Petíciót indítottunk a gödi Samsung gyár vízszennyezése miatt

Szerző: | okt 29, 2021 | Magyarország

Tiszta vizet a pohárba! elnevezéssel indítottak petíciót és tartottak sajtótájékoztatót az ellenzéki pártok és az MMM. A gödi eseményen felszólalt Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere, Donáth Anna, a Momentum Európai Parlament képviselője, Inotay Gergely, Vác alpolgármestere és Vác térség közös ellenzéki képviselőjelöltje, valamint Dorosz Dávid, Göd térség közös ellenzéki képviselőjelöltje.

Mint ismert, a gödi Samsung gyár hatalmas állami támogatást kapott arra, hogy kezelje ipari szennyvizét és vízfelhasználását, azonban ezt olyan formában tervezik megvalósítani, mely súlyosan károsítaná a térségben élők ivóvízének minőségét és mennyiségét.

A Samsung SDI gödi üzemének megnövekedett vízhasználati igénye miatt régóta esedékessé vált a régió vízközműrendszerének bővítése. A Különleges Gazdasági Övezet kialakításával a fejlesztések feletti felügyelet Pest Megye Önkormányzatára és a Kormányzatra szállt. A nyertes kivitelező, Mészáros és Mészáros Kft. szeptemberben bemutatta az előzetes terveit, ami alapján a Samsung gödi üzemének ipari szennyvizét Neveleken keresztül Vácra fogják vezetni, és a meglévő szennyvíztisztító mellé egy új telepet létesítenek, hogy ezen keresztül juttassák majd a Dunába. A Samsung növekvő iparivíz igényének kielégítésére pedig egy új felszíni vízkivételi mű épül a Dunánál. Sajnálatosan a térség ivóvíz igényét is az innen származó nyersvíz tovább tisztításával kívánják biztosítani ahelyett, hogy megfelelő helyen új parti szűrésű kutakat nyitnának, vagy hogy a fővárosi kitűnő vízbázisok felé építenének összekötő vezetékeket. Arra, hogy felszíni vízkivétel révén miért egy drágábban működtethető, és a parti szűrésűnél instabilabb vízminőséget nyújtó megoldással bővítik az ivóvíz kapacitásokat, egyetlen választ tudunk: a beruházás meghatározó szempontja a Samsung sürgető igénye a lakosság szükségletei helyett!

A gödi Samsung-gyár. Fotó: Wikipedia, CC 4.0

A sajtótájékoztató elején Göd polgármestere ismertette a problémát és elmondta, hogy petíciót indítanak annak felszámolása érdekében:

“A legújabb beruházás csak tovább fokozza azokat a károkat, amelyek a lakosokat már eddig is érintették: a Samsung már túl sok zajt generál és nem tudnak a lakosok pihenni, a Samsung óriási kamion forgalmat bonyolít, ezért a lakosok már nem tudnak biciklivel közlekedni és kérdéses a gyár által kibocsátott levegő és víz minősége is. A legújabb kormánydöntés miatt az ivóvíz minősége nagy arányban csökken Gödön. Bár a Samsung kap 32 milliárdot arra, hogy a gyári szennyvíz kezelve legyen, azonban ennek következtében a lakosság nem fog elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű ivóvízhez jutni.”

“A Samsung gyár és Göd története a mintapéldája az embertelen és igazságtalan kormányzásnak.”

 – mondta Donáth Anna. A Momentum EP képviselője kiemelte, hogy nagyon nagy probléma a kormány által kitalált és bevezetett különleges gazdasági övezet intézménye.

“Ez egy nagyon veszélyes kitaláció a kormány részéről, hiszen ezzel elvették a törvényesen megválasztott önkormányzati képviselők jogköreit.” Donáth Anna hozzátette: “A petíció arról szól, hogy a hétköznapi ember elkezdi megmutatni, hogy az ő véleménye és álláspontja igenis számít. Itt Gödön nem kérnék mást az emberek, mint amit megígértek nekik és amit megérdemelnek. Ehelyett zajt, légszennyezést, vízszennyezést és felfordulást kaptak.”

Inotay Gergely, Vác alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta:

“Hogy lehet az, hogy a Samsung nincs rákényszerítve arra, hogy kártalanítsa azokat, akiknek szinte az előkertjébe építi a világ egyik legnagyobb akkumulátor gyárát? Azokat, akiknek az ingatlanjait elértékteleníti? Miközben ez történik, addig a választott fideszes képviselő hallgat és nem tesz semmit.” Inotay továbbá elmondta: “Ez nem csak a gödiek problémája, hiszen Vácnak kell befogadnia a Samsung szennyvizét. Persze ezt a beruházást, 10 milliárdos állami támogatással, Mészáros Lőrinc építi, úgy, hogy erről a Vác város vezetése semmilyen részletet nem tud. Szeretnék garanciát arra, hogy maximálisan betartja mindenki a környezetvédelmi előírásokat.”

A sajtótájékoztató zárásaként videóban üzent Dorosz Dávid, Göd és térségének közös ellenzéki képviselőjelöltje, aki elmondta, hogy ami Gödön történik, az társadalmi, pénzügyi és környezeti tragédia.

“Orbán Viktorék kiszolgáltatják egy multinacionális nagyvállalatnak a térségben élőket. Emiatt 12 pontos határozati javaslatot nyújtottam be, ennek a problémának a megoldása érdekében. Persze erre egyáltalán nem reagált a Fidesz.” Dorosz hozzátette: “Most az ivóvíz minősége a legújabb probléma, pedig annak megfelelő minőség egy alapvető emberi jog. Ezzel kapcsolatban elvárjuk, hogy a kormány és a Samsung kövesse a szabályokat.”

Borítókép: Wikipedia, CC 4.0

Ez AZ a Budapest