Hogyan vezetnénk be az eurót, és miért?

Szerző: | júl 23, 2021 | Blog

Aki kimarad, az lemarad. Magyarország az euró bevezetése nélkül bebetonozza a helyét a régió sereghajtójaként. Mi a Momentumban ezért vállaljuk, hogy a lehető leghamarabb elkezdjük a csatlakozás előkészítését az euróövezethez!

A legfrissebb Eurobarometer felmérés szerint, a magyarok kétharmada támogatja a közös valuta bevezetését itthon, alátámasztva elköteleződésünket az európai, nyugati közösséghez. Amikor 2004-ben csatlakoztunk az Európai Unióhoz, egy olyan gazdasági, politikai és értékközösség tagja lettünk, ami a világon kiemelkedő életszínvonal elérésére adott lehetőséget. Az EU gazdasági rendszerének előnyeit azonban a mai napig csupán részlegesen tudjuk élvezni az euróövezeten kívüli tagállamként, ez pedig hátrányt és nagyobb kockázatot jelent az országunkat érintő globalizációs trendek mellett. Így a közös valutára is igaz a mondás: aki kimarad, az lemarad.

Régiós viszonylatban Magyarország gazdasága egyre hátrébb szorul. A magyar életszínvonal már csak a horvátot és a bolgárt előzi meg, amely két ország történetesen már felvételt nyert az Európai Árfolyam-mechanizmus (ERM II) rendszerébe, az euróövezet előszobájába. A közös valuta bevezetését előkészítő rendszerszintű reformok és befektetések hatására már csupán idő kérdése, hogy ez a két állam is lekörözze Magyarországot.

Ezt a lemaradást pedig az épp az állampolgárok, a magyar munkavállalók és munkateremtők sínylik meg. Az euró bevezetése ugyanis megszüntetné az árfolyamgyengülést és mérsékelné az inflációt, így elérhetőbbé téve a külföldi vásárlást, nyaralást, valamint a magyar termékekkel való kereskedést. Mindez egészséges, élénkülő versenyhez, s ezáltal több innovációhoz, beruházáshoz, alacsonyabb árakhoz vezetne.

Gazdasági szakértőink elemzése szerint, az euróövezethez való csatlakozás esetleges kockázatai kezelhetők megfelelő intézményrendszer kialakításával. Az intézményi kritérium – mint a felelős fiskális politikai intézményrendszer, hatékony makroprudenciális szabályozás és termelékenységgel összhangban lévő bérpolitika – teljesítése egyébként is elengedhetetlen a magyar gazdaság egészséges működéséhez és fejlődéséhez. Az euró bevezetését előkészítő folyamat elindítása pedig garantálná, hogy ne lehessen elodázni a kockázatok megfelelő szabályozását és a szükséges intézményi reformot. Így a magyar állampolgárok gazdasági érdekei biztosítva lennének a belpolitikai csatározásoktól.

A magyar gazdaság fejlődéséhez, az emberek életszínvonalának hosszútávú növeléséhez tehát kulcsfontosságú, hogy beváltsuk a rendszerváltás ígéretét és visszatérjünk az Európa, a Nyugat felé vezető útra. Kezdjük meg az euró bevezetésének előkészítését!

Karvalits Annamária

 

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest