Bemutattuk az előválasztási programunkat

Szerző: | márc 7, 2021 | Magyarország

Fekete-Győr András miniszterelnök-jelölt és szakpolitikusokból álló csapata március 7-én több mint egyórás online esemény keretében mutatta be a Momentum előválasztási programját. A teljes felvétel megtekinthető a Facebookon, a programot pedig az ujmagyarorszag.momentum.hu címen lehet elolvasni.

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje elmondta:

„30 éve ígérik nekünk, hogy utolérjük Európát. Ezt ígérték a rendszerváltás idején, ezt ígérték 2004-ben az Európai Uniós csatlakozásnál, és ezt mondták 2010-ben is. Nem teljesült, de 2022-ben kapunk egy újabb esélyt, talán az utolsót, hogy elindítsuk Magyarországot a Nyugat irányába. Ehhez viszont rendszerszintű változásra, bátor, újító, ambíciózus célokra van szükség.

Mi momentumosok hiszünk abban, hogy bármi is volt jellemző az elmúlt 30 év választási küzdelmeire, a program a legfontosabb. És fontos már itt, az előválasztáson is. Az előválasztás a programokról, a 2022 utáni Magyarországról alkotott jövőképről kell szóljon. Mert ha nem lennének programok, akkor majd kizárólag abban versengünk, hogy ki tud durvábbat mondani Orbán Viktorról?”

Fekete-Győr a programbemutató elején felsorolta az Új Magyarország Terv fő pilléreit: az oktatás megújítása finn minta alapján, az egészségügy brit mintára történő átalakítása, a zöld Magyarország megteremtése, a családok egyenlőségének biztosítása, valamint a 4 napos munkahét, a Magyarország-részvény, a rugalmas nyugdíj és az euró bevezetése.

Vajda Viktória, a Momentum családpolitikusa többek közt az apahónapok bevezetéséről beszélt, amely alapján a GYED 14 hónapjából 3 a másik szülőnek járna.

Tóth Endre, a Momentum oktatáspolitikusa és elnökségi tagja a tankötelezettség 18 évre való visszaállításáról beszélt, valamint arról, hogy minden 10 éven felüli diáknak laptopot vagy tabletet kell biztosítani, hogy a digitális készségek fejlesztése ne csak a középosztály gyermekeit illesse meg.

Ilyés Márton, a Momentum gazdaságpolitikusa a rugalmas nyugdíj bevezetéséről, a 4 napos munkahét elérhetővé tételéről, a Magyarország-részvényről beszélt.

Havasi Gábor, a Momentum egészségpolitikusa, a Főváros egészségügyi tanácsnoka elmondta, hogy a várólisták csökkentése céljából brit és német példára a magánszolgáltatókat is bevonjuk az állami betegellátásba. Lehetővé tesszük, hogy a hiányterületeken az állam szabályozott, szerződéses keretek között kapacitást vásároljon a magánellátóktól. Beszélt arról is, hogy a szűrővizsgálatok számának növelése érdekében államilag fizetett szabadnapokat biztosítunk.

Az európai jogállam felépítéséről dr. Szigeti Flóra jogász beszélt, aki elmondta: 2 ciklusban maximalizáljuk a miniszterelnöki mandátumot, és bevezetjük a közvetlen köztársaságielnök-választást.

Halmai Róbert, a Momentum kultúrpolitikusa a kultúra szabadságának fontosságáról beszélt. Elmondta, hogy vissza kell adni a helyi közösségeknek a saját színházaikat, és be kell vezetni a kulturális közszolgálati jogviszonyt.

Naszádos Zsófia külpolitikai szakértő elmondta: a kormányváltás után felszámoljuk az országot behálózó orosz és kínai befolyást, azonnali, teljes körű átvilágítást hajtunk végre a nemzetbiztonságilag kiemelt jelentőségű intézményeinkben, itthon és külföldön is. Emellett bezáratjuk az orosz titkosszolgálat által irányított Nemzetközi Befektetési Bank budapesti kirendeltségét, és kitiltjuk a kínai cégeket a magyar telekommunikációs hálózatok építéséből.

Lőcsei Lajos a magyarországi cigányság helyzetéről és a Momentum romapolitikájáról beszélt. Elmondta: “a magyarországi cigányság az elmúlt 30 év országos politikai csatározásának nagy vesztese. Az igazságtalan politikának köszönhetően generációkat veszítettünk el.” Ennek érdekében fel kell számolni a szegregációt a közoktatásban, fel kell számolni a propagandában tapasztalható cigányellenes uszítást, támogatni kell a közszféra területén a cigány származásúak alkalmazását, valamint a roma színházak, roma múzeumok létrehozását.

Urfi Máté, a Momentum Klímakörök vezetője a Momentum zöldpolitikájával kapcsolatban elmondta: 2050-re karbonsemlegessé kell tenni Magyarországot, évente legalább 100 ezer lakás energetikai korszerűsítését kell elvégezni, és évente legalább 50 ezer új lakossági napelemes rendszert kell telepíteni.

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest