Bemutatkozott a berlini alapszervezetünk

Szerző: | júl 21, 2017 | Hírek

A Momentum berlini alapszervezete július 26-án tartotta eddigi legjelentősebb eseményét, ahol a helyi szimpatizánsok és érdeklődők találkozhattak Orosz Anna és Kádár Barnabás elnökségi tagokkal. Az eső és a nyári szünet ellenére több mint ötvenen vettek részt az eseményen, és halmozták el kérdésekkel a meghívottakat.

 

Rövid bevezetőjében Kerpel-Fronius Ádám, a berlini alapszervezet elnöke mesélte el, hogyan került kapcsolatba Fekete-Győr Andrással és a Momentummal, és hogyan határozta el, hogy megalapítja a berlini alapszervezetet. Ezután Kádár Barnabás és Orosz Anna beszéltek a a párt indulásának történetéről, a kezdeti nehézségekről és a tervekről.

A közönség nagyon érdeklődő volt, rengeteget kérdeztek, amint erre lehetőség nyílt. A felvetések a közéleti témák szinte teljes spektrumát lefedték, az elnökség tagjai pedig több mint két órán keresztül válaszoltak minden kérdésre.

 

Több kérdés is érkezett a vidék elérésére vonatkozóan, itt egy új országjárás beindításáról, a „Hívtok, megyünk!” akcióról, illetve a propaganda elleni szamizdat-jellegű helyi kiadványok elindításáról beszélt az elnökség.

Felmerült a belső elszámoltathatóság, illetve hogy mit tesz a Momentum az ellen, hogy “olyanná váljon, mint a többi párt”. Itt Orosz Anna megemlítette, hogy bár az erre vonatkozó népszavazási kezdeményezésüket elkaszálták, a Momentum tartani fogja magát ahhoz, hogy ne lehessen miniszterelnök-jelölt olyan személy, aki már két ciklusban betöltötte ezt a pozíciót.

 

Egy kérdező arra volt kíváncsi, hogy a vallással mint témával foglalkozik-e a Momentum. Kádár Barnabás elmondta, hogy nemrég megalakult a valláspolitikai munkacsoport, és bátorították a kérdezőt is, hogy segítse a munkájukat.

Az oktatást érintve olyan ösztönzők bevezetését említették, melyek a kompetens pedagógusok leszakadó régiókba áramlását segítenék elő. Érkezett kérdés arra vonatkozóan is, hogy a párt hogyan integrálja a modern, innovatív megoldásokat a saját eszköztárába. Kádár Barnabás a belső döntéshozásról hozott példát, ahol egy fejlesztés alatt álló, Reddit-szerű felület fogja a felmerülő javaslatokat népszerűség szerint automatikusan sorba rendezni. Az ilyen és ehhez hasonló kísérletekből nyert tapasztalatokat lehet majd később országos szinten hasznosítani. Szó volt a szülők közti hatékonyabb és igazságosabb munkamegosztás ösztönzéséről, többek között német mintára.

 

Az este legviharosabb témájának az atomenergia bizonyult. Többen adtak hangot határozott álláspontjuknak, miszerint az atomenergiát veszélyessége és gazdasági kockázatatai miatt teljes egészében ki kellene vonni az energiamixből. Az elnökség, más vendégekkel együtt, azzal próbálta csitítani az indulatokat, hogy a nézeteltérés valójában látszólagos, hiszen a Momentum sem szeretne atomenergiát használni ott, ahol nincs rá feltétlenül szükség, és a Paks2 beruházást a mai formájában a leghatározottabban ellenzik. Kádár Barnabás azt is kiemelte azonban, hogy a megújuló technológia egyelőre nem alkalmas arra, hogy teljes egészében kiváltsa a többi energiaforrást, míg a Momentum azt reméli, hogy ez mihamarabb változni fog.

 

A kérdések hosszúra nyúlt sora után remek hangulatú kötetlen beszélgetés és sörözés következett, ahol az érdeklődők kisebb csoportokba gyűlve faggatták tovább a két elnökségi tagot, nem ritkán arról is, hogy hogyan léphetnének be a Momentumba. Az esemény méltó indulást jelent a még csupán másfél hónapos, növekvő berlini alapszervezetnek.
Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest