A Kincsem istálló és udvarház, és ami alatta van

Szerző: | máj 20, 2019 | Blog

Az európai uniós forrásokhoz hasonlóan sokszor a Norvég Alap támogatási pénzei se érnek célba ott, ahol a városvezetés számára az értékteremtés helyett csak a pénz lehívása a fontos. Tényfeltáró cikkünkben bemutatjuk a gödi Kincsem istálló és udvarház szomorú történetét, kihasználatlan terekkel és életveszélyes beomlásokkal.

Az EGT-tagállamok, illetve a Norvég Alap pályázatát 2016-ban pályázta és nyerte meg Göd Város Önkormányzata. A „Vidéki kulturális és természeti örökség megőrzése” című projekt keretében közbeszerzést írtak ki az egykori Kincsem istálló és udvarház teljeskörű felújítására. A pályázatnak az állagjavításon, a felújításon túli célja is volt: egy olyan közösségi tér létrehozása, ami a vidéki városok lakóinak kulturális programlehetőségeket biztosít, és emellett a vidéki élet hagyományainak sokszínűségét, foglalkozásait is megőrzi. Göd esetében ezért a Kincsem istálló megfelelő kiindulópontnak bizonyult. A tervek között szerepelt egy Kincsem történetével, illetve lótörténettel foglalkozó kiállítótér, egy kávézó, illetve a helyi művelődési ház és a helyi néptánccsoportok programjait is befogadó helyszín.

A kivitelezést megnyerő Kincsem Konzorcium két cégből állt. Az Everling Kft. és a Sportcentrum Kft. fő tevékenységi területe egyaránt a zöld parkok, illetve műfüves sportpályák építése. Mint arra a zoom.hu cikke is rámutat, most éppen Budapesten építenek az MLSZ számára focipályákat, nyolcmilliárd forintért. Az uniós közbeszerzésen megnyert összegen olyan cégekkel osztoznak, mint a Pharos 95 Kft., akik a felcsúti futballpálya műfüvét is készítették.

2017 áprilisában adták át az épületet, de annak tartalommal való feltöltése azóta is várat magára. A polgármester, Markó József (Fidesz-KDNP) a Facebookon egy helyi ügyekkel foglalkozó zárt csoportban igyekezett megnyugtatni a kedélyeket. Miután az épületet használni kívánók köre egyre nőtt, Markó József egy hamarosan bekövetkező tényleges megnyitót ígért, a „technikai átadás” után. Ami a pénzügyeket illeti, Norvég Alap pályázati adatlapja alapján a város 141 millió forintot nyert el a Kincsem istálló és udvarház felújítására, ehhez tízmillió forint önrészt tett hozzá az önkormányzat. „A teljes összeg 185 millió, az EGT-ből 141 millió jött, 44-et a város álta. (pl.: a házadóból :-))” – írta a polgármester a Facebookon.

Mi történt a házzal az elmúlt két évben?

Közel másfél év állagromlás után 2018 szeptemberében felröppentek a hírek, hogy az istálló fogadhat be egy óvodás csoportot, akik az óvodafelújítás miatt maradtak hely nélkül. Erre nem került sor, egyes források szerint ugyanis eddig nem oldották meg a fűtés kérdését. A kérdéskör tisztázása előtt, még szeptemberben egy nagyjából egy négyzetméteres területen beomlott a térkő egy arra sétáló nő lába alatt. A hibát bejelentették, következtek az ígéretek. Most, 2019 májusában ugyanez a lyuk nagyjából három négyzetméteresre bővült, méretes kordonnal van körülvéve. Korábban már elnyelte az előzőleg kihelyezett kordonokat is, illetve alulról előbukkant egy kútkáva, néhány korábbi réteg betonnal és macskakővel egyetemben.

Felmerül a kérdés: ki a felelős mindezért? Vajon hanyag, slendrián kivitelezés vagy a gondatlan tervezés lehet a fő oka? És vajon miért nem történik semmi ebben az elhagyott, gazda nélküli épületben azóta sem?  Az őszi önkormányzati választás közeledtével jó okunk van feltételezni, hogy a lyuk hamarosan eltűnik, de ez minden bizonnyal újra csak látszatmegoldás lesz.

És hogy mit tenne a Kincsem udvarházzal a helyi Momentum?

A Budapest 2.0 program szemléletét követve igazi városközponttá tennénk a Kincsem udvarházat és környékét. Minden városlakónak 10 percen belül gyalog vagy kerékpárral elérhető közelségben kell lennie egy olyan csomópontnak, ahol a napi bevásárlásait elintézheti, kulturális kikapcsolódáshoz juthat, vagy éppen a társasági élet színhelye lehet.

Támogatnánk a helyi vállalkozókat, hogy az udvarházban és környékén színvonalasan tudják üzemeltetni üzletüket. Emellett a helyi igényektől függően hívnánk üzletláncokat is. Az udvarház területe kiváló lehetőséget kínál egy rendszeres helyi termelői piac megtartására is. Gödön már találkozott a kereslet és a termelői kínálat is, csupán a helyszín és a megvalósítás hiányzik. Ezt a kezdeményezést teljes mellszélességgel támogatjuk.

Fontos lenne megtartani azt az egyébként kiváló, a Norvég Alap által állított feltételt, hogy megőrizzük a vidéki hagyományokat és mesterségeket. Göd büszkesége a Kincsem-legenda: az udvarházban a helytörténeti, illetve a lovakhoz és lovassághoz kapcsolódó kiállítási tér végre elkészülhetne; ezzel a település a  turisztikai célpontok közé kerülhetne.

Ami pedig a közösségi életet illeti: számunkra nagyon fontos, hogy Göd ne csupán alvóváros legyen. Rengeteg kisgyermekes család költözött ki Budapestről az élhetőbb kisvárosba, ők pedig a mindennapjaikat is itt élik. Emellett örömteli, hogy aktív, kikapcsolódásra és programokra vágyó nyugdíjasok is szép számban élnek a városban. Számukra igencsak hiányzik egy találkozási pontot nyújtó városi főtér, kávézóval, pihenő parkkal, padokkal. Igény lenne egy nyári estéken megrendezésre kerülő kertmozira is, illetve a városban  népszerű hagyományőrzők is rendezhetnének itt táncházakat. A Kincsem udvarháznál pedig keresve sem találnánk jobb területet ehhez a nemes célhoz.

 

Csak ne omoljon be a talpunk alatt.

Vajda Viktória

Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest