A Fideszt nem érdekli évente 24 ezer ember korai halála –  az egészségügyre költenénk az EU-s pénzeket

Szerző: | márc 11, 2019 | Európa, Közlemények

 

Ma tízezrek halnak meg hazánkban azért, mert borzalmas állapotban van a magyar egészségügy. Ezt a kormány sem vitatja: az EMMI egyik szervezete, az ÁEEK szerint évente 32 ezer ember esik a rossz ellátás áldozatául, az ellenzékiséggel nehezen vádolható Kásler Miklós miniszter szerint pedig évente 24 ezer magyar hal meg azért, mert nem kezelik őket időben. Orbán Viktornak és a Fidesznek csaknem kilenc éve lett volna cselekedni, de alkalmatlannak bizonyultak – vagy egyszerűen nem érdekelte a Fideszt több tízezer magyar élete. A legújabb hírek szerint a Kásler-féle egészségügyi csomag még a parlamenti szavazás előtt elbukott a kormánynál, mert túl drágának találták. Nem újdonság az, hogy sajnálja a kormány a pénzt az egészségügyre: nálunk az egy főre fordított egészségügyi közkiadás az uniós átlag fele.

 

Az elmúlt években a kormány szinte csakis uniós forrásból költött egészségügy fejlesztésáre, javítására. Az EU pénzéből ment Lázár János több, mint 500 milliárd forintja a vidéki kórházak fejlesztésére, uniós pénzből folytatták a svájci alapból megkezdett  alapellátás reformot, és most az EU pénzéből küzdenek a kórházi fertőzések ellen is. Látszik, hogy az Uniónak fontosabb a magyar emberek egészsége, mint a kormánynak: a Fidesz sem most, sem korábban nem volt hajlandó érdemben saját forrást szánni a romokban álló egészségügy megreformálására.

 

Az orvosok és az ápolók tömegével hagyják el az országot, sok kórházban kötszerre, gyógyszerre sincs pénz, a kormányt azonban ez nem zavarja. Luxusjachtok, magánrepülők helyett kórházakra, orvosi és ápolói fizetésekre, modern eszközökre kellene költeni – ez nyilvánvalóan nem tetszik a politikai bűnözőkből álló kormánynak. A Momentum ott fog küzdeni a magyar emberek egészségéért, ahol még van esély a sikerre: az Európai Unióban. Soha nem volt még ekkora tétje annak, hogy az Unióból milyen célra megy a pénz. Bőven lenne pénz Magyarországon egészségügyi fejlesztésekre, amivel évente több ezer ember életét lehetne megmenteni. Át kell alakítani az uniós pénzek elosztását: csak egészségügyre, oktatásra és munkahelyekre lehessen  költeni az erre használható uniós forrásokat. Ne csak kórházépítésre menjen a pénz, hanem a fenntarthatóságot, a minőség javulását szolgáló szakmai fejlesztésekre, továbbképzésekre is!

 

Magyarországon már rengeteg kilátó és térkövezett főtér épült uniós pénzből, amiből Orbán Viktor és bűnözői köre gazdagodott, az ezermilliárdos hiány ára a kórházak, rendelők rettenetes állapota. Szerintünk minden uniós forrást három területre kéne koncentrálni: az egészségügyre, oktatásra és munkahely-teremtésre. A Momentum azért küzd majd az Európai Parlamentben, az önkormányzatokban és az utcákon is, hogy a magyarok úgy élhessenek, ahogy szeretnének. Ehhez pedig hozzátartozik az egészség is.

 

A Momentumnál a betegek vannak a középontban. Szerintünk elérhető és korszerű egészségügyi ellátást kell kapnia minden magyarnak. Részletes egészségügyi programunkat itt találod. 

Tudtad? óriásplakát
Vezessük új útra Magyarországot!
Ez AZ a Budapest