A Momentum is kiáll az Európai Polgári Kezdeményezés mellett

Szerző: | febr 24, 2020 | Európa, Közlemények

A Momentum is kiáll a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett Európai Polgári Kezdeményezés mellett. A kezdeményezés célja, hogy az Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

A Momentum a kezdetektől szívén viselte a külhoni magyarok sorsát: már párttá alakulásunk idején, 2017-ben Erdélyben alapszervezetet is alapítottunk. Ez vezetett minket akkor is, amikor felhívtuk az európai szövetségeseink figyelmét: biztosítaniuk kell a területükön élő magyarok szabad nyelvhasználatát, kulturális önrendelkezését, területi autonómiáját. Ezért csatlakoztunk korábban a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez (Minority SafePack) is.

A Momentum álláspontja az, hogy a külhoni magyarok ugyanúgy részei a nemzetnek, mint az anyaországban élő magyarok, így a Momentum számára természetes, hogy támogatja a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését.

Éppen ezért felkérjük a momentumos önkormányzati képviselőinket, hogy kezdeményezzék a településeiken országszerte, hogy az önkormányzatok álljanak ki a kezdeményezés mellett, népszerűsítsék azt saját felületeiken, illetve biztosítsanak aláírásgyűjtési lehetőséget is.

Ugyanakkor felszólítjuk a kormányt, hogy ne csak szavakban, hanem tettekben is álljanak a kezdeményezés mögé. Tegyen lépéseket azért a kormány, hogy például a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez hasonlóan a Postán is alá lehessen írni, valamint kommunikáljon az ügy fontosságáról – ha hazug propagandára van pénz, a magyarság érdekeinek védelmére is legyen.

A kezdeményezés online is aláírható a nemzetiregiok.eu oldalon – mindenkit arra kérünk, hogy támogassa a kezdeményezést.

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest