A pécsi csődhelyzetről

Szerző: | júl 19, 2017 | Blog

Három éve az állam átvállalta Pécs 45 milliárd forintos adósságát, de a városvezetésnek nem sikerült növekvő pályára állítani a települést. Páva Zsolt polgármester elismerte, hogy a város az elmúlt években gazdaságilag nem tudott növekedni, miközben 10 milliárd forintos adósságot halmozott fel. Bár a várost az úgynevezett stabilitási törvény védi attól, hogy tényleges csőd áldozata legyen, az önkormányzat milliárdos tartozása ettől még nem tűnik el: a pécsiek kénytelenek lesznek megszorítások elé nézni. Körüljárjuk, hogy mire ment el a pénz, és hogy hol lenne erre nagyobb szükség.

Mire ment el a pénz?

A város vezetősége többször is pénzszórásba kezdett. Egyik ilyen látványberuházás a pécsi lámpatestek felújítása volt, amit a Tiborcz Istvánhoz (Orbán Viktor vejéhez) köthető ELIOS Zrt. végzett el. Ehhez a lámpatestcseréhez a város több milliárd forintos hitelt vett fel. Az új lámpatestek azonban nem megfelelően világítják meg Pécs utcáit, így több városrészben félhomály van. A városvezetés további lámpatestcserékhez készül újabb milliárdos hitelt felvenni.

A másik, szintén nagy visszhangot kiváltó ügy a helyi buszok homályos és túlárazott beszerzése volt.

Ehhez a város 15 milliárd forint értékű külföldi (holland) hitelt vett fel. Közben kiderült, hogy közvetítő cég beiktatása nélkül 700 millió forinttal olcsóbban is be lehetett volna szerezni a buszokat. A holland hatóságok vették észre, hogy az említett 700 millió forintos összeg egy pécsi kötődésű, de Hollandiában élő személy bankszámláján bukkant fel. Ők jelezték a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságnak a hűtlen kezelés gyanúját. A pécsiek 700 millió forintja jelenleg nyomozás tárgya.

Hol lenne jobb helye a tízmilliárd forintnak?

Ha valóban meglenne ez a bevétele a városnak, akkor ebből a pénzből megoldható lenne az egészségügy területén

  • 1875 orvos éves fizetése,
  • 18000 intenzív gyermek betegágy beszerzése.

De az oktatásban ebből a pénzből

  • 3 millió csomag krétát lehetne venni,
  • 3750 tanár egyéves bérét lehetne kifizetni,
  • 300000 gyerek juthatna ingyenes tankönyvcsomaghoz.

A pécsi polgárok lakhatásán is könnyítene az összeg, belőle ugyanis

  • 600 új lakást lehetne építeni,
  • 7500 hajléktalan polgártársunk juthatna ellátáshoz.

A közlekedés területén ebből a pénzből 112,5 km utat lehetne felújítani.

De megközelíthetjük úgy is, hogy ezeknek a pénzeknek a pécsi polgároknál lenne a legjobb helye. Pécsett botrányosan magas többek közt az építményadó, valójában az egész költségvetés főösszegét kellene faragni.

Ahogy Nemes Balázs, a pécsi alapszervezet elnöke is utalt rá, a pécsiek ismét adóemeléssel néznek szembe. Páva Zsolt polgármester és az általa létrehozott városvezetés ezzel az adóssággal jelentős károkat okoz Pécsnek.

Momentum Mozgalom, Pécsi Alapszervezet

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest