Hogyan születik a katolikus momentumos?

Szerző: | júl 10, 2020 | Blog

Nagy Zoltán Péter július harmadikán a Fejér megyei Hírlapban „Hogyan születik a tróger?” című írásában minősíthetetlen stílusban írt a helyi Momentum képviselőjéről, Gombó Áronról. Áron blogos beszámolóját követően Barnabás hitéletet gyakorló katolikusként ebben a bejegyzésben elmondja, hogy miért a vallás Fidesz általi kisajátítása jelentette számára a legnagyobb csalódást, és hogyan lett ezután momentumos.

Mód Barnabás, a Momentum Fejér megyei képviselője. Képviselői munkájához kapcsolódóan a Fejér Megyei Önkormányzat Pénzügyi, Jogi és Fejlesztési Bizottságának alelnöke és a Fejér Termék Bizottság tagja. Önkormányzati tisztségein kívül a Momentum székesfehérvári helyi szervezetének alelnöke. Civilben villamosmérnökként végzett, és egyetemi mesterszakos mechatronikai mérnökhallgató. A vizsgaidőszak végeztével egyre több és több időt tud az utcán tölteni annak érdekében, hogy a Momentum standjainál a Fejér megyei választók véleményét megismerje. Hétfőtől szombatig akár négy-öt napon is kint van a székesfehérvári, móri, sárbogárdi utcákon. Vasárnap délelőtt azonban más, fix programja van, a Momentum képviselője ezt az időt általában a Prohászka Ottokár templomban tölti. Ugyanis Barnabás gyakorló katolikus. A 2020. július 2-i közgyűlési üléssel kapcsolatban a Fejér Megyei Hírlapban megjelent uszító-gyűlölködő főszerkesztői írásra készült reakciója következik a kép után.

107568264_919181021903909_3338968527906516245_n-2.jpg

Barnabás arcát – Cseh Katalin EP-képviselőnkkel egyetemben – plakátjainkon a 2019-es önkormányzati választási kampányban „I ♡ MIGRÁCIÓ” feliratú rágalmazó matricákkal ragasztották le bátor ismeretlenek

Katolikus iskolába jártam, a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumban érettségiztem. Az a szemlélet, amit ott a tanáraimtól, illetve a családomtól kaptam, a mai napig elkísér. Gyakorló katolikus vagyok, a vallásom része az életemnek. Katolikusnak lenni nekem egyet jelent az alázattal. 

Amikor egy évvel ezelőtt politizálni kezdtem a Momentum aktivistájaként, számomra a legnagyobb sérelmet a vallási ideológia Fidesz általi kisajátítása jelentette. A Fidesz retorikája számomra azt az üzenetet küldi: „Úgy legyünk keresztények, hogy közben gyűlölnünk kell azokat, akiknek eltér a véleménye a politikában a miénktől.” Pedig az utolsó vacsora alatt búcsúbeszédében Jézus új parancsot adott nekünk: „Szeressétek egymást! Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek ti is egymást.” (Jn 13, 34)

Nagy Zoltán Péter 2020. 07. 03-án a Fejér megyei Hírlapban megjelent „Hogyan születik a tróger?” című cikke számomra megtestesít mindent, ami ellen küzdeni szeretnék a mai közéletben: minősítő jelzők sokasága, uszítás, a helyiek képviselőjének válogatott formában történő gyalázása. Anélkül, hogy akár egy szó is esne érdemben azokról az érvekről, amiket a testületi ülésen felhoztunk. Anélkül, hogy felhívta, megkereste volna a képviselő kollégámat, hogy mondja el az ő álláspontját is az egyébként róla is szóló cikkhez. Lenin-fiú, szarházi, tróger, szörnyeteg, a teljesség igénye nélkül ezek a minősítések szerepelnek az írásban. Számomra ez az a stílus, ami teljes mértékben összeférhetetlen a vallásommal. „Boldog ember, aki […] nem vegyül a csúfot űzők közé.” (Zsolt. 1, 1.) Hallottam ezt az idézetet énektanáromtól oly sokszor a középiskolai éveim alatt. 

Keresztényként, gyakorló katolikusként minden szinten elhatárolódom a Nagy Zoltán Péter által írt uszító, mocskolódó cikktől. Ez a stílus semmilyen módon nem egyeztethető össze a hitemmel, én nem ezt tanultam Ciszterci Gimnáziumban a tanáraimtól. Számomra Szent Pál levelei sokkal inkább iránymutatásul szolgálnak. „A szeretet soha el nem múlik. A prófétálás megszűnik, a nyelvek elhallgatnak, a tudomány elenyészik.” (1 Kor. 13,8)

Mód Barnabás 

a Momentum Mozgalom Fejér megyei képviselője

Ez AZ a Budapest