Elértük: havi 40 ezer forinttal emelkedik az SZTE PhD hallgatóinak ösztöndíja

Szerző: | jún 27, 2023 | Magyarország

A Momentum egy éves munkájának köszönhetően emelkedni fognak a PhD hallgatók ösztöndíjai a szegedi egyetemen – jelentette be Halász Noémi, a Momentum szegedi alelnöke Facebook-oldalán.

Felsőoktatási fórumot tartottunk, egyeztettünk hallgatókkal, határozatjavaslatot adtunk be a Parlamentbe… Majd amikor a Fidesz leszavazta a javaslatunkat, Szegeden a kuratórium elnökéhez fordultam, hogy saját keretből vessenek véget ennek a tarthatatlan helyzetnek” – írja bejegyzésében Halász Noémi azzal kapcsolatban, hogy ő, Tóth Endre, valamint Szabó Szabolcs, a Momentum országgyűlési képviselői hogyan próbálták meg elérni az ösztöndíjak emelését az elmúlt időszakban. Halász szerint azért van szükség az emelésre, mert az utóbbi években a különböző tudományterületeken a doktoranduszok száma drasztikusan visszaesett és az ösztöndíjak emelkedése messze elmaradt az inflációtól.

Halász Noémi elmondta, hogy az SZTE Szenátusa megszavazta a kiegészítő ösztöndíjak létrehozását, amely szeptembertől életbe is lép. Ez azt jelenti, hogy sikerült elérniük, hogy a szegedi egyetemen minden PhD hallgató minimum havi 40 000 forint plusz ösztöndíjat kapjon.

Bejegyzése végén a Momentum politikusa hozzátette: „Bízom benne, hogy hamarosan az összes magyar PhD hallgató számára alanyi jogon fog járni ilyen vagy ehhez hasonló ösztöndíjemelés. Ez a példa azt is jól szemlélteti, miért fontos, hogy ki merjünk állni magunkért! Azt gondolom, hogy ez a siker köszönhető az összes PhD hallgatónak, aki eljött a felsőoktatási fórumunkra, aki véleményt mondott, aki kiállt magáért, és aki vállalta, hogy kiáll a többiekért is. Együtt erősek vagyunk és igenis célt érhetünk!

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest