Miért éppen Budapest?

Szerző: | jan 16, 2017 | Hírek

Sokan kérdeztétek, miért budapesti népszavazást kezdeményeztünk az olimpiáról, és nem országosat, úgyhogy fontosnak tartjuk egy külön cikkben összegezni a döntés jogi hátterét, és néhány fontos kapcsolódó információt.

Miért Budapest? Miért nem országos?

Azért, mert a Kúria szerint országos népszavazást nem lehet tartani az ügyben. Erdélyi Katalin ősszel kezdeményezett országos népszavazást, azonban ezt a Kúria elutasíotta. Ahhoz, hogy megértsük, miért, egy kicsit el kell merülni az alkotmányjogban.

Az országos és helyi népszavazás között az a különbség, hogy országos népszavazást a parlament hatáskörébe tartozó kérdésről, helyi népszavazást pedig önkormányzati hatáskörbe tartozó kérdésről lehet tartani. Az országgyűlés hatáskörébe tartozik az olimpia törvényi hátterének megalkotása, ez ellen irányult Erdélyi Katalin kezdeményezése, ezt a törvényt akarta hatályon kívül helyezni. A Kúria azzal az indokkal kaszálta el az országos népszavazást, hogy a törvényi háttér hatályon kívül helyezése nem akadálya az olimpiának. Az olimpia csak budapesti népszavazással akadályozható meg.

Akkor a budapesti népszavazás megakadályozhatja az olimpiát?

Természetesen. Az olimpiát valójában városok rendezik, nem országok, csak a Fidesz propagandája ezt is összemossa, mivel Budapestnek nincsen a kormánytól független vezetése. Önkormányzati hatáskörbe tartozik a pályázás és annak visszavonása is.  Hamburgban és Bostonban is a város lakói döntöttek az olimpiarendezés ellen, Rómában pedig a polgármester.

Az olimpiapályázat megállításának a budapesti népszavazás a jogilag helyes módja, a Kúria szerint is, hiszen a mi kezdeményezésünket elfogadták. Már csak az aláírásgyűjtés és a szavazás van hátra.

Mi a helyzet a többi párttal?

A budapesti olimpia megakadályozása mindannyiunk közös ügye. Függetlenek vagyunk a többi párttól, de bárki segítségét szívesen vesszük. Az LMP és az Együtt már felajánlották a segítségüket a gyűjtéshez, a többiek nyilatkozataira még várunk.

Pontosan hogyan tudom aláírni?

Csütörtöktől lehet aláírni a népszavazási kezdeményezésünket, a köztereken lévő pultjainknál, az ajtódon kopogtató aktivistáinkkal, és a weboldalunkon.

Hogyan lehetek biztos benne, hogy jó helyre megy az aláírásom?

Már beindult ellenünk a megtévesztés és a propaganda, láttunk szándékosan megtévesző kamu-űrlapokat is. Fontos, hogy semmilyen más űrlap nem érvényes, csak az, amit a weboldalunkon megtalálsz, és hogy, bár mások is fognak segíteni a gyűjtésben, előbb-utóbb minden aláírásnak hozzánk kell beérkeznie. Ha biztos akarsz lenni a dolgodban, keresd aktivistáinkat vagy töltsd le az űrlapot a weboldalunkról. Ha pedig bármi gyanúsat látsz, kérünk, hogy azonnal jelezd nekünk, és mi megtesszük a szükséges jogi lépéseket.

 

Ez AZ a Budapest