A pécsi csődhelyzetről

Szerző: | júl 19, 2017 | Blog

Három éve az állam átvállalta Pécs 45 milliárd forintos adósságát, de a városvezetésnek nem sikerült növekvő pályára állítani a települést. Páva Zsolt polgármester elismerte, hogy a város az elmúlt években gazdaságilag nem tudott növekedni, miközben 10 milliárd forintos adósságot halmozott fel. Bár a várost az úgynevezett stabilitási törvény védi attól, hogy tényleges csőd áldozata legyen, az önkormányzat milliárdos tartozása ettől még nem tűnik el: a pécsiek kénytelenek lesznek megszorítások elé nézni. Körüljárjuk, hogy mire ment el a pénz, és hogy hol lenne erre nagyobb szükség.

Mire ment el a pénz?

A város vezetősége többször is pénzszórásba kezdett. Egyik ilyen látványberuházás a pécsi lámpatestek felújítása volt, amit a Tiborcz Istvánhoz (Orbán Viktor vejéhez) köthető ELIOS Zrt. végzett el. Ehhez a lámpatestcseréhez a város több milliárd forintos hitelt vett fel. Az új lámpatestek azonban nem megfelelően világítják meg Pécs utcáit, így több városrészben félhomály van. A városvezetés további lámpatestcserékhez készül újabb milliárdos hitelt felvenni.

A másik, szintén nagy visszhangot kiváltó ügy a helyi buszok homályos és túlárazott beszerzése volt.

Ehhez a város 15 milliárd forint értékű külföldi (holland) hitelt vett fel. Közben kiderült, hogy közvetítő cég beiktatása nélkül 700 millió forinttal olcsóbban is be lehetett volna szerezni a buszokat. A holland hatóságok vették észre, hogy az említett 700 millió forintos összeg egy pécsi kötődésű, de Hollandiában élő személy bankszámláján bukkant fel. Ők jelezték a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságnak a hűtlen kezelés gyanúját. A pécsiek 700 millió forintja jelenleg nyomozás tárgya.

Hol lenne jobb helye a tízmilliárd forintnak?

Ha valóban meglenne ez a bevétele a városnak, akkor ebből a pénzből megoldható lenne az egészségügy területén

  • 1875 orvos éves fizetése,
  • 18000 intenzív gyermek betegágy beszerzése.

De az oktatásban ebből a pénzből

  • 3 millió csomag krétát lehetne venni,
  • 3750 tanár egyéves bérét lehetne kifizetni,
  • 300000 gyerek juthatna ingyenes tankönyvcsomaghoz.

A pécsi polgárok lakhatásán is könnyítene az összeg, belőle ugyanis

  • 600 új lakást lehetne építeni,
  • 7500 hajléktalan polgártársunk juthatna ellátáshoz.

A közlekedés területén ebből a pénzből 112,5 km utat lehetne felújítani.

De megközelíthetjük úgy is, hogy ezeknek a pénzeknek a pécsi polgároknál lenne a legjobb helye. Pécsett botrányosan magas többek közt az építményadó, valójában az egész költségvetés főösszegét kellene faragni.

Ahogy Nemes Balázs, a pécsi alapszervezet elnöke is utalt rá, a pécsiek ismét adóemeléssel néznek szembe. Páva Zsolt polgármester és az általa létrehozott városvezetés ezzel az adóssággal jelentős károkat okoz Pécsnek.

Momentum Mozgalom, Pécsi Alapszervezet

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest
Beszéljük meg Zalaegerszeg