Tízmilliárd forint ment a megtarthatlan vadászati kiállítás előkészületeire

Szerző: | szept 1, 2020 | Blog

A koronavírus-járvány alatt egy olyan turisztikai esemény előkészülete zajlik óriási adóforint megsegítésekkel, mint a vadászkiállítás. A jelenlegi költségvetés már tízmilliárd forintnál jár, de az RTL Klub szerint a tervezett költségek túlléphetik az 50 milliárdot is. Az eseményre eredetileg egymillió látogatót vártak, de a járvány miatt ez nyilvánvalóan meghiúsul. Ennek ellenére a kormány kitart a rendezés mellett. A Momentum Agrár és Vidékfejlesztési szakpolitikai csapat ezt elitéli! És azt kérdezi, hogy mire költenénk ekkora összeget.

Az ország nem engedhet meg több értelmetlen költést, hiszen Varga Mihály pénzügyminiszter is megerősítette, hogy a GDP 5% csökkenhet, ami azt jelenti, hogy folyamatosak az átcsoportosítások. A kérdés már csak az, hogy hova, és kiknek az érdekeit szolgálja elsősorban a gazdaság újraindítása?

Az esemény természetesen nem a magyar emberek szívügye, hanem Semjén Zsolt és Kovács Zoltán hobbija. De jobban szeretik úgy bemutatni, hogy ezzel ünneplik meg a vadászkiállítás ötvenedik évfordulóját. Hibába a  koronavírus, a nertársak ragaszkodnak a pénzünk elköltéséhez. Az alapgondolat is hibás, miszerint egy “világraszóló” esemény szervezése majd könnyűszerrel beindítja  a magyar gazdaságot.

Momentum Mozgalom Agrár és Vidékfejlesztési szakpolitikai munkacsoportja úgy véli, ez az összeg messzemenően túlzó és elköltése korántsem indokolt.  Felesleges lenne koronavírus-válság nélkül is , de így aztán végképp semmi értelme. Nem tudjuk elfogadni, hogy a kormány egy olyan eseményt támogat, ami az ország egy  igen szűk rétegét, javarészt a NER-elitet szórakoztatja és támogatja. Továbbá a bevétel jelentős részét a külföldi látogatóktól várják, akik talán el sem jönnek az országba.

Az itt elköltött tízmilliárd forint sokkal jobb helyen lenne a rászoruló családoknál, kisnyugdíjasoknál.

Az iskolakezdés rengeteg költséggel jár. Sokaknak szüksége lenne meleg ruhákra és fűtésre alkalmas fára, vagy bármilyen megoldásra, ami enyhít a mindennapi terheiken.

Nagyon jól tudjuk, hogy a hátrányos helyzetű honfitársaink mi mindent képesek eltüzelni, hogy a fűtésszezonban melegedhessenek. Idősek és kisgyermekesek, egyedül élők egyaránt. A légszennyezés pedig a saját és mindannyiunk egészségét károsítja, és rövidíti az életünket.

Jelenleg országunkban folyamatosan nő a munkanélküliek aránya (KSH adatok és magyarázatuk…

Lássuk mire lenne elegendő nettó tízmilliárd forint:

 • 33 333 családi gazdaság egyszeri 300.000Ft-os támogatása. Bár sokkal jobb lett volna számukra, ha kedvező hitel helyett elenged az állam bizonyos adóterheket. Így a kiadásaik nem tolódnának ki, hanem valóban eltünnének.
 • 2019/2020-as tanévben 10-12.000Ft volt egy átlagos tankönyvcsomag ez azt jelenti, hogy 833.333 tankönyvcsomagot lehetne ingyenessé tenni az arra rászoruló családoknak.
 • Egy átlagos családhoz a víz- és csatornabekötés díja 600.000Ft körül volt 2018-ban az Átlátszó szerint. Ez azt jelenti, hogy 16.666 háztartásba lehetne bekötni a vizet és a csatornát, ha csak 50%-os támogatást nyújtanának, ez a szám 33.332. Több családon is lehet segíteni, ha valós kedvezményes hitelt vennénk fel állami támogatással, maximum 5%-os kamattal. Bár feltehetően tömeges megrendelés esetén a regionális szolgáltatók további kedvezményt is adnának a pályázó családok számára. Hiszen a magyar egy hazaszerető nép és sosem hagynánk cserben a honfitársainkat.
 • 160.000 ezer egészségügyi dolgozó esetén ez 62.500Ft további támogatás lenne személyenként.
 • Az egyik legdrágább internetszolgáltató a Telekom, legolcsóbb havidíja 4.560Ft, ami 54.720Ft egy évre. Egy esetleges második iskolabezárási hullám alatt 182.748 családnak lehetne egy teljes éven át ebből biztosítani az internetet.

De, hogy ne érje szó a ház elejét, miszerint a Momentum manipulál a számokkal, nézzük meg, hogy mit ígért/(teljesített?) korábban Magyarország Kormánya (Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság):

 • Élelmiszersegély biztosítása szegény gyermekes családok számára („pilot” szakasz) 10 ezer fő felett 1,055 Mrd  Ft állt rendelkezésre. Ez azt jelenti, hogy közel 100.000 család megsegítésére lenne ez az összeg elegendő. Az adatok szerint 150 567 csomag lett kiosztva. Ez volt az első szakasz
 • Második szakasz 18,27 Mrd Ft már csak 766.000 csomagra volt elég.
  (ha az első szakasznak megfelelő csomagok lettek volna kiosztva, akkor több, mint 2.607.368 csomagra kellett volna, hogy elég legyen ez az összeg)
 • Jelenleg a projekt költségvetése 9.996.000.000.- Forint.
 • A csomagok tartalma: A csomag közel 10 kg súlyú tartós élelmiszert tartalmaz, többek között tejet, mézet, rizst, száraztésztát, finomított napraforgó étolajat.

Ha elfogadjuk a központi kormányzat által nyújtott adatokat valós tényként, akkor látható, hogy a rászoruló családok támogatására szánt összeg megduplázható, vagy akár a támogatási csomag tartalma bővíthető is lehetne. Nem is beszélve arról, hogy ezek még nem a végleges számok. Az RTL klub szerint, ez végül meghaladhatja az 50 milliárd forintot is, ami valljuk be a korábbi számításokat nézve még ötszörösére emelné a rászorulóknak adható támogatást. A fenti példák csak töredékei azoknak a lehetőségeknek, melyek megvalósíthatók lennének ebből az összegből.

Ha a Japán kormány el tudja engedni az Olimpiát, úgy Magyarország is el tudná engedni a kiállítást.

A Momentum Mozgalom felszólítja Magyarország kormányát, a jelenleg még kétharmaddal kormányzó FIDESZ-KDNP-t, hogy azonnal állítsák le a Vadászati kiállítás  és az ehhez hasonló projektek 2020 – 2021-es támogatását. Kötelességükhöz hűen gondoskodjanak azokról a honfitársainkról, akiknek leginkább szükségük van a segítségre és a támogatásra.

A Momentum Agrár és Vidékfejlesztési szakpolitikai munkacsoportja

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest