Életveszélyes lélegeztetőgépeket is küld a kormány Törökországba

Szerző: | márc 14, 2023 | Hírek

„Több tucat lélegeztetőgép, amit a lista szerint küldene a magyar kormány Törökországba, konkrétan használhatatlan és életveszélyes a betegekre nézve”

– figyelmeztetett a Facebookon Tompos Márton, a Momentum szóvivője és frakcióvezető-helyettese, azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány lélegeztetőgépeket küldene a földrengés sújtotta Törökországba.

A Momentum politikusa már másfél éve pereskedik a külüggyel, ugyanis a minisztérium még mindig nem hajlandó kiadni a beüzemeléséről szóló jegyzőkönyveket. Tompos Márton szerint az anno beszerzett és most a törököknek eljuttatni kívánt gépek között van a VG70 típus is, amiről a gyártója is több figyelmeztetést adott ki a technikai problémák miatt, illetve az itthon használtak 10 százaléka füstölt. A másik a Shangrila 510s, amikről már 2020 áprilisában kiderült, hogy komoly problémák vannak velük. Brit orvosok szerint nem tisztíthatóak, nem megbízható az oxigénellátásuk, és a használatuk súlyos kárt, akár halált is okozhat. Nagy-Britanniában ki is vonták őket a forgalomból.

Tompos bejegyzése végén hozzátette, hogy reméli a török hatóságok legalább alaposan megvizsgálják a gépeket használat előtt, különben újabb tragédiák történhetnek.

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest