Lesz környezetvédelmi ügyésze Európának

Szerző: | jún 23, 2022 | Európa, Magyarország

Az Európai Parlament a környezetvédelmi javaslatcsomag megszavazásakor támogatta, hogy létrejöjjön a környezetvédelmi ügyészség.

Donáth Anna a Renew Europe frakció tagjaival közösen kezdeményezte, hogy bővítsék ki az Európai Ügyészséget és a jogköreit. A képviselő szerint ugyanis szükség van az Európai Unióban olyan ügyészre, aki nem csak a pénzügyekkel és gazdasági bűncselekményekkel foglalkozik. A megszavazott javaslat szerint mostantól az Európai Ügyészségen belül lesz olyan részleg és személy, aki a környezeti károkkal is foglalkozik, és felelősségre vonja azokat akik Európa természeti kincseit károsítják és emberéleteket sodornak veszélybe.

A javaslat eredetileg az Európában tapasztalható illegális fakivágások és erdőirtások miatt született. Donáth Anna szerint ugyanakkor az erdőirtások kivizsgálása mellett a Sajón bekövetkezett katasztrófához hasonló esetekkel is azonnal foglalkoznia kell az új uniós szervnek. Az európai parlamenti képviselő szerint ugyanis ami a folyóval történik, az tragikus szimbóluma annak, hogy a természetvédelem a 21. században nem kizárólag nemzeti ügy. Szerinte összeurópai kérdés, hogy mi történik Európa folyóival, a természeti környezettel, mert a zöldkérdés létkérdés.

Éppen ezért a képviselő szerint, ha nem lépnek azok a cégek, akik a környezetvédelmi problémák nagy részét okozzák, és kezelni is tudnák, akkor az államnak kell megvédenie a környezetet és a közösségeinket. Ha pedig nem teszi, akkor az EU-n keresztül kell ezt kikényszeríteni.

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest
Ez AZ a Budapest