“Vigyázzunk, nehogy valami csel érjen bennünket!”

Szerző: | ápr 14, 2023 | Blog

A címben szereplő mondatot Gárdonyi Géza tulajdonította Dobó Istvánnak, de valószínűleg egyikük sem gondolta, hogy évtizedek, sőt évszázadok múltán, külső hódítók nélkül is cseltől kell tartania az egrieknek. Nem volt ugyanis minden szempontból tisztességes az a viselkedés, amit a népszavazást ellenző politikai erők tanúsítottak.

Az aláírásgyűjtés elején különös telefonhívásokról számoltak be a pultjainknál megforduló egriek. Az érintett egri lakosokat felhívták, megkérdezték tőlük, hogy mi a véleményük az elkerülő úttal kapcsolatban és amikor azok kifejtették, hogy nem szeretnék hogy a belső elkerülő út épüljön meg, közölték velük: akkor ezzel már le is tudták az álláspontjuk kifejtését, így már nem is kell az aláíró pultokhoz fáradni.

Felmerül a kérdés, hogy kinek állt ez az otromba átverés az érdekében? Ki vetemedhetett arra, hogy ilyen egyszerű, de alávaló módon térítse el az egrieket a népszavazási kezdeményezés támogatásától?

Egyesek a nyílt agressziótól sem riadtak vissza. Többször érte atrocitás az aláírásgyűjtő aktivistáinkat, miközben a népszavazási kezdeményezés támogatására buzdították a járókelőket.

Felmerül a kérdés, hogy vajon az agresszorok önszántukból vetemedtek a társadalmi együttélés szabályait semmibe néző, cinikus cselekedetre, vagy esetleg valaki felbujtotta az elkövetőket?

Az is említésre méltó, hogy Pajtók Gábor, a térség országgyűlési képviselője, aki az aláírásgyűjtés sikere miatt rákényszerült hogy támogassa az egriek akaratát, a március 2-i Facebook bejegyzésében még egy szóval nem említette, hogy támogatná az emberek bevonását, illetve megkérdezését a jövőjüket meghatározó kérdésbe. Csak így fogalmazott, hogy

“Komoly aggodalommal tölt el, hogy egyes közszereplők igaztalan állításokkal, illetve szakmai kérdésekben szakértelem híján nyilvánulnak meg, felesleges indulatokat kovácsolva. Ebbe a folyamatba illeszkedik a Momentum mostani akciója is.”

De Pajtók urat csak nem hagyta nyugodni az elkerülő út kérdése… Március 16-án már, látva mekkora sikerrel halad előre az aláírásgyűjtés, hirtelen előállt egy ÚJ, HIBRID NYOMVONALVÁLTOZATTAL. Felmerül a kérdés, hogy ha a több éves tervezésre, hatástanulmányokra és társadalmi egyeztetésekre alapozott népszavazási kérdések “nem voltak elég szakmaiak”, akkor egy népszavazási kezdeményezés közepén előállni egy új nyomvonaltervvel az mennyire “szakmai”? Az új nyomvonalváltozathoz kapcsolódóan indított is egy honlapot, ahol az egriek végre elmondhatták a véleményüket. (Persze miután a személyes adataikat és az email címüket megosztották.)

Szerintem ez nem más, mint porhintés. Felmerül a kérdés, hogy vajon nem az aláírásgyűjtés akkor már látványos sikeressége késztette Pajtók Gábort arra, hogy most már valamit cselekedni kellene? Kár, hogy ez a cselekvés nála nem a népszavazási kezdeményezés támogatásában csúcsosodott ki.

A város polgármestere, Mirkóczki Ádám közösségi médiában megjelent bejegyzései egyikében sem buzdított a népszavazási kezdeményezésben való részvételre. Március 10-én a Kossuth Rádió Hajnál-Táj című műsorában viszont beszámolt arról, hogy ő tulajdonképpen a belső elkerülő utat tartaná optimális megoldásnak, mivel az “több föl és lecsatlakozási lehetőséggel” rendelkezik. Március vége felé tartott két alpolgármester kollégája egy sajtótájékoztatót, amiben arról panaszkodtak, hogy a Momentum “ráült” erre a kezdeményezésre, amit ők egyébként “támogattak a kezdettől fogva”. Felmerül a kérdés, hogy hogyan képzelték ezt a támogatást, amikor azon kívül a pár aláíráson kívül, amit gyűjtöttek, egy szalmaszálat sem tettek keresztbe, hogy a népszavazás megvalósulhasson?

Az emberek egy részét elbizonytalanítani képes volt az a “tájékoztató” is, amit Lázár “akinek nincs semmije annyit is ér” János közlekedési miniszter tartott március 28-án. Elmondta, hogy “fölösleges népszavazást tartani” és megígérte, hogy nem fog túl közel épülni a házakhoz az út. És, hogy a külső nyomvonalat fogják megvalósítani. Felmerül a kérdés, hogy a több éves tervezési és egyeztetési munka mire volt jó, ha most a miniszter úrnak kell nyomatékosítania, hogy újra megtervezik az utat úgy, hogy immár jó legyen?

A következtetést az olvasóra bíznám, hogy megítélje: Ki állt az egri emberek érdekei mellett ebben a kérdésben a különböző politikai erők közül?

Ha valaki tovább olvasna ebben a témában arról, hogy Mirkóczki Ádám milyen méltatlan jelzővel illette a társadalmasításban részt vevő és a civileket támogató önkormányzati képviselőket, és hogy az egyébként egy darab aláírást nem gyűjtő Demokratikus Koalíció mégis mit érzékelt őket ért támadásnak, akkor megteheti ITT.

Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselője.

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest