Vegyük vissza a kontrollt a bulinegyed éjszakái felett!

Szerző: | jún 25, 2019 | Blog

Az elmúlt években több olyan véleményt lehetett hallani, melyek erősen kritizálták a VII. kerületben működő bulinegyed létét és működését, miközben Budapest – nem kis részben a negyed működése miatt – Európa egyik legkeresettebb városi turisztikai célpontja lett. A Momentumban úgy gondoljuk, hogy mindkét jelenséget érdemes megérteni és a helyén kezelni.

Egyrészt nagyon büszkék vagyunk Budapestre és arra hogy az elmúlt tíz évben viszonylag organikusan kialakult egy olyan közeg és atmoszféra, ami közel fél évszázad után visszahelyezte a várost Európa térképére. Másrészt a hasonló negyedek történetei azt mutatják, hogy a bulinegyed varázsa törékeny és a jövőben nem érdemes kizárólagosan az olcsó alkoholra építenünk a negyed jövőjét. Egy világszerte a hangulatáról ismert városi negyedbe kellenek lakók, kisvállalkozások, helyi közösségek és kulturális terek – nem mondhatunk le róluk ingatlanfejlesztők és nagybefektetők rövidtávú érdekei miatt.  Vissza kell vennünk a kontrollt a bulinegyed éjszakái felett – itt az idő, hogy itt is visszavegyük Budapestet!

Lakók, helyi közösségek és egy a velük feltöltött autentikus városi negyed akkor működhet, ha helyben a viszonyok élhetőek. Ehhez rendet kell tenni a negyedben, hiszen az elmúlt években a városvezetés láthatóan nem tudta vagy nem akarta lekövetni a negyedbe áramló növekvő turistaforgalmat. Megjelentek az éjszakai “túlturizmus” tipikus tünetei – szemetes és vizelettel teli utcák, nem kontrollálható hangzavar, igazi és kamu drogdílerek, a negyedből kiábránduló helyi lakosság. Viszont ezek megoldható problémák és sokat el lehetne érni, ha a városvezetés kezdeményező és kreatív partner lenne ezek megoldásában. 

  • Helyre kell állítani a közszolgáltatások minőségét: például jóval több szemetesre és közvécére van szükség, továbbá jóval több olyan emberre akiknek feladata ezek karbantartása. Mindez leginkább pénz és akarat kérdése – jelenleg egyikből sem szabadna, hogy hiány legyen.
  • Kezdeni kell valamit a hangzavarral, ami ténylegesen sokak számára elviselhetetlenné teszi az életet a negyedben. 
    • Addig amíg a dohányzás az utcán történik, nem lesz nagyságrendekkel nagyobb csend a negyedben. És bár a beltéri dohányzás rendszeréhez szerintünk sem kéne visszatérni, érdemes lenne elgondolkodni olyan légmentesen záró dohányzó kabinok elterjesztésében, melyek szinte semmi másra nem alkalmasak, csak dohányzásra. Ezekkel csökkenhetne a dohányzással töltött idő, jobban együttmaradnának a társaságok és visszakerülnének a beszélgetések az utcákról a szórakozóhelyekre.
    • Továbbá biztosítani kell, hogy elég komoly korlátai legyenek az éjszakai randalírozásnak – meg kell értenie az idelátogató vendégeinknek, hogy ugyanúgy ahogy otthon sem tombolnának hajnalonta az utcán, ezt Budapesten sem lehet megcsinálni. Az utóbbi tíz évben több kerületben is komolyan javult a közbiztonság, ennek bevált technikái ismertek ma már a városban.
    • Nagyobb és komolyabb támogatást kell adni a negyedben a hangszigetelésnek: az önkormányzat és az állam ebben sokkal komolyabb segítséget adhatna.

Bulinegyed

Beltéri dohányzó kabin egy francia klubban. Forrás: syclop.fr 

  • Teret kell adni a higgadt és értelmes párbeszédnek a szórakozóhelyek és a helyi lakosok között. Az elmúlt években nagyobb figyelmet kapott a Night Mayor Bud, azaz a budapesti éjszakai polgármester kezdeményezése, melyet helyi érintettek hívtak életre a párbeszéd elősegítése céljából nemzetközi jó tapasztalatok alapján. Ilyen és hasonló kezdeményezéseket a város vezetésének is fel kellene karolnia: hivatalosan is deklarált jogköröket, megbecsülést és komolyabb költségvetést is kaphatna például az éjszakai polgármester intézménye.

Az élhető közeg és a rend megteremtése mellett érdemes abban is gondolkodni, hogy hogyan tartható fenn hosszútávon a negyed vonzereje, a varázst jelentő autentikus hangulat. Tévedés ugyanis az, hogy a bulinegyed titka kizárólag az alkohol alacsony árában rejlik: a régió nem egy városában lehet hasonló árszínvonalon estéket eltölteni és szórakozni. Viszont kreatívan kialakított romkocsmák, hangulatos éttermekkel és boltokkal tömött szűk belvárosi utcák, emblematikus koncert- és klubhelyszínek vagy például zsidó vallási és kulturális intézmények ilyen kombinációja egyedi Európában.

A bulinegyed varázsát adó komponenseket egyben kell kezelni és védeni, és ezért a város vezetésének észnél kell lenni ezek megtartásában. Ott ahol reális keretek között van erre lehetőség, segíteni kell a magasabb hozzáadott értékű szolgáltatások, kulturális értékek és helyszínek fennmaradását még akkor is, ha az egekbe emelkedett ingatlanárak ezt sokszor nehézzé teszik a negyedben. Ha sikerül ezeket az értékeket megtartani (és visszacsalogatni) lehet hogy visszatérnek a budapesti szórakozni vágyók is és nem folytatódik az a trend, hogy a negyed egyre inkább a külföldi turisták mennyiségi, olcsó kiszolgálására rendezkedik be. 

Ez utóbbi trend ellen talán azért érdemes küzdenünk, mert a Budapest és a Bulinegyed olcsósága (nemzetközi viszonylatban) nem biztos hogy örökké kitart. Érdemes tehát elmozdulnunk a komplexebb turisztikai szolgáltatások és egyedi értékeink fenntartásának irányába.

Borítókép: Szeméthegyek a bulinegyedben. Forrás: nlc.hu

Ez AZ a Budapest