Fizikai összecsapás közösségi terekben

Szerző: | nov 22, 2019 | Blog

„Rasszista támadás a 17-es villamoson”, adta hírül november 18-án az RTL Klub. Hasonló, rasszista, LMBTQ vagy más hátrányos csoporthoz tartozó személyek, olykor ellenzéki képviselők elleni hírekkel többször találkozhattunk a közelmúltban. Például ilyen volt a szeptember végi, Will Smith táncosát leköpő idős néni a Szent István Bazilika előtt.  A legtöbben szeretnénk egy olyan országban szabadon létezni, ahol az ellenünk éppen erőszakot elkövetőt lehetőség szerint azonnal megállítják. De kinek a dolga ez? Kapuvári Krisztina momentumos aktivista véleménycikke.

Sajnos a világ bármely pontján előfordulnak atrocitások közösségi terekben. Mindez szerencsére legtöbbször nem érint minket közvetlenül, hiszen nem velünk, családunkkal, baráti körünkkel történik vagy nem voltunk jelen az adott esetnél. Leggyakrabban a témával akkor találkozunk, amikor közösségi terekben történtekről, például tömegközlekedési eszközökön elkövetett bántalmazásokról hallhatunk a hírekben. 

Átalában mindannyiunk közös reakciója egy-egy felugró hasonló hírre, hogy a legtöbben szeretnénk egy olyan országban szabadon létezni, ahol az ellenünk éppen erőszakot elkövetőt lehetőség szerint azonnal megállítják. Teszik mindezt függetlenül attól, hogy az adott ország állampolgárai vagyunk-e, milyen a bőrszínünk, kibe vagyunk szerelmesek, mely vallást követjük, vagy az éppen az adott kormányt szeretjük-e avagy nem…

Szeptember végén egy idős néni leköpte Will Smith táncosát a Szent István Bazilika előtt. A Budapesten élő nigériai származású Dj, George Black Cell, akkor a közösségi oldalán osztotta meg a fenti estet rögzítő videófelvételt. A 17-es villamoson történtek és az akkori eset kapcsán is rasszizmusként kommentálta a látottakat.

„Most majd azt mondják, hogy részeg volt és nem rasszista. Remélem a hatóságok pozitívan lépnek fel legalább ebben az esetben. #NemetaRasszizmusra”  

A mostani esetet a videót rögzítő lány legjobb barátnője, Melinda, az alábbi kiegészítéssel osztotta meg a Facebookon:

„Nem kell szembeszállni a támadóval (!) csak segítséget hívni. Megállíttatani a villamost és intézkedni. Csak isteni szerencse, hogy a barátnőm feje mellett csattanó erővel rá/ràjuk célzott üvegek nem az arcán csattantak szét. Természetesen barátnőm hívta a rendőrséget, s ezt a villamosvezető is megtette. Azóta az elkövetőt már elkapták.” 

Te mit tennél? 

Mit tennél ilyen helyzetben? Mit vársz a politikai, önkormányzati és BKV vezetőktől, mit tegyenek a hasonló összeütközések elkerülése érdekében? – kérdeztem körbe az online fórumokon. 

A válaszok közül szemezgettem ki néhányat:

 •             „Annak a kultúráját kellene megteremteni, hogy ilyenkor ne maradjunk csendben. Csak ugye ki az, aki magára akarja a vonni a részeg kötekedő figyelmét?”
 •             „Nincs azzal egyáltalán baj, ha valaki nem mer felállni, de azzal már igen, ha drága az ideje a 112-t tárcsázni, és szükség esetén ott maradni tanúskodni”
 •             „Sajnos kívülről egyáltalán nem annyira egyértelmű sokszor, hogy mi történik, és vágyik-e valamelyik fél segítségre. Ezért gondolom, hogy talán az explicit segítségkérés javíthatna a helyzeten ilyenkor.”
 •             „az az idegenellenes gyűlöletpropaganda, ami az országban folyik, az nem lenne megengedhető.”
 •             „Pár éve, amikor még rendszeresen jártam küzdősportra az akkor 47 kilommal, előfordult, hogy az utcán odaálltam egy fekete fiatalember (szinte kamasz) elé, akit egy részeg inzultált és csak a magyar barátnője próbálta a testével védeni. Az akkor (számunkra) jól végződött, mert a másik, távolabbi részeg megijedt, oda kiáltott, hogy ne haragudjak és elparancsolta onnan a társat”
 •             „Ma is volt reggel egy hasonló kaliberű barom a metrón, de ő nem bőrszínre ment: abba kötött bele, aki ránézett. Mivel pont leszálltam és rohantam a HÉV-hez, azt tettem, amit ilyenkor lehet: leolvastam az elsuhanó metró számát, azután felrohantam a forgalmi ügyeletre es szóltam, hogy az ilyen és ilyen számú, Örs felé tartó szerelvényen van egy agresszív, piás vagy narkós egyed, csináljanak valamit. Ezt -úgy gondolom- bárki meg tudja tenni, ha nem úgy áll hozzá, hogy én úgysem utazom tovább, engem nem érdekel. Mert a szerelvényben utazók nem biztos, hogy segítséget tudnak kérni, s ezt a forgalmi irodán külön kiemeltem.”
 •             „Ha tanúja vagyok ilyen jelenetnek, először csak szemmel jelzek, hogy látom mi történik, aztán szóval fékeket teszek be normális hangnemben. Bízhatom abban, hogy más is csatlakozik. Ez kulturális ügy, hogy merünk-e a bántalmazott védelmére kelni, vagy mentjük a saját bőrünket.”
 •             „a közösségi jármű vezetőjének van kötelezettsége az ilyen eseményekkel kapcsolatban, ugyanis ez a jelenség veszélyeztette az utasai biztonságát, és hátrányosan befolyásolta a közlekedés zavartalanságát. A járművezetőt mindenképpen, mint tanút biztos bevonta a hatóság az eljárásba, legalábbis remélem. A felelőssége mindenképpen fennáll…”
 •         „A járműveken nem csak karácsonykor kell a lopás megelőzésére felhívás, hanem egész évben, hogy jelezzenek minden ilyen cselekményt a jármű vezetőjének, vagy hívják a 112-t, még ha sietnek is és elhagyják a helyszínt, legalább tudjon róla a rendőrség, és jobb esetben azonnal elindulnak a helyszínre…”
 •             „Sajnos a mai világban mindenki fél. Egy részeg meg elveszti kontrollját”
 •             „én sosem féltem, amíg kint éltem, itthon pedig igen. Ez azért legalábbis elgondolkodtató..”

 
Sokan hallottak ezekről a Magyarországon az idegenek ellen elkövetett agresszív esetekről külföldön is.

 

Írja ezt egy kommentelő a közösségi oldalon

Ez egy jó példa két szempontból is: egyrészt láthatóvá teszi, hogy az egész világ figyel minket, és nem csak az amúgy is migránsok ellen uszító kormány propagandát, de egyéni szinteken elkövetett zaklatások hírét is. Másrészt szemlélteti hogy igenis van gazdasági hatása akár a cégekre nézve is. 

Hogyan fognak vállalkozások nagy tudású szakembereket hazánkba vonzani, ha ilyen az -adott esetben más bőrszínű-külföldiek  fogadtatása? 

De nem csak a bőrszín lehet kockázat. Nem felejtem a pillanatot, mikor augusztusban egy fiatal nőről szóló hírt olvastam. Kurucz Boglárkát azért verték meg a párjának nagypapájával együtt, mert szivárványos táskával jelent meg a falunapon. Ráadásul ő nem is a melegek jogai miatt választotta az említett kiegészítőt… Elképesztő szintje ez a hamis előítéletekre épülő agressziónak.

Mi a Momentumnál mindenkiért dolgozunk, nem toleráljuk az erőszakot senki ellen, és hiszünk abban, hogy tudunk tenni azért, hogy 

Budapest a szabad emberek városa legyen. 

Mit jelent számunkra a szabadság? 

“Egy igazi, nemzetközi nagyváros, ahol a világ minden tájáról jövő emberek, gondolatok és értékek találkoznak. Egy befogadó és sokszínű város, amely egyenlő lehetőségeket biztosít mindenkinek. Ahol befogadóak az emberek, ott jobb élni és dolgozni, ott több ötlet és több sikeres vállalkozás születik, amikre együtt lehetünk büszkék.” Olvasható a Momentum Budapest Programjában.

A Momentum budapesti, okosvárosért és részvételeséért felelős főpolgármester-helyettese, Kerpel-Fronius Gábor nyilatkozata szerint „Portfóliójának kulcsszava a jövő lesz.” S azt is hozzátette, „Budapestet fel kell készíteni a 21. század kihívásaira.” Ez azt is jelenti, hogy a közlekedés biztonságosabb legyen mindenki számára, s hogy ne kelljen félnie senkinek a közösségi tereken. Mindehhez szükség van mindannyiunkra, hogy visszaállítsuk az emberekben a hitet, bizalmat és a néhol hiányos empátiát.

Van remény.

Kapuvári Krisztina

Borítókép: „Ha egy ló lehet konzul, egy majom is lehet képviselő.” Ezzel a rasszista szöveggel tettek ki plakátokat Camara-Bereczki Ferenc józsefvárosi ellenzéki képviselőről

 

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest