A 21. század nyertesévé tesszük Magyarországot!

Szerző: | febr 24, 2020 | Közlemények, Magyarország

“Egy olyan időszakot hagyunk magunk mögött, ami a magyarok helyett Orbán Viktorról szólt. Közös problémáink, közös reményeink, közös álmaink helyett az Orbán-család magánérdekeiről, magánüzleteiről és magánvagyonáról szólt. – Mondta Fekete-Győr András a Momentum évértékelőjén.

“Lehet, hogy még nem bukott meg Orbán Viktor, de ma már mindenki tudja, hogy nem sebezhetetlen, hogy távolról sem legyőzhetetlen. Az öntelt, gőgös, a választókat a vadászkastélyok tornyaiból figyelő politika októberben vereséget szenvedett. A vadászkastélypolitika kudarcával a centrális erőtér eddigi formájában megszűnt. Az első lépéseink biztatóak. Az irány jó. De a cél még messze van. Még nem sikerült magunk mögött hagyni a 20. századot.”

A következő évtizedekkel kapcsolatban Fekete-Győr úgy fogalmazott: 

“A 20. század a Horthykról, a Kádárokról és az Orbánokról szólt, mi viszont azt szeretnénk, hogy a 21. század a magyarokról szóljon. A tudásunkról, az egészségünkről, a jól fizető munkánkról, az európai lehetőségeinkről, és a tiszta környezetünkről. A célunk, hogy végre megérkezzünk oda, ahol Magyarország megérdemelt helye lenne: a 21. század nyertesei közé.”

“A 21. század magyar politikusainak európai látószögű szemüveggel, sőt tovább megyek, globális távlatú szemüveggel is rendelkeznie kell. Ez azt jelenti, hogy bár nekünk a hazánk boldogulása a legfontosabb, de nagyon jól tudjuk, hogy Európa sorsa a mi sorsunk is, ezért azt nem lebontani, hanem fejleszteni kell. Nagyon jól tudjuk, hogy a Föld sorsa, a magyarok sorsa is. Ezért a klímaváltozáson nem értetlenkedni kell, hanem az országunkat klímasemlegessé kell tennünk.”

A klímakatasztrófával és a Momentum Klímakörök-kezdeményezésével kapcsolatban arról beszélt:

“Ha van olyan téma, ami szekértáborokon és országhatárokon túlnyúlva vitán felül áll, és mindenkit megmozgatott az elmúlt évben, az a klímakatasztrófa megelőzése.

Cselekednünk kell, mert a klímakérdés mára létkérdéssé vált. És amikor azt mondom: “cselekedni”, az alatt nem zöld színű pártlogókra vagy klímavétósból klímakaméleonná vedlett miniszterelnökökre gondolok.

Ezért mi, momentumosok a fenntartható Magyarország ügyében a közösségszervezés eszközéhez nyúlunk, mert ez az egyik erősségünk.

Ezért 2020-ban elindítjuk a Klímaköröket. Első fázisban azokon a településeken, ahol momentumos önkormányzati képviselők működnek. Vagyis tavasztól megszervezzük azokat a közösségeket, amelyek helyi szinten a környezetvédelem ügyét tűzik zászlajukra. Ezek a csoportok lesznek azok, amelyek által a klímakérdés nem csak a médiában jelenik meg, hanem a helyi közösségek mindennapjaiban is.”

A beszéd lezárásaként elmondta:

Ennek az országnak, az itt élőknek szüksége van arra, hogy legyen egy közös 21. századi minimum – csak így tehetjük Magyarországot az évszázad nyertesévé. A 2020-2030-as évtized a Múlt nyugdíjazásának, és a Jövő megalapozásának évtizede lesz. Más szóval: az Orbán-rendszer menni, a Momentum-kormány pedig jönni fog.

Fekete-Győr András teljes beszéde itt olvasható el.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes a közös kormányzás felelősségéről beszélt:

“Sokszor mondjuk, hogy a ránk bízott városokban nyújtott teljesítményünk nagy mértékben meghatározza a Momentum és az ellenzék 2022-es választási esélyeit. Ez irtózatos nagy felelősség.

De van egy ezzel összemérhető felelősségünk is: a ránk bízott városokat nemcsak a sikeres 2022-es szereplés előfeltételeként kell jól vezetnünk. Azért is jól kell vezetnünk, hogy ezekben a városokban jobb legyen élni, mint korábban.

De vállalni kell a belső koalíciós konfliktusokat, hogy elintézzünk olyan dolgokat, amelyek esetleg nem tetszenek a polgármesternek vagy a szövetségeseinknek, de a településünk és a választók  érdekében állnak.

És a végsőkig elmenni akkor, amikor nem tudunk megakadályozni valamit, amellyel érték- vagy politikai alapon nem tudunk közösséget vállalni. Ahogy teszi ezt például nagy eltökéltséggel és tiszteletreméltóan Paróczai Anikó Kispesten, a kerület vezetésével szemben.

“Olyan bizalmi tartalékokat kell fölhalmoznunk most, amikor még tart a türelmi idő, amelyeket fölhasználhatunk majd akkor, amikor a Fidesz fokozódó nyomása alatt megrendül ez a bizalom. És nagy szükség lesz erre a bizalomra 2021-ben is, amikor úgy kell a ránk bízott városokat együtt kormányoznunk, hogy közben egymással versengve, érdekellentétben kell kialakítanunk a 2022-es választási együttműködést.”

Nyirati Klára, Baja momentumos polgármester elmondta: 

A bajai Fidesz alapítója volt, de ‘93-ban, a székházbotrány idején kilépett a pártból, és azóta, a Momentum megjelenése előtt kivonta magát a közéletből.

“Sokan azt mondják, hogy a Momentum olyan, mint a régi Fidesz. Nem. Higyjétek el, semmiben nem hasonlít a két párt egymáshoz. A Momentum a demokráciát hirdeti – a Fidesz már akkor is a diktatúrát tűzte ki célul, ami már az 1993-as debreceni kongresszuson kiderült, Orbán Viktor elnökké választásával.

A Momentum nem jobb vagy baloldali: a Momentum sokszínű, befogadó. A Fidesz ezzel szemben mindig is kitaszított mindenkit, aki nem állt be a sorba. A Fideszben ma már nincsenek gondolatok: bábok ülnek közöttük.”

A teljes esemény élő közvetítése az alábbi linken nézhető vissza az esemény vége után:

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest