Az EU vizsgálóbizottságot alakít Pegazus-ügyben

Szerző: | márc 3, 2022 | Európa, Magyarország

Donáth Anna a lehallgatási botrány kirobbanása óta azért küzd, hogy az Európai Parlamentben álljon fel egy független vizsgálóbizottság. Ez most megvalósul.

Donáth Anna, Róża Thun és Sophia in’t Veld kezdeményezésére a Renew Europe frakció sikerrel szólította fel a képviselőket, hogy támogassák a vizsgálóbizottság felállítását, Orbán Viktor európai parlamenti meghallgatását és felelősségre vonását.

Donáth Anna szerint ideje, hogy Európa végre ráeszméljen, védelmet kell biztosítania az ügy áldozatainak, védelmet kell nyújtania azoknak a tényfeltáró újságíróknak, diákoknak, ügyvédeknek, ellenzéki politikusoknak, akiknek a magánéletében mindenfajta indok nélkül kémkedtek.

A Momentum elnöke és EP képviselője szerint ugyanis a Pegasus-ügy a demokráciáról szól. Arról, hogy két tagállamban, Magyarországon és Lengyelországban lábbal tiporják a jogállamot, az emberi jogokat. Két kormány is terroristák ellen kifejlesztett kiberfegyvert vetett be a saját állampolgárai ellen. Ez elfogadhatatlan.

Európai válaszlépésekre van szükség, arra, hogy először feltárják az ügy részleteit, majd az EU megalkossa a kiberfegyverek szigorú európai szabályozását, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyen emberijog-sértés.

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest