Beindítottuk Jászberényt!

Szerző: | aug 15, 2017 | Hírek

Több mint harminc érdeklődő volt kíváncsi arra, hogyan indítaná be a Momentum Mozgalom Jász-Nagykun-Szolnok megye második legnagyobb városát, Jászberényt. A Berva Sörözőben összegyűlt társaság konstruktív hangvételű, kellemes kiscsoportos beszélgetésekkel tárta fel a település legégetőbb problémáit, és próbált meg választ találni azokra a kérdésekre, amelyek a leginkább foglalkoztatják a helyi választópolgárokat.

A hallgatóság – amelynek soraiban épp úgy találtunk húszas éveik elején járó fiatalokat, mint városuk sorsáért aggódó idős házaspárokat – elsősorban arra volt kíváncsi, mit tud a Momentum Jászberényről, mi az, amit a helyi lakosok számára kínálni tud a párt. Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője hangsúlyozta, az új politikai közösség alapvető értékei a szolidaritás, a teljesítményelvűség, illetve a pozitív nemzetkép hangsúlyozása. Ezek mentén nem pusztán a megyeszékhelyek és Budapest számára kell vonzó alternatívát kínálniuk, hanem el kell érni, hogy a közepes és kistelepülések választói számára is legyen mondanivalója a Momentumnak.Az eseményen a helyi problémák közül elsősorban a Szent Erzsébet Kórházban tapasztalható munkaerőhiány érdekelte a résztvevőket, de sokakat zavar a városvezetés gőgje is – legalábbis a helyiek többsége ezzel magyarázza, hogy a polgármesteri hivatal sokszor nagyon egyszerű állampolgári kérdéseket sem hajlandó megválaszolni. Vannak, akik nincsenek kibékülve azzal, hogy az érdekes pályaívet befutó városi jegyző jelenleg a helyi futballklub elnöke is. A közlekedés szintén akut probléma, főleg mivel a várost elkerülő út fejlesztése/befejezése úgy tűnik, végleg lekerült a fideszes problématérképről. Jászberény így csúcsidőben (főleg az iskolaszezon alatt, reggel és délután) kvázi járhatatlan, 4-5 lámpaváltást is kell várni a továbbhaladáshoz, ami hatalmas kényelmetlenség a helyieknek. Az infrastruktúra további fejlesztése elengedhetetlen, amiben a Momentum számít a helyi polgárok észrevételeire, és szeretné meghallgatni igényeiket.
A térséget gúzsba köti a munkaerőhiány, miközben a város a befolyt iparűzési adót nem a település javára fordítja – legalábbis nem átlátható módon. Sőt, a helyi politikai és gazdasági elit rengeteg ponton összefonódik. A gazdagok még gazdagabbak lesznek, az elesettek pedig reménytelenül szemlélik, ahogyan szülővárosuk Mészáros Lőrincei leosztják egymás között a milliós megrendeléseket. Ezzel együtt a beszélgetésben résztvevők egyetértettek abban, hogy Jászberény az átlagos magyar kisvárosokhoz képest vonzó, nagy fejlődési potenciállal bíró település, ahol a poltikai elit legfontosabb feladata az lenne, hogy közösségbarát megoldásokkal segítsen lendületes kulturális életet, csábító oktatási lehetőségeket teremteni és a helyi vállalkozásokat a befektetésre, a növekedésre, az elvándorolt munkaerő visszacsábítására ösztönözni.


Ha úgy érzed, Te is tudnál tenni valamit azért, hogy Jászberény beinduljon, ne habozz, keress meg minket! Alapítsd meg velünk a helyi Cselekvés Körét, tegyük együtt élhetőbbé, szebbé, vonzóbbá a várost! Jászberény legyen újra a jászberényieké!

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest