Kezdődjön kilenckor az iskola!

Szerző: | szept 1, 2020 | Blog

A Momentum ifjúsági szervezeteként a TizenX kéthetes kampányt indított a középiskolai oktatás reformjáért. Szeretnénk elérni, hogy kilencnél hamarabb ne lehessen órát tartani a középiskolákban. Célunk, hogy a diákok többet és egészségesebben aludjanak, ami után a tanulás is hatékonyabban menne. Az iskolakezdési időpont módosítása azonban csak része a megoldásnak: a kimeneti követelmények átalakításával csökkentenénk az óraszámokat. 

Kevés dolog általánosabb, mint a zombi kinézetű, kávét vagy energiaitalt szorongató diákok látványa reggel a tömegközlekedésen.

De miért is nehezítjük meg a diákok életét teljesen feleslegesen a nyolc órás kezdéssel?

Az elégtelen alvás rossz hatással van mind a mentális, mind a fizikális egészségre: növeli a depresszió, szorongás, ezáltal az öngyilkosság kockázatát, valamint a felborult cirkadián ritmus az emésztés és a testmozgás mennyiségét is befolyásolja, ami elhízáshoz vezethet. Az érrendszeri betegségek kialakulásához ezenfelül hozzájárul a túlzott cukor- és koffeinbevitel is. A mentális betegségek és a keringési problémák a magyar társadalom egészét negatívan érintik, mindkettő a vezető halálozási okok között szerepel:

Ha ezen változtatni szeretnénk, a legfiatalabbaknál kell kezdenünk.

Az iskolakezdés eltolásával járó előnyök régóta ismertek. A mennyiségében és minőségében megfelelő alvás javítja a koncentrációs készségeket és a tanulmányi eredményeket: a Journal of Clinical Sleep Medicine tudományos folyóiratban megjelent kutatás szerint  az 55 perccel többet alvó diákoknak jelentősen javult a figyelmük, és a matematikateszten is jobban teljesítettek.

Korreláció fedezhető fel a több alvás és a jobb tanulmányi átlagok között is: a négyes-ötös átlaggal rendelkező diákok nagyjából 50 perccel aludtak többet a kettes átlagot szerző diákoknál. Az iskolakezdés eltolása a hatékonyabb oktatáson és eredményeken keresztül egy jelentősen megtérülő befektetés.

National Sleep Foundation ajánlása alapján a 14–17 éves korosztály optimális alvásideje 8-10 óra, azonban ez praktikusan kivitelezhetetlen: az iskola gyakran délután három-négy óráig tart, amit gyakran követ sport, különóra és otthoni tanulás. Ha egy diáknak esetleg – és ettől Müller Cecília óvjon – hobbija vagy társasági élete is van, gyakran az alvás az első, ami ennek áldozatul esik. Egy 455 fős, nem reprezentatív mintán készült kutatás szerint az érettségi előtti két évfolyam diákjainak mindössze 14%-a alszik többet, mint 7,5 óra. Azonban a korosztály sajátos ritmusa miatt sokszor még ha szeretnének sem tudnak korábban elaludni a diákok: a leggyakoribb alvásminta az éjféltől hatig való alvás.

Nem rontana a helyzeten, ha egy órával tovább tolódna a nap? 

Nem, mert az iskolakezdés megváltoztatása mellett csökkenteni szeretnénk a középiskolások leterheltségét, hogy ne kelljen tovább bent maradni mint jelenleg. Nem indokolt, hogy egy diák 30-40 órát töltsön az iskolában, majd felüdülésképpen otthoni magolással zárja a napot.

A Momentum oktatáspolitikai programja értelmében nem szeretnénk előírni a tanítás pontos rendjét, ahogy azt a Nemzeti Alaptanterv teszi, hanem a pedagógusoknak nagyobb szabadságot adva csak egy szűk magtantervet és a kimeneti követelményeket határoznánk meg. Az eddigi műveltség és magolás alapú, lexikális követelmények helyett a készségekre és a kompetenciákra helyeznénk a hangsúlyt. Ehhez viszont aktív és éber diákok szükségesek, akik nem csak csendben képesek ülni, és reménykedni abban, hogy a tanár nem veszi észre a szolid ásítást.

Azért kezdtük a kilenc órás iskolakezdésre vonatkozó kampányt, hogy felhívjuk a figyelmet a középiskolások túlterheltségére egy könnyen megfogható és önmagában is pozitív hatású változtatáson keresztül.

Akcióinkon és a mostanihoz hasonló kampányainkon keresztül a TizenX egy olyan Magyarországért dolgozik, ahol a fiatalok beleszólhatnak a jelenük és jövőjük alakításába!

30 alapszervezettel és több mint 400 taggal országosan jelen vagyunk a magyar ifjúságpolitikai életben. Ha szeretnél egy olyan közösség tagja lenni, ami fontosnak tartja a diákok érdekeinek és egészségének védelmét, csatlakozz hozzánk, és vegyél részt Te is a kampányban!

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest