Biztos évek – biztos élet

Szerző: | jún 23, 2023 | Blog

2022. áprilisa: a Johnson Electric bezárja ózdi gyárát. 2022. december: az Unilever bezárja röszkei gyárát. Ugyanebben a hónapban a Tungsram országszerte több gyárát is bezárja. 2023. májusa: a Zalakerámia csoportos létszámleépítést jelent be tófeji gyárában. 2023. júniusa: a Guardian csoportos létszámleépítést jelent be orosházi gyárában. 2024. januárja: az Electrolux bezárja nyíregyházi gyárát.

Számtalan elvesztett munkahely, számtalan magára maradt család. Nem csupán a gyárakban, de a beszállítóknál, a kapcsolódó vállalkozásnál, a közeli kisboltban. Van, ahol könnyebb hasonló helyen elhelyezkedni, van ahol nehezebb, van, ahol egyenesen lehetetlen. De egy dolog biztos: a legsebezhetőbb dolgozói körök bajban vannak.

Az egyik legsérülékenyebb dolgozói réteg a nyugdíj előtt álló dolgozók. Az elmúlt hónapokban a Momentum országgyűlési képviselőjeként – külső szakértők bevonásával – egy olyan programon dolgoztam, amely az ő helyzetükön tud segíteni. Ez a Biztos évek program.

Jelenleg, ha valakit nyugdíj előtt pár évvel elbocsátanak, az esélyei új, hasonló munka találására kritikusan alacsonyak, addig pedig mindössze a minimálbér 40%-ra számíthat nyugdíj előtti segélyként.

A mi célunk nem csupán az, hogy a nyugdíj előtti évekig többet biztosítsunk, hanem hogy hosszabb távra adjunk biztonságot . Tudták, hogy egy minimálbéres dolgozó évi több, mint 100 ezer forint nyugdíjat veszít, ha a nyugdíj előtti utolsó öt évre állás nélkül marad? Egy garantált bérminimumnál – ismertebb nevén szakmunkás minimálbérnél – ez már több, mint 176 ezer forint. De ha mondjuk egy egykori Electroluxos, tapasztalt szakmunkást nézünk – aki elbocsátásakor a nyilvánosan elérhető adatok szerint közel bruttó 340 ezer forintot kereshetett – már évi több, mint mint 230 ezer forint lehet a veszteség.

Mi, a Momentumnál tudjuk, hogy a jelenlegi helyzet a Fidesz-kormány hibás gazdaságpolitikája miatt alakult ki. Olyan emberek, akik egy életet keményen végigdolgoztak tisztességben, olyan emberek kerülnek ezekben a napokban is nagyon nagy bajba és kerülnek hátrányba egy életre. Ez ellen tesz a Biztos évek program.

A program abban az esetben nyújtana védelmet, ha a dolgozót a reá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatár előtt maximum öt évvel akarnák elbocsátani. Az elbocsátás helyett a dolgozó azonban a cég állományában maradna. A korábbi fizetésének 50%-át kapná (a minimálbér 40%-a helyett), azonban nyugdíj szempontjából ez az időszak úgy minősülne, mintha a teljes bérét kapná.

Ezt az 50%-ot a munkáltató fizetné, de a szochót és maradék 50%-ra eső munkavállalói és munkáltatói járulékait, adóit pedig az állam vállalná át.

A nem megszűnő cégeknek hatalmas segítséget jelentene, hogy a programban résztvevők visszahívhatók munkába, azaz ha jobb lesz a helyzet, vagy csak bejön egy megrendelés, nem kell toborzásba fogni, hanem a korábbi, megbízható dolgozóikra tudnak támaszkodni, akik az ilyen időszakokra természetesen a teljes bérüket megkapnák.

Természetesen célunk, hogy a dolgozók elsődlegesen minőségi munkahelyen találják meg számításaikat, így ha máshol legalább 30 egybefüggő napot dolgoznak, vagy évi 120 napot meghaladóan vállalnak munkát, a programban való részvételük megszűnik. Ez a korlátozás lehetőséget ad arra, hogy a dolgozók az 50%-ot eseti, vagy akár idényjellegű munkákkal kiegészítsék, de megnehezíti a programmal való munkáltatói visszaéléseket.

Szintén a munkáltatói visszaélések visszaszorítását célozza, hogy azoknál a cégeknél, amelyek részt vesznek a programban, a védett kort kitolnánk öt évvel, így a korábban is jól ismert felmondási korlátozások esetükben a nyugdíjkorhatárt megelőző 10-5 évvel álló dolgozókra vonatkozna.

Javaslatunk szerint a programban kötelező lenne részt vennie azoknak a cégeknek, amelyek az elmúlt nyolc évben olyan akár uniós, akár állami, akár önkormányzati forrásból származó munkahelyteremtési vagy munkahelyvédelmi támogatást kaptak, amely nem a COVID-hoz kapcsolódott. Szintén kötelező lenne a programban való részvétel minden állami vagy önkormányzati intézmény számára. Minden más munkáltatónak a Biztos évek programhoz való csatlakozást lehetőségként biztosítanánk. A programban szereplő lehetőségek ugyanakkor csak magyar, illetve az Eu-s törvényeknek megfelelően európai uniós állampolgárságú dolgozók számára lennének elérhetőek.

A Momentum alapértékei a teljesítményelvűség, a szolidaritás és a pozitív nemzetkép. Ez a program ezeken az értékeken nyugszik: olyan emberek nehéz helyzetével kapcsolatos nemzeti szolidaritást biztosít a Biztos évek program, akik az egész életüket keményen végigdolgozták. Meggyőződésünk, hogy nem érhetik életük végéig évente százezres károk ezeket az embereket csak azért, mert a Fidesz-kormány újra és újra rosszul döntött, amikor a nemzetgazdaságért kellett volna tenniük / gazdaságot kellett volna fejleszteniük.

A Biztos évek programja készen áll. Szakpolitikusaink, szakértőink átnézték, jövő héttől pedig igyekszünk a legnagyobb magyarországi szakszervezetekkel és munkáltatói érdekképviseletekkel együtt átnézni, véleményüket kikérni és meglátásaikat beilleszteni a programba.

A legtöbb amit tenni tudunk, hogy bemutatjuk, meghallgatjuk a véleményeket, tanulunk a véleményekből. A legtöbb, amit tenni tudunk, hogy bemutatjuk, így is lehetne, ez az ország ilyen is lehetne.

Biztos évek – biztos élet.

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest