Fidesz: Uszítottak, uszítanak – uszítani fognak?

Szerző: | febr 18, 2022 | Blog

– Mindig is a Fidesz és jobboldali elődei voltak azok, akik magyart magyar ellen fordítottak

Lassan már hetente jelenik meg olyan hír, hogy egy fideszes rátámadt egy ellenzéki politikusra. Szerencsére a legutóbbi támadó egy Márki-Zayt puhán püfölő nyugdíjas néni volt, de például az ez előtti esetben olyan durván támadt rá egy helyi fideszes a Nyomtass te is! lapot osztogató aktivistára, hogy az a szintén fideszes szomszédnak is sok volt és rászólt, hogy talán nem így kéne politikaiellentétet rendezni.

 

Próbálja mindezt elkenni a fideszes oldal, sőt, ráfogni az ellenzékre, mintha ők okoznák azt a felfokozott állapotot, ami a mai magyar közéletet jellemzi. Az egyik legutóbbi pénteki interjúban mégis volt képe Orbán Viktornak az ellenzék állítólagos durvaságára panaszkodni. Varga Judit is kemény kampányra figyelmeztetett év elején – ő már csak tudja, hiszen az övéi fogják generálni.

De amikor Rákay Philipkálmánt szembesítették azzal, hogy már nem is köröket, de nyolcasokat fut abban a bizonyos erdőben, amikor magyarázni próbálja, hogy nem is úgy gondolta a beszólását Fekete-Győr András babahordozós posztjához, ő is azzal próbálta saját türhőségét menteni, hogy bezzeg a baloldal mindig is, korábban is, meg különben is.

Na hát akkor nézzük meg ezt a “mindig is, korábban is, meg különben is”-t!

Az a helyzet, hogy mind a jelenben, mind az elmúlt három évtizedben az úgynevezett jobboldalnak van bőven elszámolni valója saját uszítóival, és a baloldalra mutogatást csak, mint pótcselekvés teszi, hogy saját közegének vétkeivel ne kelljen elszámolnia.

Ami a jelent illeti: az elmúlt évben egyetlen eset volt, amikor fideszes politikusra támadt egy túlbuzgó/frusztrált ellenzéki, sajnos pont az én kerületemben, Józsefvárosban. Megütötték Soós Györgyöt, a Fidesz helyi alelnökét, akivel én is kéthetente találkozom a tulajdonosi bizottság ülésein és egyébként az egyik leghasználhatóbb fideszes szereplő az ottani gárdából. Ha a fideszes képviselők úgy működnének a testületi üléseken, ahogy ő a bizottságban, akkor még talán komolyan is venném a kollégákat, de ez mellékszál.

A lényeg: mikor megütötték Soós Györgyöt, Hermann György barátom már aznap elhatárolódott egy nyilatkozatban ettől, amihez mind csatlakoztunk, egyöntetűen elítélve az ilyen megnyilvánulásokat. Aztán ezt megerősítettük bizottsági és testületi ülésen is, jegyzőkönyvbe vett felszólalásokban.

Volt ez az egy történet. Több támadásról fideszes politikus ellen nem tudunk. Aztán ezzel szemben októberben a Széll Kálmán téren a momentumos kollégáimat ütötte meg egy ámokfutó, volt agresszió Szabó Tímeával szemben is, kicsivel előtte támadás a DK-s Varga Gergő ellen, de némileg korábban volt egy olyan történet is, ahol egy utas a villamoson késsel támadt meg egy lányt, akinek egyetlen “bűne” az volt ,hogy FreeSZFE maszkban utazott és nem szégyellte – a támadó később büszke kormánypártinak vallotta magát. De volt ám a késnél durvább eszköz! Egyik fideszes aktivista odáig ment az “önvédelemben”, hogy pisztolyt rántott egy Dobrev-fórumon!

