Ennek a rendszernek legkésőbb 2026-ban vége lesz!

Szerző: | júl 18, 2023 | Blog

Nehéz időket élünk. A szomszédunkban háború dúl, a többi szomszédunk pedig sorra köröz le minket a régiós versenyben. 2004-ben az Európai Unióhoz való csatlakozásunkkor még mi vezettük ezt a csapatot, ma már egy lerobbant Ladában ülünk és annak szurkolunk, hogy ne álljon le alattunk a motor.

2023 a hanyatlás éve: rekordinfláció, ami rekord pénzromlást jelent. Egyre kevesebbet ér a magyarok forintja, sokan – akik eddig tehetősnek mondhatták magukat – számolgatnak a hó végén. A kamatok az egekben, a lakhatáshoz jutás esélye szinte szertefoszlott. Egy súlyos és mély szociális szakadék szélén állunk és nem tudjuk, hogy van-e visszaút.

A központi költségvetés romokban: a kormány busás kamattal próbálja csalogatni azokat, akiknek még van mit a tejbe aprítani, fektessetek államkötvénybe, jól fog fialni! Csak nem sokan bíznak már ebben, az Orbán-kormány eljátszotta minden hitelét az elmúlt 13 évben, már senki sem bízik bennük, már senki sem hisz nekik! “Egyedül vagyunk, Tibor!” – mondaná Horn Gyula, ha élne.

Az oktatási rendszer romokban: nem volt elég az elmúlt 13 év ámokfutása, most megkapta a kegyelemdöfést, a státusztörvény bevezetésével még több tanár hagyja majd el a pályát a megalázó körülmények miatt.

Az egészségügyről ne is beszéljünk: több hónapos várólisták, aki nem szeretne meghalni, a magánegészségügy felé veszi az irányt, az egészség mindennél többet ér!

A belföldi turizmus szintén romokban: félház főszezonban a Balatonon, a vendéglátósok és a szállásadók nagy örömére. Lassan olcsóbb lesz a horvát tengerpart, mint a magyar.

A kivándorlás kritikus értéket mutat, aki teheti, elhagyja a süllyedő hajót. De mégis vagyunk páran, akik nem megyünk: mi vagyunk a Momentum tagjai. Akik bár tehetnék, mégsem veszik a hanyatló nyugat felé az irányt, hanem – ahogy 2018-ban ígértük – maradunk.

Maradunk, mert felelősséget érzünk a hazánkért, annak polgáraiért, felelősséget érzünk a jövő generációért, felelősséget érzünk a szegényekért, az elesettekért, azokért, akiknek – Göncz Árpád szavait idézve – szolgájuk nincsen.

Nem jön az uniós pénz, nem híznak tovább az oligarchák. Az Európai Bizottság nem bízik a kormányban, még akkor sem, ha most már nem Brüsszel, hanem a háborúpárti baloldal a főellenség szerintük.

Ide vezetett az elmúlt 13 év hazugságra és megosztásra alapozott politikája: a csőd szélére.

És mégis, mit mondhatunk mi ilyenkor? Mit tehetünk, hogy ne essen a teljes magyar társadalom mély depresszióba. Egy dolgot: van remény! Ezt mondtuk 2018-ban és ezt kell mondanunk 2023-ban is!

Mert ennek az országnak az egyetlen reménye a sokszínűségre épülő többpárti pluralizmus: a fékek és ellensúlyok rendszere, az őszinte szembenézés az ország helyzetével, és a szükséges – akár fájdalmas – döntések meghozatala.

Ha erre Orbán Viktor és kormánya nem képes, az egyre fokozódó társadalmi nyomás maga alá fogja temetni a NER-t. És ekkor kell nekünk, demokratáknak készen állnunk, hogy kihúzzuk a sárból és új útra vezessük Magyarországot.

Mi a Momentum Mozgalomban készen állunk. Ha Te is tenni szeretnél a hazádért, egy dolgot kérünk: GYERE VELÜNK!

Kelt: Budapest, 2023. július 17.

Környei Balázs András
Rákosmente momentumos önkormányzati képviselője

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest