Közérdekű adatigénylés a Radetzky-laktanyával kapcsolatban

Szerző: | okt 26, 2020 | Hírek, Közlemények

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő és Berg Dániel, a II. kerület momentumos alpolgármestere közérdekű adatigényléssel fordulnak Wáberer György beruházóhoz, hogy hozzák nyilvánosságra a Radetzky-laktanya beruházás hatástanulmányait.

Október 26-án a két politikus a Bem téren ismertette az adatigénylés tartalmát Rényi András művészettörténésszel, az Eleven Emlékmű csoport tagjával, aki a műemlékvédelmi szempontokra hívta fel a figyelmet.

„A második kerületieknek joga van beleszólni egy olyan kiemelt beruházásba, amely helyi, nemzeti és európai örökségünk egy fontos részét érint. Joguk van megismerni, hogy milyen hatással lesz ez a beruházás életükre és közvetlen környezetükre. Joguk van megtudni, mennyire veszi figyelembe a beruházó a környezetvédelmi és műemlékvédelmi szempontokat. Ilyen döntéseket nem lehet önkényesen, az érintett polgárok feje fölött meghozni, ezért minden eszközzel élni fogunk, hogy a beruházó tájékoztassa a kerületi lakosokat, és vonja be őket döntéseibe”

–  mondta Berg Dániel alpolgármester.

Szél Bernadett országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy egy ilyen mértékű beruházás komoly aggályokat vet fel klímavédelmi szempontból is.

“Budapestnek van elfogadott klímastratégiája arról, hogy a klímaválság miatt nem lehet olyan beruházásokat csinálni a fővárosban, amiknek az egyenlege a klíma szempontjából negatív… Ha nincs környezeti hatástanulmány, akkor honnan tudjuk megmondani, hogy a klímaválság szempontjából milyen hatása van egy beruházásnak? Sehogy.”

Rényi András művészettörténész szerint a műemlékvédelem nem politikai kérdés, így nem elfogadható, hogy egy ilyen ügyben politikusok és gazdasági érdekcsoportok önkényesen döntenek, független műemlékvédelmi szakértők és a nyilvánosság bevonása nélkül.

A Radetzky-laktanya évszázados múltra visszatekintő épületegyüttes: a monarchia korában, 1840-ben épült, megélte az első és második világháborút, jelentős szerepe volt 1956-ban a forradalom és szabadságharc egyik helyszíneként, a rendszerváltás után pedig a Magyar Demokrata Fórum székháza volt. Bár a laktanya szerepel az UNESCO világörökségi nyilvántartásában, nemrég a Miniszterelnökség megvonta műemlékvédelmi státuszát és nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak nyilvánította. Ez szabad kezet ad a beruházónak, Wáberer György kormánybiztos érdekeltségének, illetve a kivitelező Market Zrt-nek, hogy megkezdjék a bontást és az épület-együttes átalakítását.

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest