Eredményes tiltakozás: időt nyert a Fertő-tó

Szerző: | dec 12, 2021 | Magyarország

Visszavonták a gyorsított eljárásban kiírt tendert a Fertő-tavi szállodaépítésre, azaz a tó körbebetonozására. Valószínű, hogy ebben az egyre nagyobb szembenállás is közrejátszott, tehát van értelme a helyi cselekvésnek, nyomásgyakorlásnak.

A helyi lakosok, civilek és a Momentum a természetkárosítás első pillanatától fogva követeli a fejlesztésnek hazudott pusztítás leállítását, és a lakosság véleményének kikérését. Mint látható: eredményesen. Legutóbb a Greenpeace és a helyi civilek szerveztek tiltakozó tüntetést az ügyben, amelyen a Momentum is részt vett, a többi ellenzéki párttal együtt. Az eseményről a helyi média is beszámolt.

Úgy gondoljuk, a beruházásra szükség van, ezért támogatjuk a megújulást. Viszont egy olyan terv kellene, ami a civilek és az ellenzéki pártok konszenzusával jön létre, környezetbarát módon, kisebb volumenű beruházásokra épít, és maradéktalanul figyelembe veszi, hogy a terület a Nemzeti Park része, egyben világörökség.

Mivel a helyiek nem érdeklik a hatalmat, ezért a Momentum soproni helyi szervezete elindított egy konzultációt a helyben élők véleményének felmérésére. A konzultáció eredményét az alábbi videóban foglaltuk össze.

Bár most győztünk, ettől még nem dőlhetünk hátra. A kormány most a turisztikai beruházások büdzséjét is a költségvetési lyukak betömésére csoportosítja át, de a válság elmúltával biztosan újra elő fog kerülni a szándék, hogy körbebetonozzák a Fertő tavat. Jó eséllyel ezt az ügyet is csak a kormányváltás tudja megoldani.

 

Ez AZ a Budapest