Mindebből látszik, hogy akik itt frusztráltak, agresszívak és erőszakosak, azok bizony a kormánypárt által felhergelt szavazók, nem az ellenzékiek. Pedig 12 éve szinte folyamatosan kétharmados többséggel bármit és akármit is megcsináltak ezzel az országgal, mégis a saját szavazóikban keltenek akkora gyűlöletet az ellenzéki szavazókkal és politikusokkal szemben, aminek ez a vége. Elég csak belenézni a Pesti TV egy tetszőleges műsorába, hogy látleletet kapjunk az állapotokról. Szerencsére kevesen élnek azzal a lehetőséggel, hogy fogható a Pesti TV az országban.

Ráadásul a Fidesz politikusai mindehhez adják is a lovat. Nyilván direktben nem fog egyetlen fideszes politikus sem uszítani, de azért az összekacsintós buzdítás jelen van. Ennek legnyilvánvalóbb példája magától a miniszterelnöktől ered, aki gumiabroncs kivágásokat helyeselt a saját módján. Vagy Orbán legújabb produkciója, amikor az évtizedes csúcsokat döntögető inflációs adatokat egy odaböffentett pedofilozással és “buzizással” próbálta meg túlkiabálni a pénteki “rádióinterjújában”.

De ez csak a jelen.

A fideszes megmondók előszeretettel hivatkoznak arra, hogy ők csak a történelmi egyensúlytalanságot igazítják ki, és korábban sokkal jobban el voltak nyomva.

Nézzük hát meg, mi is volt ez az elnyomás! Nézzük meg, hogy mi lenne az eredménye az amúgy infantilis “ki kezdte” játéknak!

Ahogy visszanézek a politikatörténet elmúlt néhány évtizedére, nemigen látok baloldali uszítást. Persze valamelyik megafonos médiakuli biztos elő tud hozni valami lábjegyzetet, ami “””alátámasztja”””, hogy már akkor is akartak valamit a “ballibsik”. Csak közben az a helyzet, hogy a Fidesz által szívesen emlegetett Tóta W. Árpád a legmásnaposabb hangulatában sem írt olyan elborult, rettenetes agymenéseket, mint Bayer Zsolt, aki arról írt például, hogy cigány gyerek elütése esetén nem áll meg az ember, vagy, hogy a neki nem tetszőket taknyukon-vérükön vinné ki a kórházakból, vagy, hogy “Sajnos nem sikerült mindet beásni nyakig az orgoványi erdőben…” Ehhez képest majdnem mindenki Teréz anya!

Hogyha ezekkel a tényekkel szembesülnek a fideszes megmondók, visszavonulnak az utolsó védelmi vonaluk csigaházába, hogy az egészet a ballib oldal kezdte. 

Az “ő kezdte” egy olyan védekezés, amit amúgy az óvónéni elhesseget azzal, hogy “te meg folytattad!”, de a való életben egyébként sajnos működőképes védekezés. Ámde ennek fényében is arra kell jutnunk, hogy a magát jobboldalnak nevező közegnek van bőven több elszámolnivalója.

Ugyanis mindennemű rendszerváltás utáni uszítások ősatyja is a jobboldalon fogalmazódott meg. Hiszen Torgyán József féregirtóként elhíresült beszédének valódi, gyakorlati előzménye nem volt. Ahogy Göncz Árpád kifütyülésének sem. Márpedig ezek az első események Magyarországon, amik a közbeszédet elvitték az acsargás és gyűlölködés irányába. És ezek az akkori úgynevezett jobboldal húzásai.

Mindezek alapján kérdezem én: ha az ellenzéki oldalról kevesebb támadás érkezik, kevesebb (vagy semennyi) hivatalos bátorítással, és kevesebb “te kezdted előbb!” veszekedéssel – akkor mégis miért hinné el bárki is, hogy a jobboldal a normális közbeszéd záloga?

Szarvas Koppány Bendegúz
a Momentum Mozgalom józsefvárosi önkormányzati képviselője

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest