Döntött az Európai Bíróság, lehet használni a jogállamisági mechanizmust

Szerző: | febr 16, 2022 | Európa, Magyarország

Az Európai Bíróság elutasította Magyarország és Lengyelország keresetét, amiben a két ország azt akarta elérni, hogy a tavaly elfogadott jogállamisági mechanizmust ne lehessen bevetni a tagállamokkal szemben.

A döntés után Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője úgy fogalmazott, hogy hatalmas győzelem ez az uniós értékek megvédésén dolgozóknak – köztük az Európai Parlamentnek –, és hatalmas pofon ez Orbán Viktornak. Ő vereséget szenvedett, de Magyarország győzött.

Cseh Katalin Facebook-bejegyzésében így értékelte a döntést:

“A mechanizmust azért hoztuk létre – tudom, mert egyedüli magyar EP-képviselőként én is ott ültem a tárgyalóasztalnál –, hogy megvédjük közös, európai értékeinket a közösségünkön belül, hogy az uniós forrásokon ne a markukat tartó oligarchák és a pénzéhes kormányközegiek gazdagodjanak, használjuk hát ezt az eszközt.”

 

„46 nap múlva, április 3-án Magyarországon választások lesznek, aminek a tétje egyértelmű. Ha Orbán Viktor marad kormányon, akkor a magyar emberek és a magyar gazdaság nem fog tudni hozzájutni az őket megillető forrásokhoz.”

 

“Kormányváltás esetén viszont olyan kormány fogja vezetni Magyarországot, amely visszavezeti az országot az európai útra, és amely ellen fel sem merül, hogy használják a jogállamsági mechanizmust.”

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest