Az Audin és a Mercedesen túl – Mit értett meg Orbán Németországból, amit az ellenzék még nem

Szerző: | szept 22, 2020 | Blog

A Direkt36 és a 444 egy nagyon alapos és részletes cikket közölt arról, hogyan építette a Fidesz és Orbán Viktor a német kapcsolatait évtizedeken keresztül, mind ellenzékben, mind kormányon. Magyarországon sok kormánykritikus szereplő újra és újra csalódottan nyugtázza, hogy sem a német kormány, sem a német konzervatív pártok nem lépnek fel erélyesen az orbáni önkény és jogtiprás ellen Magyarországon. Jellemzően ilyenkor az a magyarázat, hogy Orbán nagyvonalúan kiszolgálja a Magyarországon tevékenykedő német cégeket, és ezért a német konzervatívok elnéznek neki mindent. Ebben van igazság, de ez nem minden. Dobos László, a müncheni alapszervezetünk elnökének írása.

A Direkt36 és a 444 cikke pont arra világít rá, hogy Orbán nem csupán bizonyos német cégek kiszolgálásával, hanem általában a német konzervatív politika számára fontos pontok teljesítésével szerezte meg a német konzervatívok jóindulatát. Tényleg jól kiismeri őket, tudja mik az érdekeik, és hogyan működnek. A német cégek támogatása ebben egy elem, de van más is . Az ellenzéknek ezt meg kell értenie, ha a magyar-német kapcsolatokat valaha is abba az irányba akarja befolyásolni, hogy a német kormány lépjen fel Orbán jogállamisági pusztítása ellen.

Miért nem csak a német cégek kiszolgálása miatt jóindulatúak a német konzervatívok Orbánnal?

  1. Nem minden német cégnek ment jól Orbán kormányzása alatt, ezt írja is a cikk (lásd Telekom, kiskereskedelmi, energetikai, médiaipari cégek).
  2. Ahogy a cikk is írja, a német konzervatívok azért is kedvelik Orbánt, mert soha nem hagyta elszállni a költségvetési hiányt. Ez nagyon megnyugtató a számukra. Nem kell attól tartaniuk, hogy olyan válság lesz Magyarországon, mint 6-7 évvel ezelőtt volt Görögországban. És ráadásul az EU-ban példálózhatnak Magyarországgal, hogy lám, a szegényebb országok is be tudják tartani a hiányelőírásokat.
  3. A hadügyi beszerzések nem csak a német iparnak juttatott milliárdokról szólnak. Egy komolyabb katonai együttműködésről van szó, ahogy a cikk is írja. Ha például nagyon hasonló fegyvereket használ a magyar és a német hadsereg, akkor az megkönnyítheti a közös külföldi missziókat. Amivel, hasonlóan a 2. ponthoz, Orbán egy megbízható szövetségesként jelenik meg a német konzervatívoknál.
  4. A német konzervatívok általában konfliktuskerülők, ezért sem lépnek fel igazán Orbán ellen. Ahogy a cikk írja, és ahogy ezt sok német konzervatív megnyilvánulásából hallani lehetett, valahol egy kicsit félnek attól, hogy Orbán radikalizálódik, ha kirakják a Néppártból, vagy ha keményebb konfliktusba állnak bele Orbánnal.

Személyes tapasztalatom szerint van még két dolog, amivel Orbán jó pontokat szerzett a német konzervatívoknál:

– A cikkben említett forrással ellentétben úgy látom, hogy a német konzervatívok még mindig hálásak a német újraegyesítés megsegítéséért a rendszerváltáskor aktív magyar politikusoknak, így Orbánnak is. Ez a jelenség az idővel kopik, a fiatalabb német politikusoknak az egység már egy természetes dolog. Ennek ellenére a páneurópai piknik, a határ megnyitása a kelet-német menekültek számára időről időre felelevenedik a német politikusok tudatában. Ez a történet még mindig hat. Például a CDU, a nagyobbik német konzervatív párt alapítványának a berlini székházában sok olyan kép díszíti a falakat, amelyeken a magyar határőrök átvágják a szögesdrótot Sopronnál.

– Orbán komolyan vette a kitelepített svábok szenvedéstörténetét, például bevezette a magyarországi németek elhurcolásának emléknapját 2012-ben. A Kelet-Európából elűzött németek egy nagyon nagy szeletét teszik ki a német társadalomnak. A második világháború után kb. 10-12 millió kelet-európai német jött a mai Németország területére. A mai 30-40 éves németek között alig találni olyanokat, akiknek ne lett volna legalább egy nagyszülejük ilyen menekült.

A kitelepített németek elég erősen megszervezték magukat, és inkább a konzervatívokra szavaztak. Ma már nem olyan nagy a jelentőségük, de néhány konzervatív politikusnak kifejezetten fontos még ez a téma. Ugyan sokkal több németet telepítettek ki Lengyelországból és Csehországból, mint Magyarországról, de Orbán gesztusait ezen a területen azok is értékelik, akiknek a felmenőit például Lengyelországból űzték el. A kitelepített németek ügye még mindig egy nagyon kényes téma a lengyel-német és a cseh-német kapcsolatokban. Ezzel szemben Orbán békülékenysége és gesztusai ezen a téren nagyon megnyugtatóak a német konzervatívoknak. 

Ha egy hasonlattal élünk, akkor a magyar kormány a németnek egy olyan szomszéd, aki rendszeresen felsöpri az utcát a háza előtt, a kertjét is rendben tartja, megbízhatóan fizeti az adóit és számláit. Ezt mind értékeli a német fél. És ezért hajlandó néha félrenézni, ha szörnyű veszekedések hangjai hallatszanak ki a magyarok házából.  

Mi ebből a lényeg a magyar ellenzék számára?

A német konzervatívok konfliktuskerülése abból is fakad, hogy nem tudják elképzelni, mi lesz Magyarországon, ha elengedik Orbán kezét. Elszáll a deficit? A gyűlöletpropaganda elkezdi kipécézni a magyarországi svábokat? Lőttek a katonai együttműködésnek? Esetleg az ellenzék kerül hatalomra? De akkor mi lesz?

Ezért az ellenzék feladata megvizsgálni, hogy az Orbán-kormány Németországgal kapcsolatos politikájának mely részét hajlandó folytatni és melyet nem. Van egy pár dolog, amit helyes folytatni (svábok szenvedéstörténetének elismerése), vannak dolgok amik vitatathatók (feltétlen betartása a deficitelőírásoknak) és vannak dolgok amelyeket nem szabad folytatni (német autóipari cégek kiszolgálása a magyar munkavállalókkal és környezetvédelemmel szemben). Amennyiben világos az ellenzéknek, hogy hogyan akarja alakítani a kapcsolatait Németországgal, úgy ezt minden lehetséges német fórumon (konferenciák, újságok, stb.) hangoztatniuk kell.

A német konzervatívok minden bizonnyal  a 2021-es választás után is kormányozni fognak (hiszen nincs olyan reális koalíciós felállás, ami nélkülük képes többséget alkotni, mert a szélsőjobboldallal és a szélsőbaloldallal a többi német párt kizárja az együttműködést). És csak akkor van esély arra, hogy elengedik Orbán kezét, ha látnak egy megbízható, kormányképes és kormányváltásra esélyes alternatívát Magyarországon, amellyel továbbra is stabilak lesznek a magyar-német kapcsolatok. 

Dobos László

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest
Esélyek és lehetőségek