A francia elnökkel a felfüggesztett EU-s pénzek kifizetéséről is egyeztetünk

Szerző: | dec 13, 2021 | Blog

A Momentum elnökeként ma én is tárgyalok Emmanuel Macron francia elnökkel. Biztosan beszélni fogunk a soros francia EU-s elnökségről, az óriásplatformok szabályozásáról, és az Orbán Viktor miatt felfüggesztett EU-s pénzek kifizetéséről is. Utóbbi nagyon fontos, ugyanis ahogy az Európai Parlamentben is egyértelművé tette a Momentum: Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral, a magyar kormány korrupt ügyei miatt pedig nem lehet megfosztani Magyarországot az uniós pénzektől. Éppen ezért számítok Franciaország támogatására abban is, hogy Magyarország, a kormányváltás után, minél hamarabb megkapja a neki már megítélt támogatásokat a helyreállítási alapból. A mostani fő kifogás, az Orbán Viktor által működtetett korrupciós rendszer a kormányváltás után elhárul. A pénzeket végre arra fogjuk elkölteni, amire az EU szánta: iskolákra, kórházakra és munkahelyekre.

Miközben Franciaország tölti majd be az EU soros elnökségét, Magyarországon a kormányváltás után egy példátlan időszak veszi kezdetét. Közösen fogunk azért dolgozni, hogy egy igazságosabb, emberségesebb, zöldebb Magyarországot és Európát építsünk. Ennek egyik lépése az általam, és a Momentum közössége által is támogatott, Emmanuel Macron víziójában szereplő szociális Európa létrehozása. Mind az Európai Parlamentben, mind a magyar Országgyűlésben és a kormánykoalíció tagjaként is támogatni fogjuk ezért ezt a közös ügyünket, melynek egyik eleme az európai minimálbér irányelvének elfogadtatása.

Abban is egyetértünk Emmanuel Macronnal, hogy a demokráciáink szempontjából rendkívül fontos ügy az óriásplatformok európai szintű szabályozása. Véleményem szerint Franciaország nemzeti szinten jó úton jár, hogy egy igazságos közösségi médiaszabályozást hozzon létre. Magyarországon is szükség van erre, de ez csak a megoldás egyik fele. A határokon átívelő óriásplatformok szabályozása elképzelhetetlen európai szabályozás nélkül. Csak így fogjuk tudni számon kérni rajtuk az európai értékeket, a sajtószabadságot, a véleményszabadságot, és legfőképp az emberi méltóság védelmét.

Amiben nem értünk egyet, az a kétsebességes Európa koncepciója: nem lehet magára hagyni tagállamokat csak azért, mert a vezetőjük korrupt és Európa-ellenes. Olyan rendszert kell kialakítani, ahol az uniós forrásokat nem lehet eltéríteni, a pénzek tényleg arra mennek, amire szánják őket, így a lemaradók is felzárkózhatnak. Közös érdekünk az erős Európa, a több sebességen ketyegő Európa viszont gyenge.

Számomra egyértelmű, hogy magyarok és franciák igenis egyenrangú partnerei és szövetségesei lehetnek egymásnak a jövőben, én emellett fogok érvelni mai találkozónkon. Most megértéssel és bizalommal kell forduljunk egymás felé, hiszen nemzeteink történelmi időszakkal kell szembenézzenek. Úgy gondolom, hogy egymást támogatva, szövetségben képesek leszünk mind Magyarországot, mind Franciaországot és persze egész Európát egy jobb, összetartóbb, erősebb hellyé tenni.

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom elnöke

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest