogy megemlékezünk azokról, akik a jövő érdekében mindent megtettek, hogy szabadabbak, boldogabbak, őszintébbek, hitelesebbek lehessünk? A történelemkönyvek szerint a szabadságharcaink nem túl pozitív véget értek. Ugyanakkor minden vércseppnek, minden bánatnak, minden akkor elhangzott szónak igenis lett eredménye, hiszen itt vagyunk és itt vannak az újabb generációk is.”


Tóth Endre, Budafok-Tétény és Újbuda országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy 1848. március 15. is egy átlagos hétköznapnak indult. A márciusi ifjak társasága sem valami földöntúli elit csapat volt, hanem egy lelkes és tehetséges fiatal társaság, amely kész volt keményen dolgozni és kockázatot vállalni a szabadságért. A képviselő feltette a kérdést:

„Mi a helyzet velünk? Ha keményen dolgozunk és merünk kockázatot vállalni, akkor képesek leszünk újra elhozni a szabadságot, itt Budafok-Tétényben és Magyarországon is.”

Havasi Gábor, a Momentum budafok-tétényi polgármesterjelöltje emlékeztetett az 1848. március 15-én kitört magyar forradalom történéseire, kiemelve, hogy a forradalmárok követeléseit a császári udvart képviselő helytartó tanács elfogadni kényszerült, hiszen Petőfihez, Irinyihez, Vasvárihoz és a többi márciusi ifjúhoz sok ezres tömeg csatlakozott, erőt mutattak, és az akkori hatalom meghátrált. Havasi szerint

„2023-ban ismét elnyomók ülnek a nép nyakán, a hatalom hatalmaskodik és nem szolgál. Az országnak változásra van szüksége, ám ehhez nem elegendőek a politikusok gyújtóhangú beszédei és az internetes véleményvezérek dühös posztjai. Azoknak a kiállására, szavaira van szükség, akik eddig mindenbe beletörődtek, a változást csak is a csendesek forradalma hozhatja el.”

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke és frakcióvezetője közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy ma is meg kell küzdenünk a szabadságunkért:

„Ma ismét szembe kell néznünk azzal, hogy megküzdjünk a saját szabadságunkért. Ezért bontottunk tegnap kordont a Karmelitánál, ezért küzdünk Debrecenben és Egerben az ott élők jogaiért, ezért állunk ki Ukrajna mellett egy olyan háborúban, ahol a magyar kormány álláspontja egy év alatt sem vált világossá.”

Donáth Anna a Facebookon arról írt:

„Cselekednünk kell, mert világossá vált, hogy ezt a hatalmat nem érdekli a jövőnk. Nekik március 15. a múlt, és a nemzet nagyságát csak a múltba révedezve képesek megélni. Nem értik Petőfi üzenetét. Nem értik, hogy a nemzetet csak a jövőbe tekintve, a jövőnket építve tudjuk erősíteni.”

Hozzátette: fontos, hogy jövőképet adjunk magunknak, hiszen anélkül könnyű elhinni a hatalom hazug üzeneteit.

A borítóképen Kerpel-Fronius Gábor, Havasi Gábor és Donáth Anna

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest