Közös megemlékezésen biztatott összefogásra az ellenzék

Szerző: | okt 23, 2021 | Magyarország

Történelmi jelentőségűvé vált az 1956-os forradalom 65. évfordulója: október 23-án az ellenzék együtt emlékezett a szabadságharc hőseire, és több ezer ember előtt először léptek együtt színpadra az ellenzéki összefogás jelöltjei.

A délután 16:00 órakor kezdődött ünnepélyes esemény résztvevői a Dózsa György út sarkán felállított színpadtól egészen a Kodály köröndig megtöltötték az Andrássy utat. A rendezvényen Osváth Zsolt műsorvezetése mellett beszédet mondott az előválasztás mind az öt miniszterelnök-jelöltje, továbbá Jordán Tamás színművész. A beszédek között a Czutor Akusztik zenélt.

Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje elmondta: egy évvel ezelőtt nem gondolta volna, hogy az ellenzéki összefogás résztvevői valaha egy színpadon fognak állni. Azonban az ellenzék egysége mára megszületett, és most már a nemzet egységét kell megteremteni. Az „oszd meg és uralkodj” politikáját most az „egyesítsd, és szolgáld” korszakának kell követnie. Rendszerváltásra van szükség, melynek első lépése az elszámoltatás.

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje beszédében kiemelte: az előválasztás főszereplői nem a jelöltek voltak, hanem a fiatalok százezrei, akik kezükbe vették a sorsukat.

„A magyar ellenzék gyökeresen megújult. A valódi változás soha nem volt ennyire közel az elmúlt 11 évben, mint most”

– mondta. Hozzátette:

„Nem tudok elképzelni annál méltóbb tiszteletadást az 56-ös hőseinknek, mint azt, hogy fiatalok és idősek, városiak és falusiak, progresszívek, konzervatívok, szociáldemokraták és zöldek összefogtak, hogy lerázzák magukról az orbáni elnyomást, elbutítást, és elüldözést.”

Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje Göncz Árpádot idézte: „1956 mindenkié”. Arról beszélt, demokratának lenni annyi, mint felismerni és elfogadni, hogy sokfélék vagyunk, ezért sokféleképpen éljük meg a világot: ahogy 1956-ot, úgy a mai mindennapokat is. Szerinte az ellenzéknek sokszínűnek kell maradnia, és össze kell tartania, mert nem szabad elszúrni a kormányváltást. „Jövő tavasszal vagy mindannyian győzünk, vagy mindannyian elbukunk” – mondta.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint ahogy 1956. október 23. a köztársasági eszme születésnapja volt, 1989. október 23. pedig a harmadik köztársaságé, úgy 2021. október 23. pedig a negyedik köztársaság születésnapja. Elmondta: szelíd forradalomra van szükség, hogy többé ne legyen olyan hatalom, ami az országgal azonosítja magát.

„Mindenki a nemzet része, és aki ezt megkérdőjelezi, az méltatlan arra, hogy politikus legyen”

– tette hozzá.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje elsorolta, mi mindenből lett elegük a magyaroknak 1956-ban, ami forradalomhoz vezetett. „Ebből lett elegünk nekünk is most” – mondta,

Egy olyan új, fejlődő Magyarország vízióját vázolta fel, ahol az állam nem uralkodik, az önkormányzatok a helyi lakosokat képviselik, ahol szabad a sajtó, szabad a betekintés az ügynökaktába. digitális oktatás és szabad tankönyvválasztás van, és ahol a fideszesek is nyíltan vállalhatják a melegségüket. Ígéretet tett rá, hogy amint lehetővé válik, bevezetésre került Magyarországon az euro, megmarad a kerítés, de az állam kiadja a Fidesz által pénzért betelepített bűnöző migránsokat.

Végül pedig azt kérte, hogy a következő fél évben mindenki aktív részvétellel támogassa az összefogást, mert szükség van arra, hogy a várható rágalomhadjárat és hazugság-áradat közepette az üzenetünket mindenkihez eljuttassuk.

A rendezvény zárásaként az előválasztáson győztes összes helyi képviselőjelölt is felállt a színpadra, és a közönséggel együtt énekelték el a magyar himnuszt.

 

 

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest