A hepatitis világnapján a szűrés fontosságáról

Szerző: | júl 27, 2018 | Blog

Hosszú szünet után 2002 elején vettem részt ismét véradáson. Nem sokkal később az Országos Vérellátó Szolgálat levélben értesített, hogy a vérmintában hepatitis C vírus (HCV) jelenlétét mutatták ki. Azt javasolták, hogy saját érdekemben keressem fel a hepatológiai szakrendelést, véradásra pedig többet ne jelentkezzek. Körömi Attila írása.

Ugyanaz játszódott le bennem, mint mindenkiben, aki hasonlóról értesül. Egyetlen pillanat alatt mindent átértékeltem. A szakrendelésen az orvosom elmagyarázta, hogy mi ez a betegség, miként viszonyuljak hozzá, hogyan tovább, mit tegyek és mit ne. A HCV-s esetek többségéhez hasonlóan nálam is ismeretlen volt a fertőzés oka, de éreztem, hogy jó helyen vagyok. Megnyugodtam, és feltétlen bizalommal tudtam átadni magam a gyógyítás folyamatának.

Ettől kezdve ez a bizalom kísért el a gyógyulásig. Tudom, hogy a gyógyszer intézte el a vírust, de azt is tudom, hogy az orvosom támogató segítsége, embersége legalább ennyire kellett a sikerhez és ahhoz, hogy a kezeléseim 14,5 éve alatt is mindvégig teljes értékű életet tudjak élni. Betartottam az orvosi utasítások és kérések minden betűjét. A gyógyult kártyát 2016 őszén vettem át.

A gyógyulásban sokat jelentett, hogy részt vettem a baranyai májbeteg-klub rendezvényein, ahol a HCV fertőzéssel kapcsolatos kérdéseket járták körbe az előadó orvosok. Tájékoztattak bennünket a gyógyszerfejlesztésekről, és a kérdéseinkre is korrekt válaszokat kaptunk.

Ezzel a bejegyzéssel az a szándékom, hogy a hepatitis világnapján ráirányítsam a figyelmet a hepatitis C vírusfertőzéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra. Nyomatékot kívánok adni a szűrővizsgálatok jelentőségének is, melyek a betegségekből való mielőbbi kigyógyulás első lépcsőfokai. Ezért széleskörű megszervezésük, az egészségkultúra részévé tételük az állam kötelessége. Mint ahogy azt a Momentum a programjában javasolja, akár szabadnapok biztosításával is.

* * *

A hepatitis C a máj vírusfertőzés okozta gyulladásos betegsége, globális népegészségügyi probléma. Július 28. az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére lett a hepatitis világnapja. E napon született Baruch Samuel Blumberg Nobel-díjas amerikai orvos, biokémikus. Ő fedezte fel a hepatitis B vírust, és fejlesztette ki a vírus elleni vakcinát. A világnap célja a felvilágosítás, a figyelem felhívása a vírusos májgyulladásra, korai felismerésének jelentőségére és a gyógyítás lehetőségeire.

A HCV-t 1989-ben fedezték fel. Vér és vérkészítmények útján fertőz. Magyarországon a véradáskor levett vért 1992 óta szűrik hepatitis C vírusra. Így az 1992 előtti években a fertőzés vélhetően leggyakoribb oka a vérátömlesztés volt. A fertőzésnek ez a veszélye elmúlt, de fertőzött vérrel szennyezett és nem kellően fertőtlenített eszközök által okozott sérülések ma is veszélyt hordoznak. Ilyenek lehetnek például a fecskendőzött kábítószer-használat; tetoválás; testékszerek elhelyezése; akupunktúrás kezelés; körömolló, borotva, fogkefe közös használata. Előfordulhat fertőzés fogászati vagy más orvosi beavatkozás során is. (Betegségem alatt mindig tájékoztattam fertőzésemről azokat, akiknek erről tudniuk kellett. Az egyik fogorvos azt kérte, hogy a rendelés végén menjek.) Külön meg kell említeni az egészségügyi dolgozókat, akik kiemelten veszélyeztetett csoportnak számítanak.

Magyarországon a vírushordozók aránya 0,7%-ra tehető. Pontos számok azért nincsenek, mert a HCV fertőzöttek nagyobb része nem is tud betegségéről. A fertőzés hosszú éveken keresztül, akár évtizedekig is tünetmentesen lappang. Ez az egyik nagy veszélye, hiszen „észrevétlensége” miatt krónikus májgyulladáshoz, majd visszafordíthatatlan egészségkárosodáshoz, akár májzsugorhoz, májrákhoz is vezethet.

Ezért a jelentéktelennek gondolt tüneteket sem szabad félvállról venni: ilyenek lehetnek az emésztési zavarok, a fáradékonyság, általános influenzaszerű tünetek. A HCV-vel kapcsolatos számos tévhit indokolatlan szégyenérzetet is kiválthatott a fertőzésükről tudomást szerző betegekből, hiszen sokan drogfogyasztáshoz vagy alkoholizmushoz kapcsolták a betegséget. Ugyanakkor a fertőzöttek legnagyobb hányada önhibáján kívül találkozott a vírussal. Magam is számítottam egyféle kirekesztettségre, de szerencsére nem volt benne részem. Nem híreszteltem, de ha úgy adódott, felvállaltam a betegségemet.

Az ezredfordulón a hepatitis C még csak kisebb eséllyel gyógyítható fertőzésnek számított. Ráadásul a kezelések hosszúak voltak, sokszor 48 hétig is eltartottak, továbbá nagyon erős mellékhatások kísérték. Egyeseknél a szervezet reakciói miatt a kezeléseket nehéz volt végigvinni. Sok betegtársamhoz hasonlóan engem is a kezelőorvosom és a nővérek biztatásai, a kitartás és az optimizmus vitt előre.

Ma már gyökeresen új helyzet van a HCV terápiában. Védőoltás ugyan továbbra sincs, de a korszerű gyógyszerek megjelenésével és elérhetőségével három hónap alatt és gyakorlatilag mellékhatások nélkül gyógyulhat meg a betegek több mint 90%-a. Kijelenthető, hogy a HCV, ez a nem is olyan régen még rettegettnek számító betegség gyógyíthatóvá vált. Azonban észrevétlensége miatt ma is alvó oroszlánnak számít.

A hepatitis C vírus veszélyessége ellenére az állam nem szervezi a szűrését, de az állampolgárok kérhetik azt. A véradóknál automatikus a szűrés. Aki valamelyik rizikó csoportba tartozik, kérésre a háziorvosától kap beutalót HCV szűrésre. A cél, hogy aki érintett, mielőbb szakorvoshoz kerüljön, és a gyógyulás útjára lépjen. A szűrés azért is kiemelten fontos, mert a mit sem sejtő fertőzött személy alkoholfogyasztása – akár a legkisebb mennyiségben is – beindíthatja az addig csak meghúzódva jelenlévő vírust. Ezért a gyógyítás során az alkohollal szemben a zéró tolerancia érvényes!

A Momentum kiemelten fontosnak tartja, hogy az állampolgárok részt vegyenek a különféle szűrővizsgálatokon, ezért ezekhez szabadnapot biztosítana. A betegségek megelőzése, illetve az esetleges betegséggel való szembenézés és a gyógyítás mielőbbi elkezdése az egyik legnagyobb társadalmi haszon.

Körömi Attila

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest