Mit tehet az átlagember a kormány által támadott LMBTQ+ emberekért?

Szerző: | júl 1, 2021 | Blog

A kormánypárti és jobbikos képviselők által elfogadott homofób törvény és módosító nagyon nehéz helyzetbe hozta a hazai LMBTQ+ embereket. Ebben a szörnyű helyzetben próbál meg iránymutatást adni a Momentum a tanácstalan, de szolidáris magyarok számára. 

Május végén a kormány váratlanul homofób passzusokkal egészítette ki a gyerekeket védő törvényt a parlamentben. Mivel a törvény borzasztó tágan értelmezhető, ezért bizonytalanságot szül, öncenzúrát eredményezhet a fiatalokkal foglalkozók, pedagógusok körében; az pedig, hogy a pedofil bűnelkövetőkkel mossa össze a homoszexuális és transznemű embereket, sokak számára elfogadottabbá teszi az ellenük elkövetett verbális vagy akár tettleges erőszakot. 

Na de mit tehetsz Te, aki látod, hogy milyen veszélyei vannak, ha egy fiatal nem tud tájékozódni? Te, aki tudod, hogy a gyűlölet bűncselekményeket megelőzni, nem támogatni kellene? Te, aki szeretnéd támogatásodról biztosítani az LMBTQ+ embereket? Van lehetőséged kiállni a támadott kisebbség védelmében!

Beszélj a témáról!

A törvény legijesztőbb törekvése, hogy tabusítja a témát – sokakhoz csak félinformációk fognak eljutni, nem fogják reálisan látni és végképp nem fogják ismerni az érintettekre való hatását a törvénynek és az azt övező retorikának. Miután tájékozódtál, meghallgattad az érintetteket és felvértezted magadat érvekkel, kezdj el beszélni a törvényről és annak lehetséges következményeiről! Ne maradj csöndben otthon vagy a munkahelyeden, ha előkerül, sőt hozd fel te magad a témát a baráti találkozókon, hívd fel a figyelmet és a kormány és a szélsőjobb retorikájának veszélyeire!

Támogass LMBTQ+ civil szervezeteket!

Ők azok, akik nap mint nap küzdenek az LMBTQ+ fiatalok jövőjéért, sokszor nem csak egzisztenciájukat, de testi épségüket is kockáztatva. Mind önkéntes munkával, mind anyagi támogatással segítheted őket ebben. Ilyen például a Háttér Társaság, a Budapest Pride, a Transzvanilla, a Szivárványcsaládokért Alapítvány, a Szimpozion Egyesület vagy Labrisz Egyesület

Legyél látható!

Hordj szivárványos kitűzőt, a család az család-os maszkot, állíts be támogató profilkép keretet Facebookon! Ezekkel mutathatod, hogy hozzád lehet fordulni, biztosíthatod az érintetteket arról, hogy nincsenek egyedül.

Erre a láthatóságnál említettek mellett jó eszközök lehetnek az alábbiak is:

  • Beszélj nyíltan a saját szexualitásodról és nemed megéléséről (természetesen mindig kornak megfelelően), és tedd egyértelművé, hogy ezek az élmények mindenkinek a sajátjai és rendben van, ha ők másként élik meg őket. Ez nem csak abban az esetben érvényes állítás, ha a szexuális kisebbséghez tartozol: a heteroszexualitás felfedezése és megélése ugyanolyan fontos élmény a felnőtté válás folyamatában. 
  • Nézzetek együtt filmeket, sorozatokat, amelyek nem az előbújásra vannak kihegyezve, hanem a társadalmunk megszokott hozzáállásához képest természetesen kezelik a melegséget – ez csak egy tulajdonsága a karakternek a sok közül és nem csinálnak belőle katasztrófát a drámai szál kedvéért. A felhozott példák mind műfajukban, mind komolyságukban vegyesek és bár a korhatárosabbakat igyekeztünk kihagyni, válasszatok közülük korosztálynak megfelelően! Teljes szívvel ajánljuk a következő alkotásokat: Szólíts a neveden (2017), Éretlenségi (2019), Summerland (2020), Büszkeség és bányászélet (2014), Breakfast with Scot (2007), In a Heartbeat (2017, rövidfilm), I Care a Lot (2020), The Fosters (2013-2018), Glee (2009-2015), Brooklyn Nine-Nine (2013-2022), Grace Klinika (2005-), 19-es körzet (2018-), Mekkora szívás! (2018) stb.
  • Tarts LMBTQ+ témájú könyveket látható helyen, például az iskolai könyvtárban, a nappaliban! A példákra ugyanaz vonatkozik, ami fentebb: a korhatárosabbakat kihagytam, de mindig tartsátok észben, hogy mit kinek mutattok! Kiválóan közelítik meg a témát a következő könyvek: Meseország mindenkié, André Aciman: Szólíts a neveden, Emily M. Danforth: Cameron ​Post rossz nevelése, Alice Oseman könyvei, Becky Albertalli: Simon és a homo sapiens – lobbi, Benjamin Alire Sáenz Aristotle és Dante sorozata, Virginia Woolf: Orlando, Aiden Thomas: Cemetery Boys, Nádasdy Ádám: A Szakállas Neptun, Scott Stuart: My Shadow is Pink, Jeanette Winterson: Nem a narancs az egyetlen gyümölcs, Gordon Agáta: Kecskerúzs, Galgóczi Erzsébet írásai, Lawrence Schimel és Elina Braslina: Micsoda család!; illetve egyéb olyan művek, amelyek ismertek, vagy egyértelmű róluk, hogy LMBTQ+ témában íródtak.
  • Ha pedagógus vagy, legyenek az asztalodon/polcodon prospektusok LMBTQ+ lelkisegély szolgálatok elérhetőségével (Háttér Társaság), alapvető információkkal olyan helyen, ahonnan nem kell elkérniük a fiataloknak, hanem elvehetik anélkül, hogy magyarázkodniuk kellene! Fontos anyagai vannak a Szimpozion Egyesületnek, a Labrisz Egyesületnek is, érdemes lehet beszerezni az Első Interszex Kiáltványt, illetve PrEP-ről szóló információs anyagokat. 

És mindenek előtt: legyél biztonságos felnőtt!

Ez a legfontosabb feladatod, ha tenni szeretnél valamit az LMBTQ+ fiatalokért. Ha tanár vagy, ha kamasz gyereked van, akinek barátaival is gyakran találkozol, ha színjátszókört vezetsz vagy edző vagy, ezzel tudsz legtöbbet segíteni – de ezzel is kockáztatsz a legtöbbet. Senkit sem buzdíthatunk arra, hogy törvényt szegjen, ugyanakkor tudni kell, hogy a törvény ebben a formájában alkalmazhatatlanul tágan értelmezhető. Rajtad múlik, mennyit kockáztats – találd meg a módját, hogy a környezetedben lévő fiatalok lássák, előtted nem kell rejtegetniük magukat, tőled kérhetnek segítséget!

Ez csak pár ötlet arra, hogyan tudod picikét ellensúlyozni ennek az embertelen és jogilag valójában alkalmatlan törvénynek a társadalmi hatását. Válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet, vagy találj ki saját jelzéseket, kommunikációs formákat, hogy LMBTQ+ társaink addig se érezzék magukat annyira egyedül, amíg el nem tudjuk törölni ezt és a hasonlóan felháborító törvényszörnyetegeket!

Király Anna

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest