Miből szerveztük a Nyitás fesztivált?

Szerző: | júl 23, 2017 | Hírek

A Momentum 2017. július 20-23. között rendezte a Nyitás Fesztivált Bodajkon. A fesztivál után több médium megkeresett minket a kérdéssel: mennyibe került a fesztivál, és miből telt rá?

 

Jelentősen csökkentette a fesztiválszervezés költségeit, hogy több száz momentumos dolgozott önkéntesként a helyszínen, és az azt megelőző hónapokban is a Nyitás Fesztivál szervezésén. A Nyitás Fesztivál nem ingyenes rendezvény volt: szolgáltatást értékesítettünk meghatározott áron, így a bevétel jelentős része a több mint ezer eladott jegyből, a szállás-, transzfer-, étel- és italértékesítésből állt össze. Emellett több száz támogatói jegyet vásároltak tagjaink és szimpatizánsaink a fesztiválra. Ezeket azoknak az érdeklődőknek ajánlottuk fel, akik egyébként nem engedhették volna meg maguknak a részvételt.

Tételekre lebontott elszámolást szerződéseink értelmében nem tehetünk közzé: az egyes tárgyalásokon olyan megállapodások születtek a fellépőkkel, valamint az egyes szolgáltatókkal, amely alapján a felek a szerződéseik tartalmát nem hozhatják nyilvánosságra, ezzel is védve a saját piaci érdekeiket.

 

Miből van pénzünk tüntetésekre, rendezvényekre, általában miből működik a Momentum? Támogatóink felé elszámolással tartozunk, akkor is, ha állami támogatást nem kapunk. Bár a rendezvény teljes költségét csak később összesítjük, becslésünk már van: a Nyitás Fesztivál nagyjából 23 millió forintba került, a bevétel 11 millió forint volt, a Momentum pedig 12 millió forintot költött rá saját forrásból. Ez egy nagy befektetés Momentumos mércével – ahogy a május 1-jei tüntetésünk is –, de egyre nő a tagságunk, akik anyagilag is támogatják a szervezetet, és egyre több pénz érkezik a közösségi finanszírozási kampányunkból is, akár mikrodonációkból is és egyéni nagyobb támogatásokból is.

 

Mivel több volt a kiadás, mint a bevétel, a fennmaradó összeget a Momentum saját költségvetéséből pótolja. Ezt tagjaink és szimpatizánsaink felajánlásaiból tudjuk megoldani. A Momentum tagdíja havi ezer forint, ezen felül rengeteg tag plusz felajánlásokkal támogatja a szervezetet. Emellett, ahogy a NOlimpia és a májusi pozitív plakátkampányunkkor is látszott, a szimpatizánsaink szívesen támogatják a Momentumot:  előbbit 18 millió forinttal, utóbbit 11 millió forinttal. Erre azóta is építünk, a Momentum sokaktól rendszeresen kap támogatásokat a honlapunkon megadott bankszámlaszámra, néhány ezer forinttól egészen a több százezer forintos felajánlásokig.

 

Nemrég indult közösségi finanszírozási kampányunk jól halad: az első egy hónapban majdnem hárommillió forintot küldtek nekünk a támogatóink – átlagosan 9-10 ezer forintos összegekben. Büszkék vagyunk ezekre az eredményekre. Büszkék vagyunk arra, hogy bár szavazni csak négyévente egyszer, és tüntetni is csak párszor lehet, Magyarország leggyorsabban fejlődő pártjaként rendszeresen megmutatjuk nagy rendezvényekkel, hogy jó célokért mindig érdemes kiállnunk. Ezért is biztosítunk lehetőséget arra, hogy aki megteheti, rendszeres adománnyal tegyen a változásért, amire oly sokan várunk.

 

Bár nem mindig sikerül minden a terveinknek megfelelően, a Nyitás Fesztiválnál, első rendezvényként számítottunk rá, hogy nem lesz nyereséges. De nem is ez volt a cél, hanem a közösségépítés, a közélet és szórakozás összehozása, szakmai beszélgetések megtartása. Az, hogy ennyi ember összegyűlik, beszélget és vitázik, önmagában érték, amit a Momentum képes és hajlandó is támogatni. Ehhez hasonló egyedülálló lehetőségekre szükség van a jövőben is. Hiszünk abban, hogy oldalak közötti hidat kell képezni, hogy a közélet és a zene megfér egymás mellett, és hogy nem csak öltönyben lehet politizálni, ezért jövőre ismét megszervezzük a Nyitást.

Ez AZ a Budapest