Akik nem tudják nem fullba tolni

Szerző: | jún 23, 2021 | Blog

Néha nehéz azoknak, akik erős politikai emlékezőtehetséggel vannak megverve. Jóval kevesebb az izgalom a politikában, mint a többi résztvevőnek, és sokkal több a mótvá-élmény. Ami az átlagpolgárnak eredeti szlogen, vagy motívum, annak nekem mikróíze van, mint például a “99%” megnevezés. De van előnye is, amikor egy politikai geget tudok egy korábbihoz kötni, mint például amikor FeGya hazugságvizsgálóra kötötte magát, akkor emlékeztem, hogy ezzel anno Kuncze Gábor már viccelődött.

Abban is segít, hogy kontextusukban nézhessek jelenségeket. Nem rökönyödöm meg például azon, milyen mélységekbe képes lemenni a Fidesz propagandagépezete, mivel teljesen jól emlékszem arra, hogy 2010 előtt is megjárta már azt a színvonalat.

Amikor például arról “tudósít” a Hírtv, hogy “Gyurcsány Ferenc krákogással jelezte nemtetszését”, akkor nem döbbenek le azon, hogy milyen baromságokat magyaráznak még bele teljesen természetes testfunkciókba, hiszen tudom, hogy ennél kevesebbe is beleláttak már rejtett gesztusokat Fideszék. Egész konkrétan 2006-ban, szintén Gyurcsány Ferencről találták ki azt, hogy amikor leengedte a kezét, akkor azt üzente valójában, hogy “Magyarország bekaphatja”.

Igaz, nem minden ugyanolyan, de ez csak azért van, mert azóta finomítottak a módszereken, és mostanra már a médiamunkásaik végzik el a piszkos munkát. Anno először Deutsch Tamás csinált magából hülyét, aztán Szijjártó Péter még rátett egy lapáttal.Szegény Batiz András, akkori kormányszóvivő szóvá is tette, hogy mindig azt hisszük, hogy nincs lejjebb, de mégis mindig van. Akkor, 2006-ban persze még volt hova süllyedni.

Ma már ott tartunk, hogy a politikai pamfleteket és rágalmakat a “Belföld” rovatban, a hírek között szállítja a fideszes propaganda, “Hír TV” meg “Magyar Nemzet” jelöléssel a szerző helyén. Így a Habony-művek zavartalanul termelhetik az elborultabbnál elborultabb hazugságokat, és a politikusok sem csinálnak magukból (annyira) hülyét, ami bizonyára megkönnyíti a fideszes tábornak, hogy rájuk szavazzanak.

Ami pedig az egész banda komolyan vehetőségét mutatja, az az, hogy egy hónapja megjelent egy fotó Varga Judit oldalán, ahol a jogászkodásügyi miniszter pont ugyanúgy tartja a kezét, ahogy anno Gyurcsány, amikor ugyanezért Deutsch sajtótájékoztatón háborgott – most meg pont ugyanő vígan pózol mellette. Amikor megláttam, egyből beütött a politikai emlékezet, és jót mosolyogtam rajta, hogy múlik az idő és mennyire komolytalan alakok ezek. Aztán amikor abba is belegondoltam, hogy ezeknek hatalmuk van, keserédessé vált a poén. Mint írtam az elején, nehéz néha azoknak, akik erős politikai emlékezőtehetséggel vannak megverve.

Szarvas Koppány Bendegúz
a Momentum Mozgalom józsefvárosi önkormányzati képviselője

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest