Gyakori (propaganda)kérdések a családpolitikai programunk kapcsán

Szerző: | márc 13, 2021 | Blog

A múlt vasárnap nyilvánosságra hozott programunk családpolitikai intézkedései kapcsán több kérdés is felmerült a (propaganda)média és magánszemélyek részéről is. Ezekre, az adott esetben hamis állításokra adott válaszaink következnek most. Vajda Viktória, a Momentum családpolitikusának írása.

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK: MOMENTUM CSALÁDPOLITIKA f/VajdaViktoriaMomentum”

„A Momentum csökkentené az otthon töltött időt a friss szülőknek”

Továbbra is megteheti bárki, hogy a gyermek két éves koráig kitöltse a GYED periódust, és a jelenlegi juttatást kapja kézhez.

Azonban amennyiben hamarabb szeretne, vagy hamarabb kell visszatérnie a munkaerőpiacra, úgy a rendszer, rugalmassága révén, alkalmazkodni fog tudni az egyéni élethelyzetekhez. Az általunk javasolt GYED periódus tömbösített, 100%-os intenzitású támogatását szabadon lehet elosztani az otthon töltött hónapokra, ami kiegészül a legalább megduplázott családi pótlékkal és a gyermek születésétől járó, jelentősen megnövelt gyermekgondozási segéllyel. A rendszer feltételezi azt, hogy a szülők felelős döntést tudnak hozni a visszatérésről, a munkahelyi foglalkoztatási forma pedig rugalmasságot biztosít a kisgyermekes szülőknek.

„A Momentum csak 3 hónapot engedne GYED-en lenni az apáknak”

Jelenleg is adott a lehetőség arra, hogy bármelyik szülő igénybe vegye a GYED-et, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy jelentős arányban csak az anyák maradnak otthon a kisgyermekkel.

A mi javaslatunk szerint 3 hónap az apáknak járna,

ami egy minimum, az ideális eset a fele-fele lehet, de ezt a jelenlegi társadalmi berendezkedés, illetve a sok helyen még mindig diszkriminatív munkaerőpiac nem teszi lehetővé. A 3 hónap a kezdet, és amennyiben figyelembe vesszük az északi országok családtámogatási rendszeréből adódó tapasztalatokat, úgy láthatjuk, hogy ez is jelentős hatással lesz a családi kötődések kialakulásában, a szülők közötti bizalom, dinamika és összhang erősödik, a nőket nem éri hátrányos megkülönböztetés a munkában. A svéd kutatások szerint jelentősen csökkent a válások száma, és 6 hónappal a szülés után 26 százalékkal csökkent a szorongáscsökkentő gyógyszerek használata az anyáknál, amióta bevezették az apahónapokat. 

„A Momentum engedélyezné a melegházasságot, és a meleg pároknak az örökbefogadást is”

Számunkra a család egy szeretetközösség,

alkossa gyermektelen pár, egy apa és egy anya, két anya, két apa, vagy egyedülálló szülő gyerekkel. Nekünk minden család egyenlő, az a legfontosabb, hogy minden gyermek szerető közegben, biztos háttérrel nőhessen fel. Az örökbefogadás rendszerében található anomáliákat megszüntetjük, az örökbefogadókat, legyenek akár különböző vagy azonos nemű párok vagy egyedülállók, felkészítjük és támogatjuk a gyermekek befogadásában.

„A Momentum csökkentené a családi adókedvezményt”

A Momentum családpolitikája szerint minden gyermek ugyanannyit ér.

Ezért a családi adókedvezmény rendszerét nem szüntetnénk meg, csupán igazságosabbá tennénk: az aránytalan különbségtétel csökkenne csupán. A nagycsaládosok is ugyanannyi adókedvezményt kapnának gyermekenként, mint az egy vagy két gyermeket nevelő családok. Ezzel párhuzamosan elérjük azt is, hogy nem csak a kiemelkedően magas jövedelmű családok tudják érvényesíteni az adókedvezményt, hanem az alacsonyabb jövedelműek is.  

„A Momentum megszüntetné a CSOK-ot”

Nem szüntetnénk meg a CSOK-ot.

A rendszer viszont mindenképpen felülvizsgálatra és igazságosabbá tételre szorul,

amit az aktuális helyzethez képest kell majd felülvizsgálni, illetve mi azok lakhatására is gondolunk, akik nem engedhetik meg maguknak az ingatlanvásárlást, ezért erősítenénk az albérleti piacot, és bővítenénk az önkormányzati lakások számát.

Ez AZ a Budapest