13 program, amiért érdemes eljönni a Nyitás Fesztiválra

Szerző: | júl 14, 2017 | Blog

Július 20. és 23. között Bodajkon megrendezzük az első fesztiválunkat, a Nyitást. Miről szól ez a fesztivál? Költészet és űrkutatás? Színjátszás és Szkeptikus Társaság? Anima Sound System és e-mobilitás? Dadaista műhely és foglyul ejtett állam? Tölgyessy Péter és a Wellhello ugyanazon a fesztiválon? Mi ez az egész? Ebben a bejegyzésben részletesen körüljárunk tizenhárom programot; a teljes programlistát itt találjátok.

A Nyitás bizonyos szempontból egy klasszikus nyári fesztivál olyan zenei előadókkal, mint a Wellhello, Anima Sound System, Bermuda, Ivan & The Parazol, Soerii & Poolek, Copy Con, Monsters of Rap, Fran Palermo, PIXA, Window, Stereo Palma, Gango és még sorolhatnánk. Az éjjel tényleg a zenéről és a buliról szól, mint bármelyik fesztiválon.

A nappal viszont a közéleté lesz, és megmutatjuk, hogy a politika mindenkié. A fagyos téli napokon ezt egyszer már bebizonyítottuk: 266151-en jeleztük a fővárosban, hogy szeretnénk beleszólni abba, mire költsük a közös pénzünket. A hatalom akkor kényszerhelyzetbe került.

Egy közéleti fesztivál legalább olyan fontos, mint egy aláírásgyűjtés vagy egy tüntetés.

A fesztivál egy lehetőség arra, hogy találkozzanak egymással azok, akik év közben legfeljebb az interneten tudnak beszélgetni. Valamint egy jó lehetőség arra, hogy találkozzatok velünk, momentumosokkal, de ennél sokkal több. A fesztiválon felteheted személyesen azt kérdést mondjuk Ceglédi Zolánnak, Tölgyessy Péternek vagy Gulyás Mártonnak, amit régóta szerettél volna.

Ne tántorítson el senkit, hogy a Nyitást egy párt, a Momentum szervezi. A fesztiválozók közt lesznek olyanok, akik számára ez nem jelent semmilyen elköteleződést. Azért szögezzük le: a pártpolitizálás lehet egy menő dolog! Franciaországban például Cédric Villani Fields-érmes matematikus csatlakozott nemrég Emmanuel Macron új pártjához. Az En Marche! is képviseltetni fogja magát Bodajkon a régióban frissen alakult pártokkal együtt.

Mutassuk meg nyáron is, hogy miénk a közélet. Mi, agrárszakemberek, szobafestők, egészségügyi dolgozók, színészek, energetikai szakértők, tanodavezetők, fogyatékossággal élők képviselői, migrációkutatók, sci-fi írók, tudósok, költők, elemzők, aktivisták, tanárok, diákok, üzletemberek, bolti eladók és egyetemi professzorok, orvosok és jogászok, mérnökök és közgazdászok, bodajkiak és veszprémiek, székesfehérváriak és budapestiek, sajókazaiak és győriek, marosvásárhelyiek vagy londoniak:

mutassuk meg, hogy aktív polgárok vagyunk!

 1. Ki az aktív polgár? Mi a kapcsolat az állampolgári aktivizmus és a politikai részvétel között?

Milyen felelőssége és lehetőségei vannak a civil és politikai szereplőknek az állampolgári aktivitás növelésében Magyarországon? Erre keressük a választ az egyik kerekasztal során.

Résztvevők: Szabó Andrea (MTA TK Politikatudományi Intézet), Udvarhelyi Tessza (Közélet Iskolája), Wessenauer Veszna (Political Capital), Galambos Rita (Demokatikus Ifjúságért Alapítvány)

Helyszín és időpont: csütörtök 16:00, Beszélgető

 1. Miért fontos, hogy sokan legyünk aktív állampolgárok? Igaz, hogy a magyar államot foglyul ejtették?

A hazai és nemzetközi elemzések egyre súlyosabb képet festenek le a magyar korrupciós helyzetről és a jogállami intézményrendszer állapotáról.

Megnézzük, miben tér el a 2010 előtti és utáni korrupciós helyzet,

hogyan intézményesült az országban a korrupció, és milyen megoldások képzelhetőek el az elszabadult helyzet megfékezésére.

Résztvevők: Léderer Sándor (K-monitor), Reiner Roland (Integrity lab), Karsai Dániel (ügyvéd, alkotmányjogász)

Helyszín és időpont: csütörtök 12:00, Nagysátor

 1. Miért nagyon fontos a tudomány az aktív polgárok mellett? Mi a politikai vezetés szerepe egy modern, racionális társadalom kialakításában?

A tavalyi év politikai fejleményei miatt 2016-ot sokan az “igazságok utáni” (post-truth) világ elérkezésének látták Ennek ellenére a tudományos tények felfedezése, és a technológiai fejlődés továbbra is gyorsul, egy újabb ipari forradalom küszöbére terelve minket, mely gyökeresen fogja átalakítani a társadalmi berendezkedést.

Ahhoz hogy egy nemzet ne elszenvedője, hanem haszonélvezője legyen a közelgő változásoknak, a tudományosság egyértelmű ösztönzésére van szükség.

A táborban bemutatunk egyszerű fizikai kísérleteket is.

Résztvevők: Hraskó Gábor (Szkeptikus Társaság), Varga Máté (Budapest Science Meetup), Boldogkői Zsolt (MTA, SZTE), Pacher Tibor (Puli Space Technologies)

Helyszín és időpont: szombat 14:00, Beszélgető

 1. Miért szervezünk egészségfinanszírozási kerekasztalt?

Egy okosan szervezett társadalom azokkal a problémákkal foglalkozik, amik a legégetőbben sújtják.

Hogyan tehetjük az egészségügyet páciensközpontúvá?

Mik a lehetőségei a kórházak fejlesztésének? Hogyan lehet átláthatóbb a kórházak gazdálkodása és erősebb az alapellátás?

Résztvevők: Kincses Gyula volt egészségügyi államtitkár, Lantos Gabriella, a Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója

Helyszín és időpont: szombat 12:00, Beszélgető

 1. Mit jelent az e-mobilitási kerekasztal?

Már hazánkban is látható jelei vannak, hogy közlekedési rendszereink jelentős változás előtt állnak. Az elektromos hajtású autók és a hozzá kapcsolódó digitális technológiák a következő évtizedekben forradalmasítani fogják a személyi közlekedést.

Szükséges-e az e-mobilitás és mit tehet ennek terjesztéséért Magyarország?

Résztvevők: Vígh Zoltán – Jedlik Ányos Klaszter, Varga Márton – Levegő Munkacsoport, Fisher András – ZöldAutók.hu

Helyszín és időpont: szombat 12:00, Nagysátor

 1. Miért beszélgetünk energiapolitikáról?

A kályhától indulnánk: arra keressük a választ, hogy hogyan rakhatjuk össze egy kis területű, a nyugati és keleti világ határán fekvő, természeti erőforrásokban szegény ország energiaellátását. A beszélgetés végére megtudhatjuk, hogy hazánk milyen irányokba haladhat, és hogy

mit tehetünk azért, hogy egy megfizethető és fenntartható rendszert hozzunk létre.

Résztvevők: Zsoldos István (a MOL csoport vezető közgazdásza), Fülöp Orsolya (az Energiaklub szakmai igazgatója)

Helyszín és időpont: szombat 16:00, Nagysátor

 1. Miért fontos Magyarországon az agrárpolitika?

Beszélünk arról, milyen intézkedések szükségek a magyar mezőgazdaság versenyképességének növeléséhez és ahhoz, hogy

egy intenzív mezőgazdaság jelentősebb mértékben járuljon hozzá a vidéki térségek gazdaságához.

Résztvevők: Raskó György (agrárközgazdász, mezőgazdasági vállalkozó és cégvezető), Benedek Szilveszter (agrármérnök, mezőgazdasági cégvezető, Momentum Agrárpolitikai munkacsoport)

Helyszín és időpont: szombat 10:00, Beszélgető

 1. Fel kell tennünk a kérdést: Quo vadis, Európa?

Fontos felismernünk, hogy egy globális falu lakói vagyunk. Európa sorsa a mi sorsunk is. Különösen fontos tudnunk, hogy mi történik a régiós szomszédainkkal, és hogy milyen kihívást jelent Európának Vlagyimir Putyin. Beszélgetés három befolyásos külföldi (francia, osztrák és ukrán) politikussal arról, hogy milyen lenne a jövő ideális Európája.

Legyen közös hadseregünk is, vagy elég a közös piac? Mikor és merre bővítsük az uniót?

Résztvevők: Anastasia Deeva (Ukraine), Dr Rainer Hable (NEOS, Austria), Delphine O (La République en marche)

Helyszín és időpont: péntek 14:00, Nagysátor

 1. Új szelek fújnak a térségben. Kik az új pártok a régióban?

Régi rendről, új rendről, lehetőségekről, kihívásokról lesz szó ebben az angol nyelvű beszélgetésben

a térség új politikai erőinek képviselőivel.

Résztvevők: Nowoczesna (Lengyelország): Rafał Kuźmicki, Progresszív Szlovákia: Michal Šimečka, NEOS (Ausztria): Stefan Windberger, USR (Románia): Cristian Seidler

Helyszín és időpont: Péntek 16:00, Nagysátor

 1. Kerítésen innen és túl. Mit kezdjünk a migrációval?

Egy globalizált világban természetes dolog, hogy az emberek máshol élnek, mint ahol születtek. Az Egyesült Államokon belül háromszor annyian mennek másik államba dolgozni, mint az Európai Unión belül. Ezzel együtt valódi kihívás, hogy Kelet-Európát elhagyja a képzett munkaerő. Ugyanígy valós kihívás a menekülthullám kezelése. A résztvevőkkel

megvitatjuk, hogy hogyan kezelhető hatékonyan és humánusan a tömeges migráció:

mit tehetnek a “célországok” és a “tranzitországok”, hogyan kellene fellépnie a nemzetközi közösségnek? Van-e összefüggés a migráció és a terrorizmus között? Szükséges-e a kerítés?

Résztvevők: Tálas Péter (NKE SVKK), Marsai Viktor (NKE), Molnár Anna (NKE)

Helyszín és időpont: Péntek 14:00, Beszélgető

 1. Meddig lép az orosz medve?

A külpolitikai kerekasztal résztvevői megvitatják az orosz külpolitikai stratégia céljait Európában és Magyarországon.

Mit akar elérni Putyin?

Milyen érdekei vannak a közép-európai régióban? Hogyan lehet hatékonyan küzdeni az EU és Magyarország ellen irányuló orosz destabilizációs lépések ellen? Ajánljuk Tóth Csaba politológus ezzel párhuzamosan futó előadását is arról, hogyan buknak el birodalmak a tudományos fantasztikus alkotásokban.

Résztvevők: Balázs Péter (CEU), Zgut Edit (PC), Deák András György (MTA KRTK VGI)

Helyszín és időpont: Péntek 16:00, Beszélgető

 1. Milyen alternatív pedagógiák és felzárkóztatási eszközöket ismerünk?

Két alternatív pedagógiai intézmény bemutatásán keresztül keressük, hogy ezen iskolák gyakorlatait hogyan vezethetnek az oktatás minőségének emeléséhez.

Mik a tényezői egy alternatív pedagógiai gyakorlat sikerének?

Hogyan lehet ezeket a módszereket ellenőrizni, illetve meghonosítani a fősodratú oktatásban?

Résztvevők: Kökényesi Ágnes, Budapest Schools, Orsós János, Dr. Ámbédkar Iskola, Váradi Balázs, Budapest Intézet

Helyszín és időpont: Szombat 14:00, Nagysátor

 1. Mit tehetünk a fogyatékossággal élők helyzetének javulásáért?

Lehet kerekesszékkel autóversenyt nyerni? Honnan tudja egy vak, hogy lejárt a tej?

Hogyan lehet értelmi fogyatékosként párkapcsolatban élni? Mi a politika feladata és mi a társadalom felelőssége a kérdésben? Szakértőkkel és érintettekkel beszélgetünk.

Résztvevők: Galgóczy Péter (Rehab Critical Mass), Milanovich Dominika (TASZ),

Helyszín és időpont: szombat 10:00, Nagysátor

Heti-, napi-, és hétvégi jegyeket

a http://nyitasfesztival.hu/jegyek/ oldalon tudtok vásárolni, ahol támogató- és virtuális jegyeket is árulunk.

 • Támogatójegy: Minden megvásárolt jegyért cserébe meghívunk valakit azok közül, akik nagyon szeretnének jönni, de nem tehetik meg.
 • Virtuális jegy: Ezzel a jeggyel a Nyitás Fesztivált támogathatod. Mert a politika mindenkié!
Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest