Nyitás Fesztivál – Megfér egymás mellett a politika és a szórakozás

Szerző: | júl 24, 2017 | Hírek


Több mint ezren fordultak meg a Momentum nyári rendezvényén, a Nyitás Fesztiválon. A fesztivál, a Momentum hagyományos táboraihoz hasonlóan, nappal politikai, szakmai és kulturális programokat, esténként pedig szórakozást kínál.

Momentum-Jobbik vita

Péntek délután Soproni Tamás alelnök vitázott Staudt Gáborral, a Jobbik frakcióvezető-helyettesével. Néhány pontban egyetértés volt kibontakozóban, de míg Staudt a romák kapcsán a tudásalapú szegregációt emelte ki, Soproni a Magyarországon már bizonyított helyi megoldások, mint például a Hejőkeresztúri Általános Iskola modelljének országos megvalósítását hangsúlyozta.

Nemzetközi vendégek Európa új politikai generációjából

A hazai felszólalók mellett a francia En Marche és osztrák NEOS parlamenti képviselői is részt vettek a fesztiválon, megosztva saját Európa-víziójukat. A szorosabb együttműködés és a közös európai célok mellett szó esett a Magyarország számára egyre időszerűbbé váló következő stratégiai lépésről, az Euró bevezetéséről is. Később a térség új pártjainak képviselői folytattak kerekasztal-beszélgetést az átrendeződő politikai viszonyokról és a közös érdekek érvényesítéséről.

 

Beszélgetések volt miniszterekkel és államtitkárokkal

A közéleti programok és kerekasztal-beszélgetések résztvevői között neves szakpolitikusok is megfordultak. A magyar mezőgazdaság problémáinak megoldásáról Raskó György, volt közigazgatási államtitkár is beszélt, kiemelt figyelmet fordítva az adminisztratív terhek csökkentésére, az elnéptelenedő falvak mezőgazdasági termelésének fejlesztésére, és a precíziós mezőgazdaság előnyeire. A külpolitikai kerekasztalon Balázs Péter, volt külügyminiszter, az egészségfinanszírozási kerekasztalon pedig Kincses Gyula, volt egészségügyi államtitkár szólaltak fel.

A propagandától az akadálymentesítésig: beszélgetés az érintettekkel

Amennyire a beszélgetések témái megengedték, igyekeztünk az érintettek saját nézőpontjára nagy hangsúlyt fektetni. A kormány és a média viszonyáról a Magyar Nemzet, a 444.hu és a 24.hu újságíróival beszélgettünk, ahol felmerült, hogy egy normális országban az oknyomozó újságírók munkáját a nyomozóhatóságoknak kellene végezniük, a kormánynak pedig békén kellene hagynia a médiát. A Fesztivál közéleti beszélgetésein több zenész és színész is részt vett, Fenyvesi Zoltán pedig a fogyatékossággal élők befogadásáról osztotta meg személyes tapasztalatait, hangsúlyozva, hogy első lépésként beszélni kell az érintettekkel. Kemény Zsófival a regényírás mellett a slammer és rapper szubkultúrák volt a téma, és kitértünk egyes állami művészeti támogatások kiosztásának szakmaiatlanságára is.

Köszönjük a látogatóknak, felszólalóknak és a fellépőknek is a részvételt – reméljük, jövőre újra találkozunk a Nyitáson!

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest