Népszavazás Orbán rendszere ellen

Szerző: | nov 19, 2017 | Blog

„Azonban az a politikum, amiről itt szó van, nem az, amit az emberek a »politikus« nevével szoktak összekapcsolni, s amivel szemben többnyire közönyösek vagy ellenségek, hanem a »polisz«, a közösség ügye, helyzete és viszonya az egyes emberekhez. Ez pedig az emberek túlnyomó többségét nagyon is érdekli.”

– Bibó István, Az európai egyensúlyról és békéről

Szilva Attila fizikus kutató nyílt levelét közöljük, aki elmondja, miért csatlakozik a civil törvény elleni népszavazáshoz. (Itt tudsz csatlakozni, ha te is szeretnél a Momentummal aláírásokat gyűjteni. Ezen a térképen találhatjátok meg a pultokat országszerte.)

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ha úgy alakult, hogy a legkisebb borsodi falvak lakóival is „konzultálna”, akkor válaszolnék a damaki címemre küldött levelére.

Az Európai Unió 263 régiója közül 7 régió magyar. 2013 után idén újra megnézték az EU-s régiók versenyképességét. Azt a képességet, hogy egy régió mennyire képes vonzó és fenntartható környezetet biztosítani az ott élőknek, az ott dolgozóknak és az ott működő vállalkozásoknak. Az összes magyar régió versenyképessége romlott, de

a kelet-közép-európai régiók közül egyedüliként Észak-Magyarország zuhant feltűnően nagyot. Az egészségügyi helyzetet tekintve konkrétan már az utolsó előtti egész Európában.

Az ingatlanok eladhatatlanok, néhány ezer euróért komplett portákat és költözhető házakat lehet kapni Miskolctól 30 km-re.

Sokan elhagytuk ezt a vidéket. Budapest és Győr, vagy Bécs és Stockholm környékén több a lehetőség. Valamennyire mindannyian felelősek vagyunk a helyzetért. Önnek és miniszterelnök elődeinek felelőssége azonban lényegesen nagyobb, miután szolgálati idejükben nem a “polisz ügyével” törődtek. Új elem, hogy Önnek köszönhetően a mélyebb szerkezeti problémákról értelmesen és hallhatóan már beszélni sem lehet, mert

minden konstruktív hozzászólás elvész az Ön által generált dezinformációs zajban.

Nincs olyan, hogy “Soros-terv”, ezt már elismerte az Ön által Brüsszelbe küldött fideszes  uniós biztos is. Létező dolgokról kellene konzultálni, de

már arról se tudunk beszélni, amit Ön valaha jól csinált vagy esetleg jól gondolna most is.

Az elmúlt 27 évben a kevésbé kudarcosak közé tartozik az 1998 és 2000 közötti két éves időszak gazdaságpolitikai szempontból. Akkor a világ országai között még nem a hatvan-hetvenedik, hanem nagyjából a harmincadik legversenyképesebb ország voltunk.

Itt most azok az észtek vannak, akik lényegében mindenben az ellenkezőjét csinálják, mint Ön az elmúlt hét évben.

Egy szeptemberi momentumos rendezvényen Marina Kaljurand, volt észt külügyminiszter osztotta meg tapasztalatait az e-Estonia digitális közigazgatási reform eredményeiről. A huszonöt éve még szegényebb észtek ma már előzik Magyarországot az átlagbérben, és  2015-ben Észtországból már nem volt nettó kivándorlás, 1989 óta először.

Igaza van abban, hogy a demográfiai válság súlyos probléma. Rengeteg egyéb dologban is lehet igaza, de a nagy meccs már lefutott. Az Ön életműve az a berendezkedés, ami a 2014-es tusnádfürdői beszéd óta egyre csontosodik. Önt csak a hatalom motiválja, hogy nyomot hagyjon maga után. A strómanok is csupán kellékek ehhez.

Viszont csak a rosszabbik énünkre építve nem lehet a történelemkönyv jó oldalára kerülni. Néhány dologban bizonyosan másképp gondolkodnak a svédek vagy a szírek, mint a lengyelek és a magyarok. De egy-egy helyzetben

az a lényeges, amit konkrétan Anders, Amena, Andrzej vagy Andrea mondanak. Amit egy-egy polgár gondol.

Ők hoznak létre civil szervezeteket, a cselekvés, a polgárság, a szabadság köreit és elsöprő erejű hashtag-kampányokat.

Emlékezzen vissza Schmitt Pál plágiumügyére, a netadós tüntetésekre vagy a nolimpiás aláírásgyűjtésre: Ön rendszerint menekül ezektől.

2014 óta világos, hogy az Ön berendezkedése nem a szabad polgárokra, nem az önszerveződő civilekre, hanem a feudális logikára épül.

És igaz ugyan, hogy az osztrák életszínvonal vagy a skandináv demokrácia messze van, de a szingapúri modell még messzebb. Az a berendezkedés legfeljebb egy felvilágosulatlan abszolutizmus lehet, ahol az ellenzékiséggel nem vádolható Vitézy Dávid helyett újra Moszkva intézi a polisz ügyeit.

Budapest egyik szimbóluma továbbra is a szovjet metrókocsi.

A recept orosz, csak a szakács magyar. Akkor is, amikor az ország legjobb egyetemét támadja, és akkor is, amikor a civileket megbélyegzi. Az Ön terve, hogy ellenállás nélkül hajtsa uralma alá a társadalmat. Ön nem állampolgárként, hanem alattvalóként tekint honfitársaira.

Az illiberális terv egyik legerősebb szimbóluma a civileket megbélyegző törvény.

Amikor a civil törvény ellen tiltakozunk, akkor az Ön rendszere ellen tiltakozunk.

Miközben kiállunk az olyan civil szervezetek mellett, amik elvégzik többek közt Észak-Magyarországon azt a tűzoltást, ami az Ön környezetét hidegen hagyja.

Miniszterelnök úr! Kelet-Európa elindult haza. És leginkább azért, mert néhány régiós ország megoldott közben egy-két szerkezeti problémát. Egy észtnek van hová menni, de egy szlovák is jobban tud kalkulálni a jövővel. Magyarországon 

az Ön rendszere lett maga a probléma.

Éppen ezért egy valamikori rendszerváltás reményében jelentkezem aktivistának, és segítem az aláírások gyűjtését.

Tisztelettel,
Szilva Attila

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest