Költségvetési javaslataink: szabjunk gátat az elszegényedésnek

Szerző: | jún 22, 2022 | Magyarország

A magyar emberek mindennapi életét, biztonságát, megélhetését, jólétét jelentősen befolyásolni fogja az a költségvetés, amit az országgyűlés heteken belül el fog fogadni. 

A Momentum a története során először tud a választói érdekeit képviselve módosításokat beadni a költségvetés vitájában, és természetesen élünk is ezzel a lehetőséggel.

 

A szomorú helyzet: létbizonytalanság és elszegényedés

Úgy látjuk, az ország legnagyobb problémája jelenleg a folyamatos létbizonytalanság. Az emberek nem tudják, hogy még meddig tart a drágulás, hogy ha hitelt vesznek fel, vissza tudják-e majd fizetni, hogy ha betegek lesznek, időben eljutnak-e egy kivizsgálásra. Ennek véget kell vetni! Azt szeretnénk, hogy nyugalom, béke, kiszámíthatóság legyen Magyarországon.

 

A Fidesz költségvetése tovább ront a helyzeten

Sajnos a Fidesz költségvetése nem kezeli az említett problémákat, sőt, erősíti az elszegényedést. Miközben emelkednek az árak, és egyre nehezebb a megélhetés, a kormány különadókkal csak tovább növeli az emberekre nehezedő terheket. A költségvetés nem tervez érdemi béremelést a tanárok, egészségügyi dolgozók, rendőrök számára, aminek következtében százezrek fizetése értéktelenedik el.

 

A Momentum költségvetése a jövőt védi

Mi úgy gondoljuk, hogy a magyar költségvetés középpontjában végre a magyar embereknek kell lennie, a költségvetésnek a közösség gyarapodását, egy igazságos és emberséges Magyarország létrehozását kell szolgálnia. Az emberek jövőjére kell a pénzt költenünk: kórházakra, iskolákra és munkahelyekre. Ezért nyújtottuk be a költségvetési módosítónkat, a Jövőmentő Költségvetést, ami ezekre a területekre helyezi a fókuszt.

 

Alapozzuk meg a jövőnket!

Fekete-Győr András, a Momentum frakcióvezetője és Tóth Endre, a Momentum parlamenti képviselője, valamint a költségvetési bizottság tagja sajtótájékoztatón mutatták be, hogy a Momentum milyen javaslatokat nyújtott be a költségvetés módosítása érdekében.

„A Fidesz költségvetése a megszorításokkal, az adóemelésekkel egyértelműen az elszegényedés költségvetése.”

– mondta Fekete-Győr András. Szerinte a Fidesz nem gondolkodik távlatokban, a javaslatai csak napi, politikai és háttérországuk gazdasági érdekeinek mentén kerülnek kidolgozásra. Tóth Endre hozzátette:

„A magyarok érdeke, hogy a költségvetés ne rövidtávon gondolkozzon, hanem hosszútávon megélhetést megbecsülést és biztonságot biztosítson minden magyarnak. Mi olyan költségvetést alkottunk, amely lehetővé teszi, hogy az embereknek ne kelljen létbizonytalanságban élnie, és amely megvédi a magyarok jövőjét.”

A Momentum több alap létrehozását javasolja.

A Jóléti alapban azonnali 20%-os béremelést javasolunk minden közszolgálatban dolgozónak, annak érdekében hogy csökkentsük az infláció negatív hatásait – ezt a javaslatot támogatja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati dolgozók Szakszervezete is. A Jóléti Alap része még a pedagógus bérek 50%-os, a rendőrök és a tűzoltók általános bérkorrekciója, valamint egy egyszeri, különleges támogatás azoknak a rászorulóknak, akiket a megélhetési válság különösen rosszul érint.

A Jövővédő Alap a hosszú távú szemléletet igyekezne a költségvetésben garantálni. Ebben az alapban az egyik fő pillér az oktatás kiemeltként kezelése: az 50%-os béremelés mellett megjelenik benne egy Szolgálati Lakásprogram is, mely kifejezetten fiatal pedagógusoknak és közszolgálatban dolgozóknak szól. Az alap másik fontos része a környezetvédelem, a környezetünk megóvása a gyermekeink, unokáink számára – ehhez egy zöld rezsicsökkentési program keretében 100.000 lakás energetikai korszerűsítését javasoljuk, valamint a kötöttpályás közlekedés fejlesztését.

A harmadik, Egészségvédő Alap célja, hogy a magyar emberek egészségügyi ellátását javítsuk és korszerűsítsük. A javaslat olyan intézkedéseket tartalmaz az egészségügyi szakdolgozók 30%-os béremelése mellett, mint a digitális egészségügy markáns fejlesztése, vagy épp az antiallergiás injekciók beszerzése és biztosítása minden oktatási intézményben.

Magyarország működése nem lehet kizárólag Budapest-fókuszú, az ország többi településén élő emberekre jólétére és környezetére is elegendő figyelmet kell fordítania a kormányzatnak. Ennek érdekében létre kell hozni a Fejlődő Vidék Alapot, amely azoknak a projekteknek a megvalósulását segíti, amelyek kívül esnek a jelenlegi kormányzati fókuszon, de a polgárok a képviselőkön keresztül jelezték azok fontosságát. Ilyenek például a Zöld Nagyvárosok program, főutcák zöldítése, Orosházi Kórház klimatizálása, bicikliutak tervezése és kivitelezése, infrastrukturális fejlesztések.

Az önkormányzatokat érintő kormányzati elvonások legnagyobb vesztese Budapest főváros önkormányzata volt. Mivel a budapesti állampolgárokat nem tekinthetjük másodrangú polgároknak, fontos, hogy a költségvetési elvonásokat már rövid távon is kompenzáljuk, és esélyt biztosítsunk Budapest fejlődésére. Ennek érdekében létre kell hozni a Budapest 2.0 Alapot, amely a budapesti polgárok által legfontosabbnak tartott projekteket tartalmazza. Ilyen projektek többek közt a 4-es metró meghosszabbításának előkészítése, a csepeli hév meghosszabbításának előkészítése, 59-es villamosvonal felújítása, nyilvános illemhelyek telepítése, bölcsődék és óvodák felújítása, Duna-part megóvása.

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest
Esélyek és lehetőségek